SZTE magazin

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Versenyzőt és embert formálni - Interjú Sík Márton olimpikonnal

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Nagy köszönet jár az SZTE-nek a lehetőségért, hogy élsportolóként is lediplomázhattam. Soha nem kivételezett velem az egyetem, elfogadták, hogy egyszerre sportolok és tanulok. Olyan támaszokat kaptam, amelyek segítségével összeegyeztethettem a sportot és a tanulást, így teljesíteni tudtam a vizsgákat. Hogy lemaradtam-e valamiről a sport miatt? Nem, nem érzem úgy. Az egyetemi éveim nem a bulizásról, lazulásról szóltak. Ha így nézzük, valóban nagyon sok áldozattal járt. Ennek ellenére azt mondom, annyi pluszt kaptam, hogy mindezeket nem lemondásként éltem meg, sokkal inkább úgy érzem, elcseréltem valami sokkal jobbra. Az SZTE példaértékűen támogatja a sportolókat – ebből tanulva és ezen felbuzdulva most is számos versenyző vesz részt az intézmény képzésein – fogalmazott Sík Márton olimpikon, amikor az egyetemi éveiről kérdeztük.


Sik_Marton


Élsportolóból boldog családapa


– Kiskorom óta sportcentrikusan neveltek: cselgáncsoztam, lovagoltam, úsztam, végül a kajakkenu világa szippantott be. Komolyabban 11 éves koromban kezdtem kajakozni, 29 évesen fejeztem be. Nagyon sokat adott nekem ez a közeg, nem csupán az elért sporteredményeket, hanem azt is, amilyen ember lettem tőle. 2013 őszén fejeztem be a versenyszerű sportot, ami nagyon nehéz döntés volt. Nem sérülés vagy kiégés miatt hagytam abba. Egészen egyszerű okból: akkor már volt két kisfiam. Az embernek ilyenkor mérlegelnie kell, hogy a rövidtávú eredményeket beáldozza-e a hosszú távú sikerért. Évekig a jó eredmény és a mutatók körül forgott minden, míg mostanában számomra a sport nem kihívást jelent, sokkal inkább a megszokott állandóságot. A gyerekeim fociznak, úsznak, kajakoznak és futóversenyeken is rendszeresen részt veszünk. Nem az az elsődleges cél, hogy élsportolók legyenek. Azt szeretnénk, hogy amihez kedvet éreznek, azt kipróbálják, és ha beválik, űzzék.


Sik_Marton2


Szakmai vezetőként az utánpótlásért


Az egykori Élelmiszeripari Főiskolai Kar vállalkozás- menedzsment szakán végzett sportoló ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként hasznosítja az egyetemi évek alatt megszerzett tudást.


– A szakmai vezetés feladata az, hogy összefogja a versenyzőket és az edzőket – ez a mi esetünkben 600 tagot és 13 trénert jelent. Emellett különböző iskolai programokat is szervezünk: több osztály tart nálunk testnevelés órákat. Akár ezerre is tehető azok száma, akik – ha nem is napi, de heti rendszerességgel – sportolnak nálunk. Az egyesületnek tovább kell látnia annál, hogy a gyerekek majd jönnek maguktól, mert ez egy sikersportág. A mai világban a sportolókká, a később akár versenyzővé váló gyerekekért küzdeni kell. Sokszor nem is az a döntő, hogy melyik sportágban a legügyesebb egy gyerek, hanem az melyikkel találkozik a megfelelő időben. A sportágunkat és a vízi életmódot próbáljuk népszerűsíteni, de nem csupán a 8–10 éves gyerekeket szeretnénk megnyerni. Van, aki nem akar élsportoló lenni, csupán túrázni szeretne, vagy a közösség miatt sportol. Olyan is előfordul, hogy valaki 18 évesen szeret bele a kajak-kenuzásba. Ezért – többek között az SZTE támogatásával – próbálunk egyszerre versenyzőt és embert formálni a fiatalokból.


Kósa Boglárka

Fotó: Bobkó Anna


További részletek a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2017. számában.


Versenyzot_es_embert_formalni


További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2017. számából:

A PhD a negyedik gyermekem

Tévhitek a gyógynövényekről

Digitális örökkévalóság versus világvége

Fajmentő program indul a SZTE Füvészkertjében

Közérthetően a túlsúlyról

Forradalmasíthatja az energiatárolást az SZTE új kutatási projektje

Mobil applikáció és újfajta fejőrendszer segíti a hatékonyabb tejtermelést az SZTE-n

Szeptembertől SSC kurzus a szegedi GTK-n

Megérteni a memória működését

A Monguz Információtechnológiai Kft. kapta az SZTE Alma Mater díjat

Duális képzésről állapodott meg az SZTE és a Coca Cola

Díjazott orvosok párban a családban és a munkában

A szájüregi rák korai felismerését kutatják

Antibiotikumot fejlesztenek szegedi kutatók – megpróbálják „becsapni” a géneket

Ritka betegségek kutatására nyert támogatást a szegedi egyetem

Molekuláris orvostudományi kiválósági központ alakul Szegeden

„A pedagógia legfontosabb princípiumát találtam meg a zenében” – rockkurzus a Szegedi Tudományegyetemen

Baracskai Judit szerepálmai

A szabadság volt az útravaló

Sija Éva: "A mozgás az örök fiatalság egyik titka"

Zeneszerző a felhők felett

Lencsevégre kapott biciklik

Öregdiákjaink sikertörténete - Wodala Márk, az Oscar-gála szinkrontolmácsa

A hónap Alma Mater tagja januárban: Menyhei Szabolcs

Vacsora Zsuzsival – almások Szeged legfrissebb kultzenekarában

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01