Fedezd fel!

6074825WhatsAppImage20230606at204702

Az elmúlt napokban Magyarország déli területein is érzékelhető volt az Arad közeli epicentrumú földrengés. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetében ugyan nem dolgozik kifejezetten a földrengésekkel foglalkozó szakember, de hiteles információforrásokra alapozva megválaszolták a mindenkit foglalkoztató kérdéseket, például, hogy kell-e tartani Szegeden a földrengésektől.

Eloszor_rendeztek_meg_Szegeden_a_Karpat-medence_legfontosabb_kornyezettudomanyi_konferenciajat

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet adott otthont a XVIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciának, amely majdnem két évtizede, egyre bővülő formában foglalkozik a térséget és a térségben élőket érintő környezeti változásokkal. A háromnapos eseményen külön szekcióval emlékeztek meg az SZTE közelmúltban elhunyt oktatójáról, Dr. Farsang Andreáról, aki a konferencia előkészítésében még részt vett.

Az_SZTE_hallgatoi_is_szakertoktol_ertesulhettek_a_legujabb_kutatasi_eredmenyekrol_a_IV._EURAZSIA_HAJNALA_Konferencian

Az Eurázsia Központ negyedik alkalommal rendezte meg az Eurázsia Hajnala című konferenciáját, ezúttal a Szegedi Tudományegyetemmel közösen, amelyen neves szakértők tartottak előadásokat a legjelentősebb geopolitikai és gazdaságot érintő kérdésekről. Az eseményt 2023. május 12-én, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában tartották.

Szabadegyetem - Szeged

20221109_180630

Tudomány és innováció

2023. május 09.

A Szegedi Tudományegyetemen korábban is voltak űrkutatáshoz kapcsolódó projektek – például mikrogravitációban végzett kísérletek, illetve űr-orvoslással is foglalkozott az orvosi kar – most pedig az informatika területén, egy műholdon az űrbe juttatott eszköz fejlesztésében vettek részt az SZTE kutatói.

2023. március 13.

Az egyik legdinamikusabban fejlődő ipari terület a 3D nyomtatás, amely a világgazdaságot is átalakíthatja a közeljövőben. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói ezzel a technológiával elméletben és gyakorlatban is találkozhatnak képzésük során és jelentős kutatás-fejlesztési projektekben vehetnek részt. Nem véletlen, hogy a hazai piacvezető cég, a FreeDee országos road-showjának első helyszíne éppen az SZTE Mérnöki Kara volt.

2023. február 16.

Luca Schneider és Muhammad Jarkas a Bochumi Ruhr Egyetem PhD-hallgatói, akik a Szegedi Tudományegyetem vendéghallgatójaként a HCEMM kutatásában is részt vesznek. Olyan új gyógymódokat és gyógyszereket keresnek, amelyek a szívműködési zavarok megelőzésében és gyógyításában hozhatnak áttörést.

2023. február 02.

Alacsony kockázat, óriási siker. Így jellemezhetők azok a hallásjavító műtétek, amelyekből több mint ezret végeztek már el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában. A süketen született kisgyermekeken segít és az időskori hallásvesztésre is megoldást jelent a Cochlear implantátuma. Gyártócégének képviselői Szegeden egyeztettek a további fejlesztési lehetőségekről a Prof. Dr. Rovó László által vezetett orvoscsoporttal.

e1

A Szegedi Tudományegyetemnek az oktatástól elválaszthatatlan feladata a nemzetközileg is versenyképes kutatás művelése, a kutatóegyetelmi jelleg megőrzése. Egyetemünk célja, hogy továbbra is az ország magas presztízsű, a tudományt és a társadalmat egyarámnt szolgáló, nemzetközi színvonalú kutató-fejlesztői központja maradjon. A hazai és nemzetközi kutatási programjainkban megvalósuló kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység egyaránt átfogja az ismeretbővítő- és a problémamegoldó kutatást, a termék- és szolgáltatásfejlesztést.