Önszerveződő kémiai rendszerek: kémiai hullámok - 2009. március 4. Szerda 18.00

Önszerveződő kémiai rendszerek: kémiai hullámok
A bennünket körülvevő természetben az időben állandó vagy változó alakzatok széles tárháza található, elegendő csak az állatok mintázatára vagy az egyes ragályos betegségek, környezeti szennyeződések földrajzi terjedésére gondolnunk. Az ilyen önszerveződő rendszerek speciális csoportja az autokatalitikus reakciók térbeli lejátszódása során kialakuló érdekes koncentrációeloszlást eredményező mintázatok. Ezek legegyszerűbb típusához tartoznak a térben álló Turing mintázatok, illetve a haladó mozgást végző frontok vagy hullámok, melyekből céltábla, spirál és tekercs alakzat is könnyedén képezhető.
 
Az előadás során kémiai példákon szemléltetjük a hullámok sokféleségét, bemutatjuk általános tulajdonságait és hogy hogyan alkalmazhatók többek között a legrövidebb út keresésére.
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!

TA.jpgDr. Tóth Ágota egyetemi docens
SZTE TTIK Fizikai Kémiai Tanszék

 

Tóth Ágota 1967-ben született Szegeden. Középiskolai tanulmányait a kecskeméti Katona József Gimnáziumban, míg egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila
Tudományegyetemen végezte, ahol 1990-ben kapott okleveles vegyész diplomát. 1990 augusztusától a morgantowni Nyugat Virginia Egyetem Kémia Tanszékén folytatott doktori tanulmányokat Ken Showalter professzor irányításával. Tanulmányai mellett heti 10 órában oktatott általános és fizikai kémia laboratóriumi gyakorlatokat. 1994-ben szerzett PhD fokozatot kémiából.