therankings-szte_nyito

Első helyen végzett magyar viszonylatban az SZTE a Times Higher Education legfrissebb rangsorán

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. A friss listán a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedően szerepel: magyar viszonylatban két másik magyar egyetemmel holtversenyben, összesített rangsorban pedig az első helyen végzett. Emellett dobogós pozíciót szerzett minden kategóriában, amelyből tíz területen szintén első helyezést ért el a magyar intézmények között.

A Times Higher Education 2019-ben indított rangsora, a THE Impact Rankings a világ felsőoktatási intézményeinek harmadik missziós tevékenységét méri, és az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goal, SDG) alapján vizsgálja az egyetemek gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását. A Szegedi Tudományegyetem az idei évben a THE összesített listáján hazai viszonylatban az első helyen szerepel, holtversenyben két másik magyar egyetemmel, a nemzetközi mezőnyben pedig a 401-600. helyezést érte el.

Bár idén mintegy háromszázzal nőtt a rangsorolt intézmények száma (1406), a 17 tematikus rangsorban is kiválóak az SZTE eredményei. A Tisza-parti Universitas számos kategóriában megőrizte korábbi, nemzetközi pozícióját. Ilyen például: a szegénység felszámolása, az egészség és jóllét, a megfizethető és tiszta energia, az ipar, az innováció és az infrastruktúra vagy a béke, az igazság és az erős intézmények. Nemzetközi szinten több kategóriában is javított az SZTE a tavalyi rangsorhoz viszonyítva, ilyenek voltak a fenntartható városok és közösségek kategóriák például. Eközben a hazai mezőnyben is erősen teljesített: dobogón végzett az összes kategóriában, amelyből tíz első, négy második és három harmadik helyezést tudhat magáénak.

SZTE_Impact_Rankings

A rangsorokban elért kiemelkedő eredmények is bizonyítják a Szegedi Tudományegyetem elkötelezettségét az ENSZ által megfogalmazott célok elérése felé, legyen szó a társadalmi környezet jólétének növelése érdekében vállalt oktatási, kutatási és szolgáltatási tevékenységekről, a tudás disszeminációjáról, az emberi, társadalmi, kulturális és környezeti értékek megőrzéséről, a társadalmi, gazdasági, környezeti felelősségvállalásról, vagy épp a fenntartható fejlődés támogatásáról.

A teljes lista itt érhető el.

SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Stricz_Walter_kicsiStricz Walter – ÁJTK, jogász

Hogy miért az SZTE? Egyrészt kézenfekvő választás volt dél-alföldi lakosként, másrészt nagyon jókat hallottam magáról az intézményről is. Úgy gondolom, hogy világszínvonalon is ez egy kiemelkedő egyetem, nagyon jó szakmai képzést nyújt a hallgatóknak. Véleményem szerint, aki a mi egyetemünket választja, az egy piacképes diplomát szerezhet, ezután pedig nagyon jó állásokra pályázhat. Kiemelném saját tapasztalataim alapján, hogy magas szakmai kvalitásokkal rendelkező tanári kar áll a hallgatók rendelkezésére, az oktatók többsége készséggel segít azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek az adott téma, terület iránt.


Spitzer BarbaraSpitzer Barbara – BTK – anglisztika

Szeged és a Szegedi Tudományegyetem is nagyon diákközpontú. Sokkal gyakorlatiasabb az oktatás, mint más egyetemeken, és rengeteg lehetőséget kínál a hallgatóinak. Ugyanez elmondható a városról is, hiszen rengeteg kedvezményt adnak a diákoknak, melyekkel nagyon sokat lehet spórolni. Így pedig egy kicsit az egyetemista élet is könnyebbé válik.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *