SZTE magazin

Nők a tudományban

2016. február 19.

Pelle Anita, az SZTE egyetlen Jean Monnet címmel kitüntetett egyetemi docense az EU-tagállamok versenyképességével foglalkozik, kutatócsoportot vezet, konferenciát szervez, oktatási segédanyagot ír. Tudományos munkája mellett a magánéletben is helyt áll: férjével három gyermeket nevelnek. A fiatal docensnő azt is elárulta, hogy imád főzni, szereti a gasztroirodalmat és fűszernövényeket gondoz a teraszán.

2016. február 10.

Biológusnak készült, zoológus és csillagász szakra jelentkezett az egyetemre. Az élet döntött helyette. Kun Emma, a Szegedi Tudományegyetem PhD hallgatója nemrég publikálta azt a cikket, amelyben egy kettős fekete lyuk létezését támasztották alá, kiváltva a tudományos világ elismerését. Egyetért a Drake-formula jelenlegi jóslatával, miszerint a Földön kívül is létezhet értelmes civilizáció. Kedvenc filmjei közé tartozik a Kapcsolat, az Interstellart pedig tudományosan is megalapozott alkotásnak tartja, amely még egy csillagászt is hozzásegíthet a megértéshez.

2016. február 10.

A Szegedi Tudományegyetem oktatójaként, öregdiák szervezetének vezetőjeként, kutatóként és két gyermekes anyukaként is sikeres Dr. Görög Márta. Az SZTE oktatója szerint az elhivatottság, a hatékony időbeosztás és a tervezés a siker titka.

2016. február 09.

Tanár, régész, csillagász, állatorvos, szobrász is szeretett volna lenni gyermekkorában Farkas Eszter, végül a biológia mellett kötelezte el magát. Saját képalkotó rendszert fejlesztett ki, amellyel az agyvérzést követő vérhiány okait kutatja. A Szegedi Tudományegyetem docense munkája elismeréseként a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíjban” részesült.

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01