SZTE magazin

kozerthetoen_tulsuly_ETSZK

Közérthetően a túlsúlyról

A túlsúly és annak következményei – a cukorbetegség, a belső szervek, az ideg- és mozgásrendszer érintettsége – súlyos, testi-lelki egészséget károsító, életminőséget csökkentő tényezők. Az ide vezető út hosszú, a legeredményesebb módszer a megelőzés, a szűrés és a korai visszafordítás.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az anyagcsere zavaraiból adódó metabolikus tünetegyüttes egyre ismertebb jelenség a köztudatban. A világon egyre több túlsúlyos ember él, Magyarországon a felnőtt lakosság több mint 30 százaléka elhízott. A túlsúly nem csupán esztétikai kérdés, számos egészségkárosító hatása is van.


Banai_Maria_ETSZKA túlsúly veszélyei

– A súlytöbblet önmagában egy extra plusz hátizsák, amit mindenhova viszünk magunkkal. Óriási terhelést jelent a csont-, izom- és ízületi rendszerre. Ennek következménye az ízületek kopása, gyulladása, az izmok túlterhelése, a porckorongok degenerációja. A túlsúly korlátozza a légzést, mivel növeli a hasüreg térfogatát, aminek hatására korlátozódik a rekeszizom mozgása. Mindemellett a túlsúly hatására beszűkülnek az artériák, aminek érelmeszesedés lehet a következménye. Fokozódik a szív munkája, ugyanakkor a szívizom sem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot és oxigént, ami szívinfarktushoz vezethet. A vénák túlterheltek lesznek, vérrögök képződhetnek, amik a keringéssel a tüdőbe jutva tüdőembóliát okozhatnak – sorolja a túlsúly veszélyeit Barnai Mária, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar egyetemi docense.


Mit jelent a metabolikus szindróma?

– A metabolikus szindróma egy összetett anyagcserezavar, ami a helytelen életmód és táplálkozás hatására alakul ki. A tünetegyüttesben szenvedők fizikai teljesítőképessége és életminősége romlik, egyes esetekben pszichoszociális problémák is jelentkezhetnek. Összetevője például a már említett túlsúly és a diabétesz. A szervezet arra törekszik, hogy a vérben a glükóz, vagyis a szőlőcukor szintje állandó legyen. Magas vércukorszint esetén inzulint, alacsony esetében glukagont kezd termelni. A túlsúlyt is eredményező nagy mennyiségű cukorbevitellel kettes típusú cukorbetegség alakulhat ki. Ennek súlyos szövődményei a végtagokat, az agy és a szív ereit érintő betegségek, a hajszálerek szűkülete pedig vesekárosodást, látás csökkenést, vakságot okozhat – hívja fel a figyelmet Barnai Mária.


A legjobb megoldás a megelőzés vagy a nagyon korai beavatkozás

Már gyermekkorban oda kell figyelni a táplálkozásra, a rendszeres mozgásra. Érdemes folyamatosan figyelni a rizikófaktorok alakulását: mérni például a vérnyomást, a testtömeg indexet, a haskörfogatot, a has-csípő, valamint a haskörfogat-testmagasság arányát. Ezek egyszerű, otthon is elvégezhető mérések.


– A diéta mellett a rendszeres fizikai aktivitás a legfontosabb a megelőzésben és a kezelésben egyaránt. Például bizonyított tény, hogy minden 10 kilogramm fogyás mérhető csökkenést okoz a hemoglobinhoz kötött glükóz koncentrációban, ami csökkenti a gyógyszerfogyasztást is. Az inzulint megkötő receptorok érzékenysége fokozható azáltal, hogy az energiaigényüket növeljük a rendszeres testedzéssel. A glükóz és a zsír elégetéséhez nagyon sok oxigén kell, ezért alacsony és közepes intenzitású aerob tréninget végezzünk legalább 40 percig. Körültekintően, életvitelszerűen kell beépíteni a mozgást az életünkbe – javasolja a szakember.


Gajzer Erzsébet


További részletek a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2017. számában.


Tulsuly


További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2017. számából:

A PhD a negyedik gyermekem

Tévhitek a gyógynövényekről

Digitális örökkévalóság versus világvége

Fajmentő program indul a SZTE Füvészkertjében

Megérteni a memória működését

Forradalmasíthatja az energiatárolást az SZTE új kutatási projektje

Mobil applikáció és újfajta fejőrendszer segíti a hatékonyabb tejtermelést az SZTE-n

Szeptembertől SSC kurzus a szegedi GTK-n

Versenyzőt és embert formálni - Interjú Sík Márton olimpikonnal

A Monguz Információtechnológiai Kft. kapta az SZTE Alma Mater díjat

Duális képzésről állapodott meg az SZTE és a Coca Cola

Díjazott orvosok párban a családban és a munkában

A szájüregi rák korai felismerését kutatják

Antibiotikumot fejlesztenek szegedi kutatók – megpróbálják „becsapni” a géneket

Ritka betegségek kutatására nyert támogatást a szegedi egyetem

Molekuláris orvostudományi kiválósági központ alakul Szegeden

„A pedagógia legfontosabb princípiumát találtam meg a zenében” – rockkurzus a Szegedi Tudományegyetemen

Baracskai Judit szerepálmai

A szabadság volt az útravaló

Sija Éva: "A mozgás az örök fiatalság egyik titka"

Zeneszerző a felhők felett

Lencsevégre kapott biciklik

Öregdiákjaink sikertörténete - Wodala Márk, az Oscar-gála szinkrontolmácsa

A hónap Alma Mater tagja januárban: Menyhei Szabolcs

Vacsora Zsuzsival – almások Szeged legfrissebb kultzenekarában

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01