kemia_nyit

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara is segít a kémiából érettségizőknek

Sokszínű kémia – Egy tudomány, ezer lehetőség! címmel indított projektet az Egis Gyógyszergyár Zrt., amelyhez az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy átfogó, mindenki számára elérhető, ingyenes, online érettségi előkészítő programot nyújtson azoknak a középiskolás diákoknak, akik érdeklődnek a vegyész-, vegyészmérnöki vagy gyógyszerészi pálya iránt és kémiából szeretnének érettségizni.

A gyógyszerészképzésben nagyon fontosak a kémiai jellegű tárgyak; az öt év során a hallgatók 11 olyan kötelező kurzussal találkoznak, amely a kémia valamely ágához kapcsolódik. A szegedi Gyógyszerésztudományi Kar vezetése ezért örömmel fogadta az Egis Gyógyszergyár felkérését, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Kémiai Intézete, valamint a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara mellet a szegedi GYTK is részt vegyen a projekt megvalósításában.

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézetéből dr. Palkó Márta egyetemi docens, dr. Lázárné dr. Zalán Zita egyetemi adjunktus és dr. Lőrinczi Bálint egyetemi tanársegéd, valamint a Farmakognóziai Intézetből dr. Kiss Tivadar egyetemi adjunktus vállalta, hogy a kiválasztott témakörökből előadásokat tart. A prezentációkat egységes formátumban, a középiskolások számára jól érthető módon kellet elkészíteniük, a felvételek pedig az Egis Gyógyszergyárban készültek.

Az érdeklődők a sokszinukemia.hu címről elérhető oldalon a kezdeményezésben részt vevő négy egyetem oktatóinak előadásaiból - amelyek valamennyi emelt szintű kémiaérettségi-témakört felölelnek - sajátíthatják el a tudnivalókat, illetve az egyes előadások ábraanyagát pdf-formátumban is letölthetik. Az elméleti tananyagot átfogó 35 prezentáció mellett további 10 előadás számolási típuspéldák megoldásának bemutatásával segíti az összefüggések megértését, a tanultak gyakorlati alkalmazását. A körülbelül 20-30 perces videók regisztráció nélkül, online megtekinthetők, illetve letölthetők.

Amellett, hogy a honlapon elérhető előadások révén nagy segítséget kapnak a diákok az emelt szintű kémia érettségire való felkészüléshez, az érdeklődők megismerhetik a kezdeményezésben részt vevő intézményekben folyó képzéseket. Tájékozódhatnak, milyen lehetőségeket tartogat a vegyészi, vegyészmérnöki és gyógyszerészi pálya, kiválaszthatják, hogy a projektben részt vevő egyetemek képzései közül melyik felel meg leginkább érdeklődési körüknek.

„Példaértékű, értékteremtő vállalkozásnak tartjuk ezt a projektet” – nyilatkozta Prof. Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja. „Minden alkalmat megragadunk a természettudományok, kiemelten a kémia és a biológia népszerűsítésére a középiskolások körében. Törekszünk arra is, hogy tanulmányi verseny szervezésével, középiskolás csoportoknak tartott laborfoglalkozások és ismeretterjesztő előadások segítségével bepillantást nyújtsunk a gyógyszerész hivatás szépségeibe, és megmutassuk, hogy milyen elismert és felelősségteljes munka várja a karunkon végzett gyógyszerészeket a gyógyszertárakban, a gyógyszeriparban, a kutatóhelyeken, valamint a klinikákon és a kórházakban” – mondta Prof. Dr. Zupkó István.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: SZTE GYTK, Herba Medica


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Szucs_ViktorSzűcs Viktor - ÁOK, általános orvos

Azért jöttem Szegedre, mert szeretem a kisvárosias, barátságos egyetemeket, Budapest pedig nem ilyen. Szeretnék az embereken segíteni, érdekel ez a tudományág, a kutatások is nagyon érdekesek. Kedvesek a felsőbb évesek, a kari élet nagyon sokszínű. Mindenki jöjjön az SZTE ÁOK-ra!Holecska_ZoltanHolecska Zoltán – BTK, történelem

Az egyetemválasztáskor több szempontot is figyelembe vettem. Az egyik legfontosabb köztük az volt, hogy erős legyen az érdeklődési területem kutatása. A másik pedig, hogy megfizethető legyen az ottani élet. Szegeden teljesült az, amit vártam: sokkal olcsóbb, mint Budapest, és a tanulmányaimat is magas színvonalon folytathatom. Ráadásul közel van az otthonomhoz, Békéscsabához is. Így egy év után úgy érzem, nem bántam meg a döntésemet, mert Szeged egy igazán élhető, diákbarát város.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *