SZTE magazin

2017. II. negyedév

2017. június 21.

Egyszerre veheti át doktori fokozatát a Vedelek testvérpár. Az egypetéjű ikrek, Viktor és Balázs a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán PhD-zett. Ikerléttel kapcsolatos sztereotípiákról, ikerparadoxonról és kutatási területükről is beszélgettünk.

2017. június 19.

Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A világon egyedülálló anyagot egy drón prototípus fejlesztésében alkalmazzák majd.

2017. június 17.

Az SZTE és a Gál Ferenc Főiskola több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatást nyert arra a több tudományterületet összekapcsoló kutatási programra, amely középpontjában az egészségállapottal kapcsolatos vizsgálatok állnak a fogantatástól kezdve egészen az időskorig.

2017. május 29.

"Sebészeti katedrális". Így minősítette Bari Ferenc, az SZTE ÁOK dékánja a Petri Gáborról elnevezett új klinikai tömböt.

2017. május 16.

Mit jelent a vertikális, multi generációs, tehetséggondozó iskolarendszer? A válasz: a Szegedi Tudomnyegyetem közreműködésével formálódó Szegedi Tudós Akadémia.

2017. május 14.

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza az a szegedi fogászati konferencia, mely egyedülálló lehetőséget teremt a tudományos vitára és tapasztalatcserére világhírű előadók részvételével. A magyar Fogorvosok Egyesületének elnökével Dr. Nagy Katalinnal Soós András beszélgetett.

2017. május 11.

Több mint húsz éve nem tud kikerülni az információs kultúrához kapcsolódó szavak vonzásából Z. Karvalics László egyetemi docens. Tizenhét fajta fordítási kísérlet volt például annak idején arra a kifejezésre, amely végül információs szupersztráda-ként honosodott meg a magyar nyelvben: kollégájával örömükre szolgált, hogy az ő javaslatukat fogadták el. A Szó-kalauz az információs kultúrához című kötetben 250 szócikket dolgoz fel, köztük olyanokat is, amelyeknek az SZTE BTK oktatója szerint már régen ki kellett volna kopni a nyelvből.

2017. május 01.

Jancsó Miklós Emlékérem és Jutalomdíj elismerést vett át Janka Zoltán. Az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika egyetemi tanára ebből az alkalomból A biológiai és farmakopszichiátria tudományos üzenete címmel tartott előadást.

2017. április 25.

Miről ismerjük fel a szklerózis multiplexet?

2017. április 25.

Az MTI fotóriportereként két évtizeden keresztül tudósította a híreket, ott volt mindenhol, ahol történt valami, jött ment, szinte meg sem állt. A rohanást mára felváltotta a csendes megfigyelés: képein a létet vagy éppen a lét elmúlását ábrázolja a lehető legegyszerűbben. Németh Györggyel a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületének aulájában beszélgettünk. A fotográfus képeiből az Egyetemi Tavasz keretében nyílt kiállítás.

2017. április 24.

Bár szomszédos térségről beszélünk, Csehszlovákia történelméről még mindig vajmi kevés információ áll a magyar köztudat rendelkezésére. Meglepő, de a volt szovjet tagország történelme számos párhuzamot mutat Magyarország 1945 utáni időszakával. Ezt a témát kutatja Bencsik Péter, az SZTE-BTK történelem szakos oktatója is, akivel most könyvmegjelenése kapcsán beszélgetettünk.

2017. április 23.

A műszerek miként segítik az orvoslást? A kérdésre az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézetében kaptunk választ.

2017. április 18.

Az ELI-ALPS, az szegedi lézeres kutatóközpont épületében hamarosan kezdődhet a kutatómunka.

2017. április 13.

A XIV. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, 2017. április 11-én Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas versmondó szavalta József Attila Születésnapomra című versét és részleteket a költő Curriculum Vitaé-ből.

2017. április 10.

A XIV. Egyetemi Tavasz Vers délben programját Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze nyitotta meg 2017. április 10-én Radnóti Miklós Nem tudhatom című versével.

2017. április 10.

Szentes város önkormányzata 2014 májusában pályázott „Szentes Szecessziós Ház” címmel a Norvég alaphoz, és 300 millió forintot nyert el. Az épületet mintegy kétharmad kamionnak megfelelő mennyiségű kerámia fogja díszíteni, a munkálatokban pedig az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszékén tanuló hallgatók is részt vehettek.

2017. április 09.

Az orvosképzésben jeleskedő SZTE ÁOK a külföldi hallgatók bizalmáért a nemzetközi felsőoktatási térben versenyez.

2017. április 05.

„Arany 200 – Miklosovits László Arany-illusztrációinak kiállítása”. Ez a 2017. április 7-ig az SZTE Dugonics téri épülete átriumában megtekinthető kiállítás a XIV. Egyetemi Tavasz rendezvény első programja. A rendhagyó tárlatnyitón Miklosovits László grafikusművésszel Szörényi László irodalomtörténész beszélgetett.

2017. április 03.

A számítógépes nyelvészet területén elért eredményeiért nyerte el a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat Vincze Veronika a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa. A kutatónő elsősorban a közösségi médiában keletkező szövegek automatikus feldolgozásával foglalkozik, de részt vesz egy demencia kutatásban is, melyben az Alzheimer-kóros betegek nyelvi sajátosságait vizsgálják.

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01