fesztivalvaros

Szeged, a fesztiválváros

Magyarország harmadik legnépesebb települése nemcsak a Dél-Alföld központja, hanem egy igazi fesztiválváros is. Szeged a virágba borult, napsütötte tavasztól egészen a borongós őszig fogadja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat.



 

 

Boldog születésnapot, Szeged!

 

A szezont május közepén a szeged Napja Ünnepségsorozat nyitja. Ilyenkor az ország legízletesebb borai, legkülönlegesebb ínyencségei és legismertebb alakjai, ikonjai veszik birtokba a város legnépszerűbb pontjait: a Széchenyi teret, a Klauzál és a Dugonics teret – valamint a közöttük húzódó Kárász utcát –, illetve a Dóm teret. A több napon át tartó kavalkád sokszínű élményt nyújt a térségben élőknek. Ilyenkor a már említett nevezetes pontok mellett az Oskola utca és a Híd utca is benépesül. A kávézók, éttermek és cukrászdák megtelnek élettel, a Szegedi Hídivásár kézművesei elfoglalják a Belvárosi hidat, és igazi kincsekkel látják el a város apraja-nagyját.


Szeged fesztivál





 

Több mint 90 éve a Tisza-part mentén

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza, Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiválja. Egyedülálló műfaji sokszínűéggel bír nemcsak a hazai, de az európai színházi fesztiválok körében is. Műsorkínálatában az opera, a musical, a próza és a szimfonikus zene rajongói is megtalálhatják kedvenceiket, két színpadon, júliustól augusztus közepéig. Ismert rendezők, elismert színészek, táncosok, zenészek és művészek felelnek a szórakoztatásért.

 

SZINezd újra, SZINezd újra…

 

Napfény, barátság, fergeteges koncertek és semmihez sem fogható atmoszféra, több mint 50 éve a Tisza-part mentén, az ország legélhetőbb városában, Szegeden. A Szegedi Ifjúsági Napok hazánk legszinesebb és egyben az egyik legkörnyezettudatosabb zenei fesztiválja, ahol felvonul az előadók színe-java! A végtelen szabadság szinte kézzel fogható a városban a fiatalok és idősek körében egyaránt.

 

Oktatás, kultúra, sport – minden egy helyen az SZTE sátrában a SZIN-en! A szórakoztató és egyben ismeretterjesztő programokra immár sokadik éve, minden érdeklődőt szeretettel vár a Szegedi Tudományegyetem a fesztivál ideje alatt.



 

Nehéz műfaj, komolyzene

 

A Szeged-Csanádi Egyházmegye főtemploma, a Dóm hosszú évek óta minden szeptemberben otthont ad a Szent Gellért Fesztiválnak, ahol a komolyzenéjé a főszerep. Tornyainak 81 méteres magasságával ez az ország 5. legmagasabb temploma, a város arculatának egyik legmeghatározóbb építménye, Magyarország egyetlen, 20. században épült székesegyháza.

 

Méltó búcsú az ősztől

 

Immár tíz éve, minden ősszel zsongással töltik meg Szeged egyik legszebb pontját, a Dóm teret az ország legkiemelkedőbb borászai. Szeptember végén majdnem egy egész héten át ízlelgetheti minden dél-alföldi a jobbnál jobb és elismert nedűket, búcsút véve ezzel az ősztől.

Hangolódás az ünnepekre

 

Az adventi időszakban, a karácsonyra hangolódva ugyancsak a Dóm tér ad otthont a karácsonyi vásárnak, ahol finom forraltbort, meleg kürtőskalácsot és kenyérlángost, kézműves édességeket és mindenféle csecsebecsét kapni lehet. Az óriáskerékre felülvén pedig belátni a kidíszített város minden, meghatározóbb pontját.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


Roop DhanjalRoop Dhanjal – GYTK, gyógyszerész

Európában kerestem olyan egyetemet, ahol kiemelkedő a gyógyszerészképzés, így találtam rá a Szegedi Tudományegyetemre. Kiderült, hogy néhány ismerősöm is itt tanul vagy tanult, és ők is elismerően beszéltek mind a városról, mind a képzésről. Rendkívül jó oktatóink vannak, a képzés pedig igazán gyakorlatorientált, magas színvonalú. Szegedet is szeretem, főleg télen, akkor igazán gyönyörű a város. Élvezem, hogy minden közel van, mindenhova könnyen és gyorsan eljutok.





További hallgatói vélemények >>>