SZTE magazin

kiemelt_Baracskai_Judit

Baracskai Judit szerepálmai

Operaénekes a Kincsemben, Melinda a szegedi színpadon, győztes az énekversenyeken, koncertező a tengerentúlon, adományt gyűjt beteg gyerekeknek a jótékonysági estjein. Ki ő? A 25 éves Baracskai Judit, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar magánének szakon végzős, mester képzéses és a Sófi Alapítvány fődíjas hallgatója, aki sokat tud a siker titkáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Örülök, hogy betekinthettem a film világába – fogalmazott Baracskai Judit, aki a Kincsem című filmben az operaházbeli epizódban tűnik föl. A mozi nézők azt láthatják, hogy a színpadon – gyönyörű jelmezben és frizurával – Verdi Rigolettójából Gilda áriáját énekeli a szegedi egyetemista, bosszú duettet ad elő Sasvári Sándorral. – Először arról volt szó, hogy Maria Callas hangjára én csak tátogok – emlékezett. – De küldtünk hanganyagot Herendi Gábor rendezőnek, aki azt mondta: valóban énekeljek a Kincsemben.

 

Kincsem_foto__Baracskai_Judit
A Kincsem filmben Verdi Rigolettójából Gilda áriáját énekelte Baracskai Judit, a szegedi egyetemista. Fotó: Szabó Andrea

Támogatóinak sokat köszönhet az ifjú tehetség. A Kincsem film válogatójára Temesi Mária, az SZTE ZMK tanszékvezető professzora közvetítésével jutott el Baracskai Judit, míg oktatója, mentora és társa, Koczka Ferenc segítésével „sikerült tökéletesre csiszolnia az úgynevezett háromvonalas Esz hangot, amely két hanggal magasabb a ’magas C’-nél” – olvastuk a Magyar Szóban. A vajdasági napilap ugyanis rendre beszámol a szórvány magyarság büszkesége, Baracskai Judit sikereiről. Például 2014-ben arról adott hírt, hogy a szülővárosában „önálló ária és dalest keretében köszönte meg szüleinek, a kúlai Alapfokú Zeneiskola oktatóinak, valamint minden ismerősnek, barátnak, hogy támogatták zenei pályafutásán, és hozzájárultak elért sikereihez”.

 

– Szabadkai zenei középiskolásként a diplomakoncertemen éreztem először a sikert – nézett a múltba Baracskai Judit. – Nagyon kicsi korom óta mindig énekelek. A kúlai általános iskola kórusában fedezte fel a hangomat Vendel Gyöngyi tanárnő, aki azt mondta, hogy belőlem egyszer „híres énekesnő lesz”. De a szüleimet is biztatatta: ne hagyják, hogy elvesszek, mint tehetség.

 

Csak az ének számít, a műfaj szinte mindegy – mondhatjuk Baracskai Judit több mint 100 részes repertorájáról. A szereplést az iskolai kórusban kezdte, de 10-11 éves korától szólóban is színpadra áll. A népdaltól kezdve a Strauss- és Händel-darabokon át a musicelig és az operettig, egészen a Mozart-, Puccini-operákig „mindent tud”.

 

– Szinte ki kellett, hogy lökjenek a színpadra eleinte, mert annyira nem akartam mások előtt szerepelni – mesélte nevetve az énekesnő, aki máig izgul, mielőtt a közönség elé lép. – Ma már tudom: a lámpaláz a legtöbbször erősít és sikerre visz.

 

Az, hogy a színpad a „világot jelentő deszka”, Baracskai Judit számára valóság, hiszen az óceánon túl 2015 őszén 5 hét alatt 10 állam 14 városában 20 hangversenyt adott Koczka Ferenccel. Ismétlésre Toledóba és Washingtonba is visszahívták.

 

Baracskai_Judit1
Fotó: Iványi Aurél

– Az eredményeimet, különösen a 2016-os sikerszériát a Szegedi Tudományegyetemnek köszönhetem – jelentette ki Baracskai Judit, aki az SZTE ZMK IX. Nemzetközi Simándy József Énekversenyén megosztott első díjat kapott, majd Debrecenben az ország egyetlen kortárs repertoárból álló Petrovics Emil Énekversenyét megnyerte. Az év utolsó hónapjában pedig a vajdasági Újvidéken a III. Vera Kovac Vitkai Nemzetközi Énekverseny fődíjasa lett.

 

Alma Matere támogatását azzal is meghálálja, hogy a tehetségét méltató újságcikkekkel hozzájárul az SZTE „jó sajtójájoz”. A szegedi Szent-Györgyi Rotary Club és a Soroptimist Club segítségét pedig azzal viszonozza, hogy a Rotary GoL – Gift of Life –, vagyis az Ajándékozz életet! program nagyköveteként adományokat gyűjt a beteg gyerekek gyógyítására – a hangversenyeivel.

 

– Az opera a szívem csücske – hangsúlyozta Baracskai Judit, aki Melindát, Bánk bán fiatal és hűséges feleségét a Szegedi Nemzeti Színház után az Erkel színpadán is énekelte – a hang világnapján. A diploma-előadás után hazai és külföldi meghallgatásokra készülő énekesnő elárulta: példaképe Diana Damrau és szerepálma az Éj királynője.

 

Újszászi Ilona


További részletek a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2017. számában.


Baracskai_Judit


További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2017. számából:

A PhD a negyedik gyermekem

Tévhitek a gyógynövényekről

Digitális örökkévalóság versus világvége

Fajmentő program indul a SZTE Füvészkertjében

Közérthetően a túlsúlyról

Forradalmasíthatja az energiatárolást az SZTE új kutatási projektje

Mobil applikáció és újfajta fejőrendszer segíti a hatékonyabb tejtermelést az SZTE-n

Szeptembertől SSC kurzus a szegedi GTK-n

Versenyzőt és embert formálni - Interjú Sík Márton olimpikonnal

A Monguz Információtechnológiai Kft. kapta az SZTE Alma Mater díjat

Duális képzésről állapodott meg az SZTE és a Coca Cola

Díjazott orvosok párban a családban és a munkában

A szájüregi rák korai felismerését kutatják

Antibiotikumot fejlesztenek szegedi kutatók – megpróbálják „becsapni” a géneket

Ritka betegségek kutatására nyert támogatást a szegedi egyetem

Molekuláris orvostudományi kiválósági központ alakul Szegeden

„A pedagógia legfontosabb princípiumát találtam meg a zenében” – rockkurzus a Szegedi Tudományegyetemen

Megérteni a memória működését

A szabadság volt az útravaló

Sija Éva: "A mozgás az örök fiatalság egyik titka"

Zeneszerző a felhők felett

Lencsevégre kapott biciklik

Öregdiákjaink sikertörténete - Wodala Márk, az Oscar-gála szinkrontolmácsa

A hónap Alma Mater tagja januárban: Menyhei Szabolcs

Vacsora Zsuzsival – almások Szeged legfrissebb kultzenekarában

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01