SZTE magazin

kiemelt_menyhei_szabolcs

Öregdiákjaink sikertörténete: Menyhei Szabolcs

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere sorozatunkban a szegedi egyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Menyhei Szabolccsal beszélgettünk, aki rajztanárként diplomázott, ma Londonban az ILM-nél mozifilmek vizuális effektjeivel foglalkozik. Olyan nagysikerű produkciókon dolgozott már, mint a Star Wars legújabb epizódja, az Ant-Man és a Thor 2.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

portre_menyhei_szabolcs- Mióta foglalkozol grafikával? Mikor és milyen szakon végeztél a szegedi egyetemen?


- Gyerekkorom óta érdekel a rajz, a festészet, a számítógépes grafikába középiskolában szerettem bele. Mindig is imádtam az ismeretlen bolygókat, tájakat, lényeket. 2005-ben az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz-angol szakán végeztem. Másoddiplomámat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szereztem.


- Az SZTE-n megszerzett tudás mennyiben segít a mostani munkahelyeden?


Az SZTE-n szerzett tudásom jó alap volt. Az angol szak és a rajz tanszéken szerzett tudásom sok mindenben segített. Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy Lázár Pál tanítványa lehettem. Szegedről a diákévek után nagyon nehéz szívvel jöttem el.


- Hol élsz és hol dolgozol jelenleg? Mit lehet tudni a munkádról?


- Jelenleg Londonban élek, a George Lucas által alapított Industral Light & Magic-nél dolgozom, mint 3D generalist. Mozifilmek vizuális effektjeivel foglalkozunk. Ez az jelenti, hogy mindazt, amit lehetetlen, vagy túl drága lenne leforgatni, azt nekünk kell vizuálisan megalkotni. Sok minden tartozik ebbe a kategóriába, például digitális dublőrök, lények, nem létező helyszínek. Én az utóbbival foglalkozom: valós díszleteket, vagy helyszíneket bővítünk ki digitálisan, vagy ha kell, teljes virtuális környezetet hozunk létre. Eddigi pályafutásom alatt a legkisebb virtuális helyszín, amin dolgoztam, egy fürdőkád volt, a legnagyobb egy távoli bolygó városa. Ha jól végeztük a munkánkat, a néző észre sem veszi, hogy egy trükköt látott.


Antman
"a legkisebb virtuális helyszín, amin dolgoztam, egy fürdőkád volt"- Részlet az Ant-man (A Hangya)című filmből.


- Milyen filmeken dolgoztál már?


- A legismertebbek a Star Wars: Zsivány Egyes, az Ant-Man (A Hangya), a Thor: Sötét világ, a Rush (Hajsza a győzelemért), a Godzilla és a Jason Bourne.


thor_the_dark_world_2013_1080p_kissthemgoodbye_net_2060
Részlet a Thor: Sötét világ című filmből.


- Mit tanácsolnál azoknak a jelenleg SZTE-s diákoknak, akik hozzád hasonló területen, külföldi munkában gondolkodnak?


- Ha valaki vizuális effektekkel szeretne foglalkozni, készüljön föl arra, hogy folyamatosan új programok és technikák jelennek meg. Ezért nagyon fontos a folyamatos továbbképzés. A pályakezdőknek azt tanácsolnám, hogy legyenek türelmesek és a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. Fontos a gyakorlás, mert egyetlen iskola sem helyettesíti a folyamatos gyakorlást. A kitartás pedig meghozza a gyümölcsét.


- Hogy ment a beilleszkedés az új munkahelyen? Mennyiben tér el a londoni munkamorál az itthonitól?


- Diplomáim megszerzése után néhány évig rajzot és művészettörténetet tanítottam. Dolgoztam szabadúszó grafikusként, segítettem rajzfilmhátterek festésében, de hasonló stúdióhoz itthon nem volt szerencsém. Összehasonlítani így nem tudom. Beilleszkedni könnyű volt, nagyon barátságos kollégáim vannak. Az a tapasztalatom, hogy egy nagy cégnél szigorúbb szabályokat betartva kell dolgozni, persze ez nem feltétlenül mindig igaz. Az ILM-nél például az elkészített munka minősége a legfontosabb, és bizonyos esetekben ránk bízzák, hogy hogyan oldunk meg egy-egy feladatot.


jedha_statue_trailer
Részlet a Star Wars: Zsivány Egyes című filmből.


- Mi hiányzik a legjobban Magyarországról? Mi a helyzet a honvággyal?


- A család és a barátok hiányoznak a legjobban. De igyekszünk sűrűn hazalátogatni.


- Van olyan ottani kulturális tevékenység, amivel nem tudsz azonosulni? Valami, ami tetszik, és szívesen ajánlanád nekünk, magyaroknak is?


- Még mindig nem iszom tejjel a teát. Nagyon szeretem viszont, hogy az összes nagy múzeum – az időszaki kiállítások kivételével – ingyenesen látogatható, ennek örülnék otthon is.


Szöveg: Gajzer Erzsébet

Fotók: Menyhei Szabolcs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01