Előadónkról

IMIllés Mária adjunktus
SZTE ZMK Zeneművészeti Kar Zeneelmélet Tanszék

 

 

Illés Mária 1961-ben született Kalocsán, zenei tanulmányait is ott kezdte. Biológia tagozaton érettségizett, majd Szegeden elvégezte a zeneművészeti főiskolát zongora és szolfézs szakon, Bódás Péter osztályában. Muzikológusi diplomáját Budapesten, a Zeneakadémián szerezte meg.

Tanárai voltak itt Kroó György, Somfai László, Dobszay László és Tallián Tibor. Két évig dolgozott a Zenetudományi Intézetben, ahol a magyar gregoriánum pentaton dialektusának kutatásával foglalkozott.
 
1994-ben költözött családjával Szegedre, azóta tanít a SZTE Zeneművészeti Karon. Rendszeres kurzusai: Általános zenetörténet és Stílusismeret. Emellett zeneirodalom tanára és korrepetítora a zeneművészeti szakközépiskolának is.
 
1997 óta jelennek meg zenei tárgyú írásai különböző lapokban, folyóiratokban. 2001-től 2003-ig a Délmagyarország zenekritikusa volt. A Szegedi Szimfonikus Zenekar Hangoló című hírlevelében 1999-től 2007-ig volt állandó rovata Zenei ügyelet, illetve Műsoroló címmel. Rendszeresen publikál a Szegedtől Szegedig Antológiában.
 
Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorjelöltje. Kutatási területe Szeged XX. századi zenetörténete, ezen belül elsősorban Vántus István zeneszerzői életműve.
 
Férje, Újvári István a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója. Mindhárom gyermeke a SZTE intézményeiben tanul: egyikük blockflöte szakon a ZMK-n, másikuk germanisztika szakon a BTK-n, a legifjabb pedig a Ságvári Gimnáziumban.