Felvételi hírek

|<(1) <(1) 2 3 [4] 5 6 (7)> (7)>| 
2021. december 28.


Akár 150 ezer forintos ösztöndíjjal támogatja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a tehetséges, végzős középiskolás diákokat. Az SZTE START ALAP ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek.

2021. december 22.

Dobogó tetején a szegedi jogi képzés - az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara vezeti a HVG 2022-es jogi képzéseket kínáló egyetemekről készített, oktatói kiválóság alapján összeállított rangsort.

2021. december 17.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar vezeti azt a felsőoktatási rangsort, amelyet a HVG az oktatók teljesítménye alapján állított össze a pedagógusképzéseket kínáló egyetemekről, főiskolákról.

2021. december 15.

Felállította legújabb nemzetközi rangsorát a brit Quacquarelli Symonds (QS), amely a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékeli. A Szegedi Tudományegyetem idén a 29. helyen végzett, így továbbra is az ország egyik legjobb egyetemének számít ezen a listán.

2021. december 15.

Hogyan tanul a sikeres egyetemista? – Tanulásmódszertani útmutató felsőoktatásban részt vevő hallgatók számára címmel jelent meg a Szegedi Tudományegyetem oktatói és dolgozói által szerzett tanulásmódszertani kézikönyv, amelyet 2021. december 10-én, az EFOP 3.4.3.-16-2016-00014 azonosító számú Európai Uniós pályázat projektzáró rendezvényén mutattak be a szerzők. A könyv egyetemisták számára nyújt széleskörű útmutatást a hatékony tanulás témájában.

2021. december 13.

15,9 millió forint értékben négy darab AGV - automatikusan vezérelt jármű – érkezett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Robotika laborjába.

2021. december 10.

A Szegedi Tudományegyetem 11. alkalommal hirdeti meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt, amelyre 2022. január 14-ig jelentkezhetnek a kétfős csapatok, iskolánként öt.

2021. december 10.

2021 őszétől a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével további lehetőségek nyíltak meg a tehetséges fiatalok előtt Szegeden. A tehetséggondozó intézményben már 21 SZTE-s hallgató végezte el az őszi félévet, és most további diákoknak nyílik lehetősége bekerülni a programba.

2021. december 08.

2021. december 2-án átvették az idén először megrendezett CourseRUN - Legyél te a Coursera bajnoka verseny győztesei az oklevelüket és a Coursera for SZTE ajándékcsomagokat. Az ünnepélyes átadó a Rektori Hivatal épületében zajlott, a díjakat Szakál Péter oktatási igazgató adta át.

2021. december 07.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szeretettel várja online nyílt napjára a középiskolás diákokat és a felsőoktatás iránt érdeklődőket!

2021. december 06.

2021. december 3-án zajlott az idei Szent-Györgyi tanulmányi verseny elődöntője, a járványhelyzet miatt a megmérettetést, online módon rendezték meg. A verseny érdekessége, hogy nemcsak az egyetem ünnepli 100 éves jubileumát, hanem az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt is már egy évtizede rendezik meg a középiskolások számára.

2021. december 02.

A Szegedi Tudományegyetem a magyar egyetemek közül a második azon a listán, amelyet a Stanford University és az Elsevier állított össze. Azokról a kutatókról készítettek adatbázist, akikre a legtöbbször hivatkoztak. A listán olyan neves egyetemek tudósaivalegyütt szerepelnek az SZTE-s kutatók, mint a Harvard Egyetem, a Stanford Egyetem, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), és a Bécsi Egyetem.

2021. november 30.

Pirit, kalcit, szfalerit, dolomit, pirrhotin, kvarc, kalkopirit, rodokrozit ásványokkal gazdagodott az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a közelmúltban a röszkei határátkelőn foglalták le az ásványokat, amelyeket a hivatalos eljárást követően 2021. november 30-án a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékoztak.

2021. november 25.

Minden eddiginél többen kaptak idén Start ösztöndíjat: az egyetem mintegy 30 millió forinttal támogatta ebben a tanévben új hallgatóit. Az alap- osztatlan, és mesterszakos pályázók 40 és 100 ezer forint közötti egyszeri ösztöndíjban részesülhettek.

2021. november 19.

A HVG friss felsőoktatási rangsorában az SZTE a második helyet foglalja el az összesített intézményi listán, és a legjobb egyetem a fővároson kívüli intézmények között.

2021. november 16.

Új online segédanyaggal támogatja az SZTE Alma Mater, az egyetem volt és jelenlegi hallgatóit összefogó közössége, az érettségi előtt álló középiskolás diákokat, ezzel segíti felkészítő tanáraik munkáját is.

2021. november 15.

Muzeális és a közelmúltban is használt optikai eszközökkel, a fizika törvényszerűségeire tanító játékokkal és az intézmény történetét, tevékenységét bemutató interaktív alkalmazásokkal várja az érdeklődőket a szegedi lézeres kutatóintézet, az ELI-ALPS interaktív látogatói tere, amelyet 2021. november 13-án adtak át.

2021. november 09.

Eredményesen szerepelt a Szegedi Tudományegyetem az amerikai U.S. News & World Report 2022. évi Best Global Universities felsőoktatási rangsorán. Az SZTE világ-, európai és hazai viszonylatban is előrelépett, valamint jelentős javulásokat ért el a fizika és a klinikai orvostudományok területén.

2021. november 05.

Nagyra értékeljük, hogy a jövődet a Szegedi Tudományegyetemen tervezed! Hogy megkönnyítsük a felkészülést a felvételire, majd az egyetemi életre, tarts velünk a következő hónapokban!

2021. szeptember 22.

174 helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) orvostudományok szakterületi listáján: idén a világ legjobb 247 orvosképző intézménye közé került a tematikus rangsorban Magyarország első egyeteme. Az élettudományi listán is közel 100 helyezést javított az SZTE, és akárcsak az orvostudományi listán, itt is dobogósan végzett magyar viszonylatban.


2021. július 29.

Kerülj egy lépéssel közelebb az SZTE-hez, és jelentkezz az SZTE Junior Akadémia emelt szintű érettségi tanfolyamaira! 100 órás online és tantermi képzéseken, magas színvonalon oktató tanárok segítségével szerezhetsz magabiztos tudást – ha pedig felvesznek, még a képzés árát is visszakapod! Augusztus 10-ig early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz!

2021. július 23.

147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

2021. július 15.

2021. július 22-én elérkezik az a nap, amelyet minden felvételiző nagyon vár már! Este 8 órakor érkeznek a hivatalos felvételi ponthatárok. Ebből az alkalomból az SZTE közös ünneplésre hívja a középiskolás diákokat, Pont Ott Partijára, a Dugonics térre.

2021. június 25.

Tájékoztató a veszélyhelyzet ideje alatt nyelvvizsga letétele alóli mentességről szóló Kormányrendelet végrehajtásáról.

2021. június 18.

Kutatói álma részben, de valóra vált: ösztöndíjakkal segíti az SZTE tehetséges hallgatóit Sófi József, aki 36 éve lett egyetemi polgár. Az SZTE alumnusa biológusként kezdte, vállalkozóként folytatta a pályáját. Sikerei anyagi hasznát, 80 millió forintot költött eddig az SZTE legtehetségesebb hallgatói támogatására. A kutatóból lett üzletember mentori útját, a Sófi József Ösztöndíj Alapítvány 20 évét a számok nyelvén is jellemezzük, 12 fotóval illusztráljuk az SZTE centenáriumi évében.

2021. június 18.

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a fiatal tehetségek körében a Simándy József Nemzetközi Énekverseny, amelynek a hagyományokhoz híven egész héten a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. A megmérettetésen a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói is kimagasló teljesítményt nyújtottak – emelte ki Bátori Éva, az SZTE BBMK énekmestere, operaénekesnő, érdemes és kiváló művész.

2021. június 17.

Bekerült egy SZTE-s a magyar olimpiai csapatba. Nádas Bence, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatója a kajak négyesek 500 méteres versenyszámában áll rajthoz a XXXII. nyári játékokon.

2021. június 16.

2021. június 25-én zárul a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Juniorképzésének jelentkezési időszaka. Az MCC Magyarország legnagyobb multidiszciplináris tehetséggondozó intézménye, amely 2021-től a Szegedi Tudományegyetem leendő első- és másodéves hallgatói számára is megnyitja kapuit.

2021. június 15.

2007 óta a Leideni Egyetem Centre for Science and Technology Studies tanszéke minden évben nyilvánosságra hozza rangsorát: a kutatók 1225 egyetemet és főiskolát vizsgálnak. Az oktatói erőforrás mutatók alapján értékelik az intézményeket, vagyis a hallgatók teljesítménye helyett az oktatók kutatói tevékenységét, idézettségét és publikációik számát figyelik. Idén is a Szegedi Tudományegyetem lett az első magyar egyetem a leideni listán.

2021. június 09.

A vezető egyetemek rangsorában rendre kiválóan szerepel az SZTE, a tudományterületekre lebontott listákon pedig folyamatosan tör a csúcs felé, többek között a fizika oktatásában. A Szegedi Tudományegyetemen végzett fizikusokat tárt karokkal várják a legnagyobb cégeknél és az olyan világszervezeteknél is, mint az MIT vagy a NASA.

2021. június 09.

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 551-560. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

2021. június 07.

Többen és több támogatást kaphatnak azok közül a középiskolások közül, akik az SZTE-re első helyen jelentkeznek, sikeresen pályáznak a Start Ösztöndíjra és fel is veszik őket. Az igény évről évre nőtt, ezért triplázták meg a forrást, amelyből fejenként 40-120 ezer forintot kaphatnak a hallgatók.

2021. június 04.

Június közepén veheti kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nagy horderejű felújítása. A munkálatok során többek között visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, az udvart üvegtetővel fedik be. Az épület műszaki fejlesztése és a belső tér szerkezeti rekonstrukciója 1,8 milliárd forintból valósul meg.

2021. május 13.

Az általános szabály, hogy minden eredményünket, amiből pontot szeretnénk számíttatni, a megfelelő dokumentummal (bizonyítvány, oklevél stb.) igazolnunk kell. Ám ez alól van néhány kivétel.

2021. május 13.

A február 15. után megszerzett és a pontszámításhoz szükséges, vagy a többletpontokat igazoló dokumentumokat legkésőbb 2021. július 8-ig lehet pótolni.

2021. május 06.

A pályaválasztás előtt álló középiskolás korosztálynak szeretné élményalapú, alkotóműhely keretében bemutatni a természettudományos pálya színes világát és lehetőségeit a Sc’Up, a Richter Anna Díj pedagógiai kategóriájának győztes csapata - árulta el a tudománynépszerűsítő programmal ősszel országos turnéra induló négyfős csapat egyik tagja dr. Papp Benjamin, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, klinikai doktori iskolájának PhD-hallgatója.

2021. május 06.

Május 12-én 10 órától 17 óráig kapcsolódhatnak be az érdeklődők a EUGLOH Alliance Day programjába. A virtuális 3D térben a napot a Fool Moon koncertje zárja.

2021. április 23.

Szoros és színvonalas versengést hozott a IX. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője, amelyet a pandémia miatt online rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem, április 22-én. A zsűri, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban döntött a pontokról. A győztes a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium E300 nevű csapata lett.

2021. április 22.
2021. április 19.

Az MCC Magyarország legnagyobb multidiszciplináris tehetséggondozó intézménye, amely 2021-től a Szegedi Tudományegyetem leendő elsőéves hallgatói számára is megnyitja kapuit.

2021. április 12.

Kíváncsi vagy milyen lehet a Szegedi Tudományegyetemen tanulni? Érdekel, hogy milyen ösztöndíjak, tehetséggondozó programok, kulturális és szabadidős tevékenységek várnak rád Szegeden? Kérdezz felsőbb évesektől, és ismerd meg leendő évfolyamtársaid a Szegedi Tudományegyetem kari Facebook csoportjaiban!

2021. április 08.

Cseppet sem könnyű időszak az, ami most előttetek áll. Sok tényező nehezíti az érettségire való felkészülést. Például? Fogynak a napok, de az oktatás még mindig online formában zajlik. Az SZTE minden évben segíti a felkészülést. Hogyan? Most úgy, hogy az SZTE Felvételi 2021 honlap információit 1+7 tanulási tippel és némi útravalóval egészítjük ki.

2021. február 11.

A Szegedi Tudományegyetemen jól megfér egymás mellett a tanulás, a sport és a szórakozás. Az SZTE sokféleképpen támogatja hallgatóit, akik 300 meghirdetett sportkurzusból, több mint 30 sportágból válogathatnak. Kedvezményes belépőket, bérletet válthatnak színházba, sportmeccsekre, fesztiválokra, és egész évben számos fesztivál várja őket.

2021. február 11.



Jó tanulónak lenni érdemes! A megszerzett tudás mellett anyagi juttatásokban is részesülhetsz – tanulmányi átlagodtól függően. Milyen ösztöndíj-lehetőségek várnak az SZTE-n? Cikkünkből kiderül!

2021. február 11.

Az emelt szintű érettségi, mint felvételi követelmény nagy kihívás elé állítja a jelentkezőket 2021-ben is. Segítségül összefoglaljuk, milyen lehetőségek közül választhat, aki nem rendelkezik emeltszintű érettségi vizsgával.

2021. február 01.

194 tanuló jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi Földtudományi Intézete valamint Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke által immár tizedik alkalommal megszervezett Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre.

2021. január 31.

Az egyetem kiválasztásánál nemcsak intézményt, de várost is választasz. Ez éppen olyan nehéz döntés lehet, mint az, hogy mit és melyik egyetemen tanulj. Ne aggódj, mi ebben is segítünk Neked! Összegyűjtöttünk most néhány dolgot, hogy miért is érdemes Szegedet választanod!

2021. január 25.

Egy egész kontinens állampolgárának lenni jó. Az Európai Unió egyik legnagyobb előnye, hogy az ember úgy utazhat el bármelyik országba, mintha a szomszéd városba menne. A fiatal felnőtteket pedig nem csak rövid távú turisztikai kalandokkal kecsegteti a határtalanság. Az európai egyetemek közötti programok páratlan lehetőségeket kínálnak a tudás és a látókör kiszélesítésére, az életre szóló emlékek gyűjtésére.




2021. január 21.

Ha szeretnéd kiegészíteni ösztöndíjadat, akkor vállalj diákmunkát vagy jelentkezz gyakornoknak! Ez szuper lehetőség, hogyha szeretnél kicsit félretenni vagy gyűjteni valamire, és az egyetem mellett szívesen dolgoznál. Szegeden rengeteg lehetőség közül választhatsz, több diákszövetkezet is várja a hallgatók jelentkezését.

2021. január 18.

Idén is részt vesz a Szegedi Tudományegyetem az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyet a kialakult helyzet miatt, 2021. január 21. és 23. között, online tartanak meg. Az érdeklődők virtuális sétát tehetnek a standok között, kérdéseiket számos formában feltehetik. A hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléjén az SZTE mind a 12 kara és Tanárképző Központja is képviselteti magát.

|<(1) <(1) 2 3 [4] 5 6 (7)> (7)>| 

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Linka_KrisztinaLinka Krisztina - TTIK, földrajz

Hogy miért pont Szegedet választottam? Tudom, hogy a Szegedi Tudományegyetem elég jó hírű nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is. Emellett nagyon sok ismerősöm ezt az egyetemet választotta, és szerettem volna a közelükben maradni. Földrajzszakosként fontosak voltak számomra a város természeti kincsei: a Tisza és a határtalan Alföld. A szülővárosomban, Baján szintén van egy folyó, számomra nagyon fontos, hogy a város víz mellett legyen. A szakomon természettudományokat és társadalomtudományokat tanulok, mindkettőt szeretem, de majd a természettudományok irányába szeretnék specializálódni.




vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.



További hallgatói vélemények >>>