tkkny

Szeptembertől új szintre lép az SZTE Testkultúra Koncepciója

Több sportolási lehetőség a külföldi hallgatóknak, szorosabb együttműködés a régió sportegyesületeivel, aktívabb kommunikáció. Ezek a témák is szóba kerültek azon az egyeztetésen, amelyen Dr. habil. Fritz Péter, a Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Koncepciójának rektori és kancellári megbízottja, Dr. Tokodi Margaréta, az SZTE Sportközpont vezetője és a projekt kommunikációjába bevont hallgatók vettek részt.

2021 novemberében, felméréssel vette kezdetét az a folyamat, amely a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak, oktatóinak és munkatársainak egészségét hívatott megőrizni, támogatni, ezen felül a régió lakosainak szemléletét és lehetőségeit tágítaná az egészséges életmód területén. Az SZTE Testkultúra Koncepció minden sporttal, rekreációval és egészségmegőrzéssel kapcsolatos egyetemi tevékenységet egységesen koordinál, fejleszt.

Több területen is sikerült feltérképezni az egyetem adottságait, humán erőforrásait. A munka javában tart, az egyik cél, hogy tartósan Magyarország legegészségesebb egyeteme legyen az SZTE. A következő tanévtől számos változás életbe lép.

- Egységesítjük és központilag koordináljuk azoknak a hallgatóknak a segítését, akik élsportolóként folytatják tanulmányaikat az SZTE-n. A kettős életpálya modell mellett a régió egyesületeivel is szorosabbá és aktívabbá tesszük a kapcsolatot. Szeretnénk már azokat a középiskolásokat is elérni, akik továbbtanulás előtt állnak és közben profi sportolók is. Számukra kíván vonzó perspektívát ajánlani az SZTE, amivel elérhetjük, hogy itt maradjanak, akik középiskolába is ide jártak vagy az ország más területeiről ide jöjjenek és itt folytassák felsőoktatási tanulmányaikat – mondta el az egyeztetésen Dr. habil. Fritz Péter, az SZTE Testkultúra Koncepciójának rektori és kancellári megbízottja.

A hallgatók eddig is minden esetben kapcsolatba kerültek az SZTE Sportközpontjával, a kötelező kritérium testnevelés miatt. Az egyetemi egységnél idén szeretnének még színesebb kínálatot biztosítani a mozogni vágyó diákoknak.

- Szeptembertől már a külföldi hallgatók sportolási lehetőségeiben is több alternatívát tudunk javasolni. Angol nyelvű óráink közül választhatnak, így jobban megismerhetik egymást és az egyetemet, valamint a várost is. Folyamatosan bővítjük a mozgásformák tárházát és bízunk benne, hogy a Testkultúra Koncepció megvalósulásával mind infrastrukturális, mind sportszakmai szempontból magasabb szintre léphetünk – hangsúlyozta Dr. Tokodi Margaréta, az SZTE Sportközpont vezetője.

A Testkultúra Koncepció fontos eleme a közösségépítés és az információáramlás még hatékonyabbá tétele. A sporttal, egészséges életmóddal kapcsolatos kommunikáció még aktívabban valósul meg szeptembertől, amelyben az SZTE BTK kommunikáció szakos hallgatói is fontos szerepet kapnak.

tkkgy

- Kiskoromtól kezdve úsztam, majd táncoltam, végül a kosárlabdázásnál állapodtam meg a leghosszabb ideig. Nemcsak maga a sport űzése okoz számomra örömet, hanem a lelátón való szurkolás és beszélgetés is. A gyakornoki program időtartama alatt szeretnék minél több eseményen személyesen jelen lenni és társaimat is erre szeretném bíztatni, hogy együtt élhessük át a sport összekovácsoló erejét -mondta el Lantos Rebeka, másodéves kommunikáció- és médiatudomány hallgató.

- 5 éves koromtól 10 éven át versenyszerűen szertornáztam, majd 4 évig kortárs balettoztam. Egész életemet a sport ölelte körbe, és a gyakornoki program segítségével szeretném bemutatni a sportolói életet, kihívásokat, háttérmunkákat videókon, riportokon keresztül. Célom minél több egyetemi sportoló megszólaltatása, sportesemények megismerése és bemutatása kreatív és szórakoztató tartalmakkal -tudtuk meg Lénárt Dórától az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék harmadéves hallgatójától.

-A sport mindig fontos szerepet töltött be az életemben. Régebben fociztam és kézilabdáztam, mostanában pedig rendszeresen eljárok futni és jógázni. A gyakornoki programban remélem minél több sporttal kapcsolatos tartalmat tudok majd készíteni, hogy többen megismerjék az SZTE-n lévő sportolási lehetőségeket – emelte ki Mátó Gábor, az SZTE-BTK Filmtudomány mesterszakos hallgatója.

tklogo

Az SZTE Testkultúra Koncepcióval az újonnan felvett hallgatók, már a beiratkozáskor találkozhatnak. Ugyanekkor startol az aktívabb, és exkluzív tartalmakat kínáló kommunikáció is.

SZTEinfó - Lévai Ferenc


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Hell_Molli_felveteliHell Molli - TKK, angol-média

Továbbtanulásnál az elsődleges célom az SZTE volt. Jókat hallottam az intézményről és a szülővárosomhoz is közel van. Jól érzem itt magam, elégedett vagyok a képzéssel, különösen azért, mert előre elkészített órarenddel segítenek minket. Egyik kedvenc helyem az egyetemi könyvtár, ahol a tanulmányokhoz szükséges könyveket megtalálom. Az SZTE 21. századi egyetem, tetszik, hogy a TIK-ben ingyenesen használhatom a számítógépeket és a legtöbb egyetemi épületben van free Wifi.


Ujvari_Greta_kicsiÚjvári Gréta – MK, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki Msc

Bács-Kiskun megyéből jöttem, és mivel nem szerettem volna nagyvárosba menni, Szeged ideális választásnak tűnt. Azért maradtam az SZTE-n mesterképzésen, mert az alapszakon megszerettem az egyetemet, és kiváló oktatókkal találkoztam. Nagyon jó volt a közösség is, ami a mérnöki kart illeti, igazi kis családias hangulatról tudok beszámolni. A kar számos lehetőséget kínál a hallgatóknak a munka, a gyakorlatok terén is, akár duális képzést is választhat az érdeklődő.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *