Pelle Anita, az SZTE egyetlen Jean Monnet címmel kitüntetett egyetemi docense az EU-tagállamok versenyképességével foglalkozik, kutatócsoportot vezet, konferenciát szervez, oktatási segédanyagot ír. Tudományos munkája mellett a magánéletben is helyt áll: férjével három gyermeket nevelnek. A fiatal docensnő azt is elárulta, hogy imád főzni, szereti a gasztroirodalmat és fűszernövényeket gondoz a teraszán.
Mit jelent az, ha valakit Jean Monnet címmel tüntetnek ki?
A címet az Európai Bizottság adja, pályázni kell rá. Tulajdonképpen egy ösztöndíj, amely három évre szól. A címen kívül van még többek között Jean Monnet modul, kiválósági központ, projekt, network. A címre az adott személy és az intézménye is pályázik. Legjobb tudomásom szerint a Szegedi Tudományegyetemen rajtam kívül egyetlen személy, a ’90-es években J. Nagy László birtokolta.
A pályázó vállalja, hogy kurzusokat tart az Európai Unióval kapcsolatban és más tevékenységeket is megjelöl. Tavaly kezdtem el egy fiatal kutatókból álló EU-val foglalkozó kutatócsoport vezetését, részt vállaltam egy konferencia megszervezésében és az EU gazdaságáról szóló, többrétegű oktatási tartalmak elkészítését tűztem ki célul.
Versenyképesség az EU-ban. Az unió tagállamai ugyanis versenyképességükben rendkívül eltérőek. Egyértelműen megállapítható egy törésvonal köztük, egy centrum és a periféria, utóbbi a keleti új tagállamokból és Dél-Európából áll. Ezen országok versenyképességének forrásai nagyon különbözőek és amennyiben ezzel a problémával nem kezdünk valamit, az veszélyezteti az EU integritását.
Műhelymunkában. Havonta összeülünk a hallgatókkal és doktoranduszokkal, és megvitatjuk, hogy ki mit olvasott vagy írt. Szeretném, ha minél több szakirodalmat feldolgoznánk, hiszen ha a könyvek csak ott állnak a polcon, az olyan, mintha nem is lennének. Korábbi ösztöndíjamból is vásároltam már új köteteket az egyetemnek, és ha van valamilyen könyvbeszerzési lehetőség, mindig leadom a kívánságomat. Igyekszem én is minél többet olvasni, utána lehet elemezni az adatokat.
Próbálunk valamiféle ajánlást megfogalmazni. Igyekszünk részt venni minél több olyan diskurzuson, ahol az EU jövőjéről van szó. Hívtak többek között Jean Monnet networkre és konferenciára, ezeknek egészen Brüsszelig érnek a szálaik. Abban bízunk, hogy sikerül néhány gondolatmagot elültetnünk ezen a vonalon.
Még hallgatóként kezdtem el demonstrátorkodni 1998-ban. Szemináriumokat tartottam és részt vettem a kari feladatokban. Amikor végeztem, egy évet eltöltöttem a versenyszférában egy német multinacionális cégnél, de rájöttem, hogy az nem nekem való. Szerencsére 2001-ben visszajöttem és végigjártam a ranglétrát: tudományos segédmunkatárs, tanársegéd, adjunktus, majd docens lettem. Emlékszem, a doktorimat 35 hetes terhesen védtem. Viccesen meg szoktam jegyezni, hogy a PhD-m a negyedik gyermekem a két fiam és a kislányom mellett.
Erről a témáról született egy írásom, egy EU-s projekt kapcsán. A címe: Konstans multi-tasking, avagy egy mai magyar nagycsaládos tudástőkésnő mindennapjai. A multi-tasking kifejezést még programozás órán tanultam, azt jelenti, hogy a számítógép nem egyszerre csinálja a dolgokat, hanem többfélét, nagyon gyors váltásban. Diákkoromban még nem gondoltam, hogy mostanra ez lesz az egyetlen működőképes üzemmód saját magam számára is.
Mindegyik másképp, a közös bennük, hogy korán kezdődnek és néha sokáig tartanak. Ami fix, azok az órarend szerinti óráim, és a gyerekek délutáni, esti dolgai. A fiúk fociznak és zeneiskolába is járnak. Hozni-vinni kell őket. Igyekszem minél többet foglakozni a tudománnyal, de azt a luxust nagyon ritkán engedhetem meg magamnak, hogy hosszú órákon keresztül csak írjak. Hétfőn, kedden, szerdán tanítok, csütörtökön, pénteken próbálok elmélyülni a tudományos munkában.
A biciklizés és az úszás teljesen kikapcsolnak. Nagyon szeretek főzni és szépirodalmat olvasni. Legutóbb Santa Montefiore Az ombufa árnyékában című kötetét olvastam, amely a ’70-es években játszódik Argentínában. Kedvenc olvasmányaim a szakácskönyvek és a gasztroirodalom is. Nagyon szeretem az olasz, francia, spanyol konyhát.
Legutóbb például pizza volt. Szeretek zöldségekből mindenfélét varázsolni, kedvenceim a krémlevesek és a rakott ételek. Néha a gyerekek is besegítenek a konyhában. A nagyfiam nagyon jó ízléssel ismeri fel, hogy melyik ételbe milyen fűszer való. Elég csak behoznunk a teraszról, mert rozmaringot, mentát, bazsalikomot, oregánot, levendulát is ültettünk.
Fotó és Szöveg: Bobkó Anna
További részletek a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2017. számában.
További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2017. számából:
Digitális örökkévalóság versus világvége
Fajmentő program indul a SZTE Füvészkertjében
Forradalmasíthatja az energiatárolást az SZTE új kutatási projektje
Mobil applikáció és újfajta fejőrendszer segíti a hatékonyabb tejtermelést az SZTE-n
Szeptembertől SSC kurzus a szegedi GTK-n
Versenyzőt és embert formálni - Interjú Sík Márton olimpikonnal
A Monguz Információtechnológiai Kft. kapta az SZTE Alma Mater díjat
Duális képzésről állapodott meg az SZTE és a Coca Cola
Díjazott orvosok párban a családban és a munkában
A szájüregi rák korai felismerését kutatják
Antibiotikumot fejlesztenek szegedi kutatók – megpróbálják „becsapni” a géneket
Ritka betegségek kutatására nyert támogatást a szegedi egyetem
Molekuláris orvostudományi kiválósági központ alakul Szegeden
Sija Éva: "A mozgás az örök fiatalság egyik titka"
Öregdiákjaink sikertörténete - Wodala Márk, az Oscar-gála szinkrontolmácsa
A hónap Alma Mater tagja januárban: Menyhei Szabolcs
Vacsora Zsuzsival – almások Szeged legfrissebb kultzenekarában