FOLD_oraja

10 érv, amiért az SZTE ma Magyarország legzöldebb egyeteme

Különös tekintettel a Tanulmányi és Információs Központra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


1) A University of Indonesia 2010 nyarán indította el a világ egyetemeinek zöld mérőszámokon alapuló „UI Green Metric Ranking of World Universities 2010” rangsorát. A rangsor célja, hogy Green Campus és az Egyetemek Fenntarthatósága témában történt online felmérés eredményét bemutassa a világ minden részén. A kérdőív kiértékelésére 2010. július – november között került sor, végleges eredmények 2010. december végén kerültek nyilvánosságra. A kérdőívet 34 ország 95 egyeteme töltötte ki, melyből 36 európai egyetem közül, szűkítve a kört, mindösszesen 6 kelet-európai egyetem (Magyarországról csak a Szegedi Tudományegyetem töltötte ki a kérdőívet) vett részt a felmérésben. Szűrve a listát a kelet-európai egyetemekre, azt kaptuk, hogy a szegedi egyetem az első helyen végzett. Elmondható, hogy a jelenlegi felmérés alapján Kelet-Európában a Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb felsőoktatási intézmény.


zoldegyetem


2) A Szegedi Tudományegyetem az elmúlt években több mind 20 milliárd forintot nyert különböző pályázatokon, melynek eredményeképpen több nagy beruházás történt és jelenleg is folyik az Egyetemen. Ezeknél a nagyberuházásoknál a megújuló energiaforrások használata kiemelt fontosságú.

10 érv, amiért az SZTE ma Magyarország legzöldebb egyeteme
10 érv, amiért az SZTE ma Magyarország legzöldebb egyeteme (Plakátgaléria)

Ennek keretében a Mérnöki Kar hamarosan átadásra kerülő épületében próba üzemmódban van két hőszivattyú, mely 24 hőkútat lát el, de megemlíthető jelen épület kapcsán a szürke víz hasznosítása, a Planibel Tri üvegtechnológia, valamint mini szolár rendszer. Hasonlóan az SZTE TIK épületéhez, a 2007-ben átadott új Biológus épület is rendelkezik egy közel 30m2-es napkollektor mezővel, valamint a szintén hamarosan átadásra kerülő, Szeged belvárosában található Rektori Hivatal épülete is több modern megoldást kapott, mint a csapadékvíz és a szürke víz hasznosítása, kb. 50 m2-es napkollektor mező. Kiemelt fontosságúnak tartjuk megemlíteni, hogy 2010 decemberében a KEOP keretében az Egyetem közel 1,2 milliárd forintot nyert mini naperőművek kiépítésére.

 


3) 2009-ben a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért által kiírt Zöld Iroda pályázaton az SZTE Tanulmányi és Információs Központ Igazgatósága elnyerte a „2009 Legtöbbet Zöldült Irodája” Díjat, továbbá a Központ 2010-ben, karöltve további három egyetemi egységgel ugyanezen a versenyen „Kreatív Különdíjban” részesült.


 

kovet_logo_1000px4) A Tanulmányi és Információs Központ munkatársai hisznek abban, hogy ha környezetbarát módszereket alkalmaznak és minél többen fognak össze a környezet védelmében, egyre nagyobb sikereket érhetnek el a környezettudatos életmód elsajátításában. Ennek erősítése végett 2010 tavaszán az SZTE TIK csatlakozott a KÖVET Egyesület tagvállalatai közé.

 

kerekpar5) Kiemelendő továbbá, hogy az SZTE TIK komoly fejlesztéseket tett a kerékpáros közlekedés elősegítése érdekében, melynek eredményeképpen 2010-ben, majd pedig idén is elnyerte és viselheti a „Kerékpárosbarát munkahely” címet.

magyar_kong.kp._zold_logo

6) A Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Központ részlege Magyarország első zöld kongresszusi központja, ahol a rendezvények szervezésekor kiemelt fontossága van a környezettudatosságnak. 

zolduljvelunk7) A „zöld rendezvények” elősegítése, a rendezvényszervezők körében történő népszerűsítése érdekében Zöldülj velünk! névre keresztelt kiadványt készítettünk, mely a legalapvetőbb tudnivalókat tartalmazza a „zöld rendezvényszervezés” területén, s minden egyes konferencia ajánlathoz csatoltan meg is küldünk.

 

8) Fontos megemlíteni, hogy a Tanulmányi és Információs Központ www.tik.u-szeged.hu és az SZTE Kongresszusi Központ honlapja www.u-szeged.hu/kongresszusikozpont is tükrözi, mind a Központ, mind az Egyetem zöld törekvéseit. Külön programokat szervezünk a környezettudatosság, társadalmi felelősségvállalás jegyében és befogadó intézménye vagyunk az ilyen típusú rendezvényeknek, kezdeményezéseknek.

9) Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ külön hangsúlyt fektet az energiahatékonyság, környezettudatosság szempontjait szem előtt tartó, biztosító műszaki fejlesztésekre. Ennek szellemében 2008 nyarán megvalósult egy több mint 50 m2-es napkollektor mező beruházás, melynek eredményeképpen Központunk májustól szeptember/október végéig a használati meleg vizet ilyen formában állítja elő. A Központ nagyobb közösségi tereiben áttértünk az alkony- és mozgásérzékelős kapcsolókra; központilag rögzített energiafelhasználási irányelvek mentén működünk; megtörtént a TIK épületében egy ún. intelligens épületfelügyeleti rendszer kialakítása, melyet az egész Egyetemre kiterjeszteni kívánunk, továbbá Egyetem szerte szelektív hulladékgyűjtés működik.

 

10) A Tanulmányi és Információs Központ munkatársai az „Önkéntesség évében” és szellemében 2011-ben útjára indították a „Zöld Kommandó”-t, melynek célja az Egyetem más egységeinek a Zöld Iroda irányelvei, környezetbarát szempontok figyelembevételével való megreformálása. A Kommandó első „bevetésére” 2011. január 28-29. között került sor, amikor az SZTE Gazdasági- és Műszaki Főigazgatóságát vette célkeresztbe. A megmozdulásnak Egyetem szerte nagyon pozitív visszhangja volt, s már vannak részlegek, melyek jelentkezték, hogy szívesen lennének ők a következő helyszín!


 

Fentiek összegzéseképpen elmondható, hogy ma Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem megérdemelten viselheti a „Zöld Egyetem” megtisztelő címet.A tanulmányt PDF formátumban innen tölthetik le.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés