SZTE magazin

2017. I. negyedév

2017. március 24.

Félszáz vetélkedővel a háta mögött 3 alkalommal is résztvevője volt az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenynek Árva Hédi. A debreceni középiskolásból e vetélkedő hatására biológia szakos hallgatóvá lett szegedi egyetemistát a versenyszellem kialakulásáról és hatásairól, a tudományterületek kapcsolatairól is kérdeztük.

2017. március 16.

Pleskonics András, Plesi, avagy Dr. Rock – aki egy kicsit is jártas a szegedi zenei élet területén, annak feltételezhetően ismerősen csengenek ezek a nevek. Plesi 11 éve jegyzi az általánosan művelő tantárgyak körébe sorolt Rocktörténet nevű kurzusát a Szegedi Tudományegyetemen, minden szemeszterben óriási az érdeklődés a kurzus iránt.Pleskonics Andrással a klub 5 éves fennállása alkalmából beszélgettünk.

2017. március 10.

Negyedik állomásához érkezett az SZTE Alma Mater és a ZMK közös Brahms hangversenysorozata. A ZMK művészei a Kar Fricsay Ferenc hangversenytermében mutatkoztak be, az est házigazdája, ismét Marton Árpád, újságíró,kritikus volt. A koncert után Zsigmond Zoltán zongoraművészt kérdeztük.

2017. március 08.

A magyar tudományos és művészeti élet képviselői közül tizenegy embert, köztük Bálint Gábor szegedi belgyógyász professzort választotta tagjává az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia.

2017. március 07.

Wodala Márk, a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatója mintegy húsz éve szinkrontolmácsként tevékenykedik. Számos neves rendezvényen, konferencián dolgozott már, legutóbb a 2017-es Oscar díjátadó gálát. Szegeden született, most Budapesten él, gyakran hívják külföldre is dolgozni. Édesapja szintén tolmács, édesanyjáról pedig egy díjat is elneveztek, amit húsz éven keresztül adtak át az SZTE angol tanszékén tanuló, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatóknak. Interjúnkban Wodala Márk többek között a szinkrontolmácsolás kihívásairól, az Oscar gáláról, és az SZTE-n eltöltött éveiről mesélt nekünk.

2017. március 03.

Egyedüli résztvevői Kelet-Európából a szegedi idegkutatók, gyógyszerészek és biológusok az EUROHEADPAIN programnak. Az uniós projektben az SZTE kutatók fő feladata a migrén új gyógyszerjelölt-vegyületének a tesztelése.

2017. február 26.

Új épületbe költözött a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti klinikája. Az egészségügyi intézmény újdonságait az igazgató, Lázár György professzor mutatja be.

2017. február 21.

Szabad Gábor kutatóorvos és Fábián Tamás geográfus hunyt el Etiópiában, merénylet áldozataként. A 2012. január 17-i tragédia ötödik évfordulóján az MTA SZAB székházban emlékeztek Szabad Gábor bőrgyógyász adjunktusra.

2017. február 21.

Szabad Gábor kutatóorvos és Fábián Tamás geográfus hunyt el Etiópiában, merénylet áldozataként. A 2012. január 17-i tragédia ötödik évfordulóján az MTA SZAB székházban emlékeztek Szabad Gábor bőrgyógyász adjunktusra.

2017. február 10.

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere sorozatunkban a szegedi egyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Szita Szilviát kérdeztük, aki magyar-német szakos tanárként diplomázott, ma Hollandiában él. Magyart mint idegen nyelvet és németet tanít, német és magyar nyelvkönyveket készít, de foglalkozott holland nyelvű regények fordításával is, sőt egy ideje verseket is publikál.

2017. február 07.

Hat éve él a katalán fővárosban, Barcelonában Horváth Dóri. Nyelviskolában tanított, most egy bölcsődében angol nyelvű dadus. Barcelona olvasztótégely: a katalánok és spanyolok mellett sok külföldi él a tengerparti városban. Dóri szabadidejében sportol: korábban röplabdázott, majd futott – rajhoz állt a barcelonai félmaratonon is -, most pedig táncol. Honvágya már nem annyira erős, de a barátai, a megtartó kapcsolati háló nagyon hiányzik neki itthonról.

2017. február 01.

A kivételes orvos tanárok közé tartozó Szontágh Ferenc, a szegedi egyetem egykori szülész-nőgyógyász professzorának tanítványai és tisztelői Szontágh Ferenc Asztaltársaságot alapítottak.

2017. január 30.

Mire képes a marimba, ez az afrikai-mexikói eredetű ütős dallamhangszer és egy zenész? Ezt mutatta be az SZTE Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjátadó ünnepségén az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója, Szives Márton. Az amúgy ugyancsak ÚNKP-ösztöndíjas zenészt az óriási tapssal jutalmazott fellépését követően kértük arra, mutassa be kedves hangszerét is.

2017. január 26.

Bodó Réka és Bodó Angéla az SZTE GTK volt hallgatói, jelenleg mindketten Belgiumban élnek. Réka a Siemens-nél dolgozik Leuven-ben, Angéla a Sony-nál Brüsszelben. A kétnyelvű, flamand-vallon országban szinte mindenki beszél angolul, így a kommunikáció nem jelentett gondot számukra, az ügyintézés gyors és zökkenőmentes a külföldi munkavállalóknak is. A magánélet és a munka élesen elválik egymástól, a munkában lehet hibázni is, a lényeg a tanulság és a hatékony megoldás. Páros interjúnkban nemcsak a belga munkamorálról és fizetésről esik szó, de arról is, hogy mi hiányzik a legjobban Magyarországból a testvérpárnak.

2017. január 20.

A Málovics vezetéknév egymás után kétszer hangzott el az SZTE hagyományteremtő Doktori ünnepségén. A 20 frissen habilitált oktató között egymást követően vette át oklevelét két egyetemi docens: Dr. Málovics Éva és Dr. Málovics György. Az avató ünnepség után az alkalom kivételességéről és a habilitálás jelentőségéről is kérdeztük anyát és fiát, a családi vállalkozásokkal és a helyi fejlesztéspolitikával foglalkozó kutatót.

2017. január 18.

Ahhoz, hogy valaki jó énekes legyen, elég a tehetség, hogy kiváló legyen, ahhoz rengeteg gyakorlás, elhivatottság és kitartás kell – vallja Szondi Tamás az SZTE BTK hallgatója. Az Egyetemi Zenei Verseny aranyérmese musical és operett énekesnek készül, jelenleg Altorjay Tamás operaénekestől tanulja a szakma rejtelmeit. A fiatal tehetséget az éneklés mellett tanulmányairól, szegedi fellépéseiről és terveiről is kérdeztük.

2017. január 17.

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere sorozatunkban a szegedi egyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Menyhei Szabolccsal beszélgettünk, aki rajztanárként diplomázott, ma Londonban az ILM-nél mozifilmek vizuális effektjeivel foglalkozik. Olyan nagysikerű produkciókon dolgozott már, mint a Star Wars legújabb epizódja, az Ant-Man és a Thor 2.

2017. január 10.

Többek között a Szerelmünk lapjai című filmen keresztül mutatja be az index.hu újságírója az időskori szellemi hanyatlással járó betegségeket, amelyek nemcsak az ezekben szenvedők, hanem a családjuk, közvetlen környezetük életét is gyökeresen megváltoztatják. Professzor Dr. Kálmán János, a Szegedi Egyetem Pszichiátriai Klinikájának igazgatója segítségével olyan híres mozifilmek jeleneteit elemezték, amelyek néha humorral, máskor szívszorító őszinteséggel dolgozzák fel a témát.

2017. január 09.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központról, az SZTE részvételével induló projektről Bari Ferenc, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékája beszél.

2017. január 06.

A Zeneművészeti Kar idén első alkalommal rendezte meg 2016. december 3-4-én hagyományteremtő szándékkal az I. Nemzetközi Fúvószenekari Karmester Versenyt. A zsűri munkájában részt vett Marosi László kétszeres Artisjus díjas, FAME díjas karmester, az UNESCO „Béke Nagykövete” University of Central Florida professzora, akit a verseny mellett a magyar fúvószenei életről is kérdeztünk.

2017. január 05.

A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai intézetének munkatársa, a most a Standford Egyetemen dolgozó Tombácz Dóra egy kutyaotthon javára indított gyűjtést: aláíratott egy amerikai futball-trikót a hat vízipólós fiúval, Kemény Dénessel és Kovács Ágival. A Hírességek Csarnokába került magyar vízilabdázók által aláírt pólót egy kerekesszékes fiatalember vette meg, a célt megismerve megduplázta az összeget.

2017. január 04.

Agyhullámok – Memória – Kreativitás címmel ismeretterjesztő
előadást tartott Freund Tamás akadémikus. Az SZTE Mentor(h)áló programján az is kiderült, az „agydíjas” kutató miért kórista és mi köze lehet az SZTE Alma Materhez.

2017. január 03.

Az Utazás című rockopera szegedi produkciójában Lady Ashton szerepe fordította meg Simon Bogi sorsát. Az egykori szegedi egyetemista az elmúlt tíz évben az ország legjobb színházainak jobbnál jobb zenés szerepeiben hódította meg a közönséget.

2017. január 03.

Jövőre ünnepli alapításának 15. évfordulóját a Szegedi Egyetemi Színház. Varga Norbert művészeti vezetőt nem csak arra kértük, beszéljen a jubileumi évaddal kapcsolatos tervekről, hanem arra is, hogy értékelje a társulat idei, rendkívül sikeres évét.

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01