SZTE magazin

kiemelt_Giran_Peter

Virtuóz az egyetemen

Kitűnően szerepelt Girán Péter, a Szegedi Tudományegyetem gitár szakos hallgatója a komolyzenei tehetségeket kutató Virtuózok című műsorban. A tehetséges hallgatóval és tanárával, Pavlovits Dáviddal beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Péter nagybátyját hallotta először gitározni, már ekkor megtetszett neki a hangszer, majd szülei írattak be zeneiskolába hét éves korában. – A hangszerválasztásnál már biztos voltam benne, hogy gitár, mivel ismertem és tetszett is a hangszer – meséli a tehetséges hallgató, aki már több mint 12 éve gitározik és felvételt nyert a szegedi egyetem zeneművészeti fakultására.GiranPeter_portre3

A közös munka


A legjobb helyre került, hiszen az elmúlt években a szegedi gitártanszak az országban a legnépszerűbb és legsikeresebb – tudtuk meg Pavlovits Dávidtól, a Zeneművészeti Kar tanárától, aki egészen kicsi kora óta ismeri Pétert. – Fantasztikus élmény a kezdetektől fogva nyomom követni, hogyan fejlődött, és milyen komoly eredményeket ért el, amióta Szegedre jár. Szeretek vele dolgozni, számomra is inspiráló, nagyon tehetséges. Jók az adottságai a gitárra, abszolút hallású és kifinomult érzéke van a részletekhez, van benne erő és szenvedély, temperamentumos alkat – jellemezte tanítványát. Hozzátette: hetente egyszer találkoznak, és ha a fiatal tehetség új darabot kap, azt egyedül kell megtanulnia. – Péter nagyon önálló ezen a téren, sok darabról van konkrét elképzelése. A cél, hogy mire a mester diplomáig eljut, addigra már nagyjából feleslegessé váljak – fogalmazott Pavlovits Dávid, az SZTE ZMK tanára, aki szerint Péter a legjobb úton halad efelé.A legjobbak között


GiranPeter_portresorozat1A Virtuózok című tehetségkutató versenyen Péter lenyűgöző előadásával a legjobb kilenc versenyző közé jutott. Kiemelte: nem a győzelem volt a célja, úgy gondolta, ha bejut a műsorba, azzal a klasszikus gitár-közösségnek is jót tud tenni. – Az a célom, hogy akik látnak a televízióban, azok szemében megváltozzon a gitárról alkotott negatív kép, ne higgyék azt az emberek, hogy csak elektromos gitár létezik, amelyen három akkordot lehet csupán eljátszani. Rámutatott arra is, hogy a hangszeren nemcsak gitározni lehet, hanem nagyon sok más hangeffektus kiadására is alkalmas. Gyakorlatilag mindenhol lehet rajta dobolni különböző hangszíneken, de sok effektust lehet a pengető és az egyébként nem használt húr részek játékával is megszólaltatni.


Jövőbeni tervek


Szegeden egy tizenöt főből és nyolc szólamból álló gitár együttesben játszottam már, nagyon jó élmény volt és sok mindent tudok kamatoztatni az ott szerzett tapasztalatokból. Szívesen lennék flamencó gitáros is, de úgy gondolom ehhez Spanyolországtól messze születtem - fogalmazott a gitáros. - Magyarországon is vannak olyan tanárok, akiknél érdemes tanulni, nem kell azért külföldre menni. A szegedi egyetem elvégzése után tanítani szeretnék, mivel csupán a koncertezésből nehéz megélni – mondta Péter, aki inkább szólistaként képzi el jövőjét, de felmerült annak a gondolata is, hogy a tanulmányai végeztével egy gitár kvartettben vagy trióban játszana.


Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát


További részletek a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2015. számában.


virtuoz


További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2015. számából:

Berényi Antal: „Ha van egy jó ötleted, próbáld megvalósítani!”

Terjednek a dizájnerdrogok a fiatalok körében

Matematikai modell Ebolára

Kun Emma: „Minden álmunk, rémálmunk egy darab kék pixelen van”

A siker titka az elhivatottság

A rálátás kreatívabbá tesz

ELI-ALPS: A lézeres kutatás jövője

„Lazán, de tudatosan kell élni az egyetemi éveket”

Ösztöndíjprogram és gyakornoki lehetőségek a Bonafarm Csoportnál

Goodwill Pharma - Szent-Györgyi Albert szellemiségében

Gyakornokból kolléga – egyenes az út a makói ContiTechnél

Az SZTE-ről is várja a jövő informatikusait az EPAM

Made by you! - Szakmai gyakorlat és karrierlehetőség az Unilevernél

Helikopter-leszálló az SZTE klinikai központján

A C-vitaminnal kezdődött minden

Skills központ: egyedülálló a magyar oktatásban

A tudománynépszerűsítő misszionárius

Ételfantáziák versekre

Magyar politikusok: igen a Facebookra, nem a Twitterre

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01