szalma_sandor

Kihívások a transzlációs informatikában – prekompetitív válaszok?

Tizenöt évvel az első teljes emberi génom szekvencia publikálása óta a technológiai haladás nagy változásokat hozott a gyógyításban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A preciziós medicina – a megfelelő gyógyszert a megfelelő adagaban a megfelelő betegnek a megfelelő időben – paradigmájának fontos építő eleme a transzlációs medicina – alapkutatástól a klinikai kutatáshoz és alkalmazáshoz majd vissza az alapkutatáshoz (bench-to-bedside-to-bench) - és a biomarkerek. 2015-ben az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) által törzskönyvezett negyvenöt gyógyszerből tizenhárom biomarkerekhez kötött volt.


A transzlációs informatika az informatika olyan ága, ami a transzlációs medicina és biomarker kutatások során előállitott adatok számitástechnikai és matematikai illetve statisztikai problémaira keresi a válaszokat. A gyógyszerkutató és fejlesztő vállalatok világszerte egyre inkább hasznosítják a transzlációs medicina és biomarkerek tudományos eredményeit, és ennek következtében a transzlációs informatikának is egyre nagyobb szerep jut. A transzlációs medicina kisérleteit az egyes gyógyszerkutató vállalatok egyedül egyre kevésbé tudják elvégezni, így szükség van prekompetitiv konzorciumokon keresztül a komplex kisérletek illetve nagy mennyiségű humán adatok gyűjtésére.


Az elődás során néhány konzorcium példáján keresztül mutatom be a transzlációs medicina alkalmazása során keletkezett komplex és hatalmas adattömegek informatikai kihivásait illetve néhány prekompetitiv megoldást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés