Nem tagadjuk: a C-vitaminnal kezdődött minden. Azóta a Szegedi Tudományegyetem elismert tudósai nagy utat tettek meg, és számos felfedezést, újítást tudhatnak maguk mögött. Szent-Györgyi Albert 1937-ben kapta meg a Nobel-díjat „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért” indoklással. A C-vitamint izoláló tudós felismerte azt is, hogy a szegedi fűszerpaprika sokkal több hexuronsav nevű anyagot tartalmaz – ami azonos a C-vitaminnal –, mint a citrusfélék, így a korábbi grammnyi mennyiség helyett egy egész kilónyit tudott előállítani. Ezzel a tudományos örökséggel, az új iránti töretlen kíváncsisággal, a kutatás iránti elhivatottsággal igyekszik jól gazdálkodni a Szegedi Tudományegyetem akkor, amikor kiemelten fontos szerepet szán az innovációnak és igyekszik minden támogatást megadni kutatóinak.
További részletek a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2015. számában.
További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2015. számából:
Berényi Antal: „Ha van egy jó ötleted, próbáld megvalósítani!”
Terjednek a dizájnerdrogok a fiatalok körében
Kun Emma: „Minden álmunk, rémálmunk egy darab kék pixelen van”
A siker titka az elhivatottság
ELI-ALPS: A lézeres kutatás jövője
„Lazán, de tudatosan kell élni az egyetemi éveket”
Ösztöndíjprogram és gyakornoki lehetőségek a Bonafarm Csoportnál
Goodwill Pharma - Szent-Györgyi Albert szellemiségében
Gyakornokból kolléga – egyenes az út a makói ContiTechnél
Az SZTE-ről is várja a jövő informatikusait az EPAM
Made by you! - Szakmai gyakorlat és karrierlehetőség az Unilevernél
Helikopter-leszálló az SZTE klinikai központján
A tudománynépszerűsítő misszionárius