therankings-szte_nyito

Első helyen végzett magyar viszonylatban az SZTE a Times Higher Education legfrissebb rangsorán

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. A friss listán a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedően szerepel: magyar viszonylatban két másik magyar egyetemmel holtversenyben, összesített rangsorban pedig az első helyen végzett. Emellett dobogós pozíciót szerzett minden kategóriában, amelyből tíz területen szintén első helyezést ért el a magyar intézmények között.

A Times Higher Education 2019-ben indított rangsora, a THE Impact Rankings a világ felsőoktatási intézményeinek harmadik missziós tevékenységét méri, és az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goal, SDG) alapján vizsgálja az egyetemek gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását. A Szegedi Tudományegyetem az idei évben a THE összesített listáján hazai viszonylatban az első helyen szerepel, holtversenyben két másik magyar egyetemmel, a nemzetközi mezőnyben pedig a 401-600. helyezést érte el.

Bár idén mintegy háromszázzal nőtt a rangsorolt intézmények száma (1406), a 17 tematikus rangsorban is kiválóak az SZTE eredményei. A Tisza-parti Universitas számos kategóriában megőrizte korábbi, nemzetközi pozícióját. Ilyen például: a szegénység felszámolása, az egészség és jóllét, a megfizethető és tiszta energia, az ipar, az innováció és az infrastruktúra vagy a béke, az igazság és az erős intézmények. Nemzetközi szinten több kategóriában is javított az SZTE a tavalyi rangsorhoz viszonyítva, ilyenek voltak a fenntartható városok és közösségek kategóriák például. Eközben a hazai mezőnyben is erősen teljesített: dobogón végzett az összes kategóriában, amelyből tíz első, négy második és három harmadik helyezést tudhat magáénak.

SZTE_Impact_Rankings

A rangsorokban elért kiemelkedő eredmények is bizonyítják a Szegedi Tudományegyetem elkötelezettségét az ENSZ által megfogalmazott célok elérése felé, legyen szó a társadalmi környezet jólétének növelése érdekében vállalt oktatási, kutatási és szolgáltatási tevékenységekről, a tudás disszeminációjáról, az emberi, társadalmi, kulturális és környezeti értékek megőrzéséről, a társadalmi, gazdasági, környezeti felelősségvállalásról, vagy épp a fenntartható fejlődés támogatásáról.

A teljes lista itt érhető el.

SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.

Toth_FanniTóth Fanni - JGYPK, andragógia

Azért jöttem Szegedre, mert a közelben lakom, de egyébként is szívesen választottam volna az SZTE-t, mert nagyon sok jót hallottam róla. Azért szeretem nagyon a JUGYU-t, mert színes és pezsgő a kari élet, a tanárok nagyon segítőkészek, nagyon sok mindenben segítenek, sok a gyakorlat, ami szerintem pozitívum, ennek révén a jövőben el lehet helyezkedni.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *