NYITO_Tel_Aviv_KarikoKatalin_diszdoktor

„Nagyszerű dolog tudósnak lenni!” – Karikó Katalin átvette a Tel-Aviv University díszdoktori címét is

Tudós nőket motiváló és a fehérjepótló terápiát bemutató előadásokat tartott Izraelben Karikó Katalin. Az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó magyar biokémikus 2022. május 12-én vette át a Tel-Aviv University (TAU) díszdoktori cím kitüntetését. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora a közel-keleti ország második legnagyobb városában kapta a hírt: a 2022-es Warren Alpert-díj egyik kitüntetettjének is őt választották.

„Magyarország/USA, biokémikus és a BioNTech alelnöke” – így mutatták be Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát a Tel-Aviv University honlapján és 2022. május 11-13. közötti rendezvényein.

 Total_HONORARY_DEGREES_CONFERMENT_CEREMONY_2022

MINTA A NŐKNEK

Először utazott Izraelbe Karikó Katalin, akit az utóbbi másfél évben Európa, Ázsia, valamint az amerikai földrész több országába is azért hívtak meg, hogy kitüntessék. Az utóbbi 18 hónapban elnyert közel kilencven elismeréssel köszöni meg a világ Karikó Katalinnak, hogy felfedezéseivel megalapozta az mRNS-alapú orvosi technológia kifejlesztését.

A Földközi-tenger partján elterülő Tel-Avivban is dolgozott 2022. május 10-13. között. A csodálatos mRNS-molekula világhírű kutatóját vendégül látó Tel-Aviv-i Egyetem – hasonlóan más intézményekhez – a díszdoktori címmel kitüntetendő kutatót tudománynépszerűsítő előadásokra is fölkérte.

I_am_from_Hungary_HONORARY_DEGREES_CONFERMENT_CEREMONY_2022

Hogyan győzik le a hatalommal rendelkező nők az akadályokat? A kérdés mögötti összefüggésekre kivételes rálátást nyújtott az a 2022. május 11-i kerekasztal-beszélgetés, amelynek kitüntetett szereplője volt Karikó Katalin. A szegedi egyetemről indult és itt professzorrá vált biokémikust Milette Shamir, a TAU nemzetközi alelnöke kérdezte. A beszélgetésbe bekapcsolódott Cornélia Bargmann neurobiológus és genetikus, a Rockefeller Egyetem professzora, és a Chan Zuckerberg Initiative tudományos vezetője; illetve Jodi Kantor amerikai újságíró, a New York Times tudósítója. A három vendég neve szerepelt a TAU új díszdoktorait felsoroló listán.

4_no_LEADING_THE_CHARGE_A_UNIQUE_GLIMPSE_INTO_HOW_POWERFUL_WOMEN_BREAK_DOWN_BARRIERS

Hallgatóságát inspirálta, a kérdésekre életútját vázolva válaszolt Karikó Katalin. Kiemelte most is, hogy pályaválasztásában meghatározó szerepet játszottak szerető családtagjai, valamint a kisújszállási általános iskolában, gimnáziumban és a szegedi egyetem szerzett élményei; a tanárai és oktatói.

Screenshot_2022-05-12_Francia_B_Francia_Zs_Kariko_K_BMIs_7th_Annual_Conference__Research_Innovation_and_Global_Policy

– Szerettem Szegeden, Magyarországon élni. Nem terveztem tartósan külföldön dolgozni – idézte föl az 1985 előtti időszak emlékeit. Ismertette, hogy a bölcsődei rendszer miként segítette már négy évtizeddel ezelőtt is a kisgyerekes kutatónőket a karrierépítésben.

KK_LEADING_THE_CHARGE_A_UNIQUE_GLIMhPSE_INTO_HOW_POWERFUL_WOMEN_BREAK_DOWN_BARRIERS

Amerikai munkahelyein szerzett tapasztalatait ecsetelve aláhúzta annak a helyzetnek az előnyeit, amikor a kutatót tervei megvalósításában nem köti gúzsba egy elnyert pályázat kötöttsége vagy a rigorózus főnök. Elmagyarázta, miként lehetséges, hogy évtizedeken át elismerések nélkül dolgozva is folyamatosan megélte a sikert, a kitartó munka eredménye fölötti örömöt.

A BMI 7. ÉVES KONFERENCIÁJÁN

Kutatás, innováció és globális politika” címmel rendezte meg a Tel-Aviv-i Egyetem a Boris Mints Intézet (BMI) 7. konferenciáját.

Kariko_K_SZBKrol_BMIs_7th_Annual_Conference__Research_Innovation_and_Global_Policy_20220512

A 2022. május 11-12. közötti tanácskozás fókuszában a BMI a világ előtt álló legnagyobb kihívásokat állította. A „Nincs több háború?” kérdésre válaszolva az európai energiaválságról és a szankciók hatásáról is szó esett.

Kariko_K_SZBKrol_2_BMIs_7th_Annual_Conference__Research_Innovation_and_Global_Policy_20220512

A BMI alapítója, Boris Mints is köszöntötte a konferencia díszvendégét. Karikó KatalinAz mRNS technológia és annak hatása a fenntartható jövője” címmel tartotta meg előadását. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszoraként, a BioNTech fehérjepótló terápiákért felelős alelnökeként bemutatott tudós most is hangsúlyozta az együttműködés jelentőségét.

Kariko_K_DWrol_BMIs_7th_Annual_Conference__Research_Innovation_and_Global_Policy_20220512

A tudomány házának minden egyes építőköve sok-sok kutató kitartó és lelkes munkájának az eredménye – derült ki Karikó Katalin 2022. május 12-én délután élőben közvetített előadásból.

A BMI éves konferenciájának záró szakaszában a vízkezelés és a menekültek globális kihívásának problémakörét boncolgatták a TAU és a BMI munkatársai.

A prezentációk az intézet kiemelkedő személyiségeinek innovációs és világpolitikai meglátásait fejtették ki.

A TAU TISZTELETBELI TAGJA

Archív fotókkal tűzdelt video-portrék mutatták be a TAU 2022. évi díjazottjait.

A vörös-fekete talárt öltő díszdoktor-jelöltek közül Karikó Katalin elmondta, hogy magyar biokémikus, megmutatta a szegedi egyetem PhD doktoravatóján készült fényképet. Vázolta az Amerikai Egyesült Államokban folytatódó útját: 24 éven át dolgozott a University of Pennsylvania laborjaiban, majd Németországba ment. „A BioNTechnél töltött nyolc évem minden percét élveztem” – hangsúlyozta.

„Régi álmom volt, hogy tudós legyek” – fogalmazott. Aláhúzta: az mRNS titkai kutatásának az elsőszámú célja a terápia volt. „Mit jelent?” – ismételte meg a leggyakoribb kérdést, amit megfogalmaz a laboratóriumban, ahol „még mindig izgatott”, amikor kísérletezik, dolgozik.

KK_disztalarban_HONORARY_DEGREES_CONFERMENT_CEREMONY_2022

„Legnagyobb hősöm a biológia tanárom, akihez hasonlítani akartam, aki mindent tudott” – árulta el. „Én most próbálok másokat inspirálni, mert nagyszerű dolog tudósnak lenni! Új kérdésekkel, egy új rejtéllyel kell szembe nézned, és akkor olyan nagy öröm, amikor megértesz valamit, amit senki más nem ért.”

„Mindig akkor vagyok a legizgatottabb, amikor látom az adatokat. Amikor kísérletezem vagy a munkatársaimmal beszélek, az mindig arra ösztönöz, hogy tovább lépjek és többet tegyek” – mondta.

„A legfontosabb talán a jövőben, hogy a mentorok, a tanárok útmutatást adjanak a diákoknak, és irányítsák őket a különböző megoldható problémák felé, hogy tudjanak koncentrálni és dolgozni. Ez sokkal fontosabb lenne, mint az, hogy elmondjuk nekik a tananyagot, mert az az interneten is elérhető” – hangsúlyozta.

Atado_2_HONORARY_DEGREES_CONFERMENT_CEREMONY_2022

Úttörő kutatásaiért és a Covid-19 betegség elhatalmasodását és megelőzését szolgáló mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében játszott kulcsszerepéért jelölték Karikó Katalint a 2021-es BMI-díjra. Érdemeiért a Tel-Aviv-i Egyetem díszdoktori címet adományozott a világhírű, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon és Németországban is kutató biokémikusnak.

A Tel-Aviv University tiszteletbeli diplomáit összesen 12 személyiség vehette át 2012. május 12-én este. A díjazottak az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, az Egyesült Királyságból, Izraelből, Magyarországról, Németországból érkeztek. A kitüntető címmel biokémikus és neurobiológus, elméleti fizikus és történész, emberbarát és vezérigazgató, alapítványi vezető és tudománytörténész, újságíró munkásságát ismerték el.

Karikó Katalinnak ez a TAU-oklevél az ötödik díszdoktori címe.

A TAU díjátadó ceremóniája itt megtekinthető.

 ScreenshNy_HONORARY_DEGREES_CONFERMENT_CEREMONY_2022

Karikó Katalin 2022. május 13-án avató beszédet mondott a TAU Sagol Center Regeneratív Gyógyászati Intézet megnyitóján.

WARREN ALPERT AWARD 5 TUDÓSNAK

Izraeli munkalátogatásán értesült arról Karikó Katalin, hogy a 2022-es Warren Alpert-díj egyik kitüntetettjének is őt választották.

Az mRNS-kutatás tette lehetővé a Covid-19 vakcinák tervezését. A 2022-es Warren Alpert Award elismerést olyan tudósok kapják, akiknek munkája megváltoztatta a világjárvány pályáját az alaptudományon és a transzlációs kutatásokon keresztül, amelyek életmentő mRNS Covid-19 vakcinákhoz vezettek – olvasható a Warren Alpert Foundation közleményében.

„A tudósok közös erőfeszítései nemcsak életeket mentettek meg, és megnyitották az utat a járvány befejezéséhez, hanem számtalan mRNS-vakcina és más mRNS-alapú terápia alapját is megteremtették” – közölték.

KK_HONORARY_DEGREES_CONFERMENT_CEREMONY_2022

Karikó Katalin és Drew Weissman mint a University of Pennsylvania kutatópárosa, valamint a magyar biokémikus németországi munkatársai, Uğur Şahin és zlem Türeci, továbbá Eric Huang, a Moderna Genomics vezérigazgatója és tudományos igazgatója osztozhat majd az 500.000 dolláros díjon.

A Warren Alpert Award „az emberi betegségek megértésének, megelőzésének, kezelésének vagy gyógyításának javításáért végzett munka” elismerése. A díjat a Harvard Medical School kezeli.

A díjazottakat egy hibrid (személyes és virtuális) tudományos szimpóziumon fogják elismerni 2022. október 6-án, amelynek a Harvard Medical School ad otthont.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: TAU

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.



esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kovacs-benceKovács Bence – TTIK: fizika

Az SZTE-t azért választottam, mert egy „nyugisabb” egyetemi várost kerestem. Az SZTE minden szempontból kiválóan szolgálja a hallgatók igényeit, legyen szó külföldi lehetőségekről, szabadidős vagy kulturális programokról. Nem bántam meg, hogy az SZTE-re jöttem, az egyetemi éveimet jobb helyen nem is tudnám elképzelni.




Kocsik EdinaKocsik Edina – BTK – anglisztika

Szerintem Szeged sokkal barátságosabb város, mint Pest. Nagyon közvetlenek az emberek, és mindenhol ismerősökkel találkozok. Tetszik, hogy az egyetem elkötelezett a környezettudatosság iránt. Emellett az oktatás színvonala is kiemelkedő a hazai egyetemek viszonylatában is.




További hallgatói vélemények >>>