Egyetemi tanrend

*Tanrendi kereső

Kérjük, írja be a keresett adat (kurzuskód címe, kódja, oktató, tanszék, szak vagy képzési program neve) első betűit.

Részletes keresési feltételek

Felfed / Elrejt

Kurzuskód-adatlap

Ciklus:
2017-2018-1
Kurzuscím:

A közoktatás eredményessége és hatékonysága, BP21

Kurzuskód:
AL00911
Kurzus típusa:
_Előadás, _Kollokvium
Mikor:
Hol:
Tantárgy:
AL0090, A köznevelés eredményessége és hatékonysága
Tárgyelem:
AL0090, A köznevelés eredményessége és hatékonysága
Oktató(k):
Óraszám:
félévre 10.00
Kreditek száma:
3
Maximális létszám:
nincs korlát
Speciális jelzők:
nincsenek
Leírás:
A tantárgy tanításának célja
Értelmezési keretek, modellek, paradigmák bemutatása, amelyek segítségével a közoktatás eredményessége, hatékonysága leírható, jellemezhető; valamint amelyek alkalmazása segítheti a rendszer eredményességének, hatékonyságának növelését.
A rendszer szintű eredményesség, hatékonyság mérésének, értékelésének módszertani problémái, a hazai és nemzetközi gyakorlat megismertetése. A közoktatás értékelésének lehetséges rendszerelemeinek meghatározása, az eredményességre és hatékonyságra vonatkozó információk felhasználási lehetőségeinek áttekintése a közoktatás fejlesztése szempontjából.
Az oktatási rendszer eredményességének, hatékonyságának vizsgálatával kapcsolatos alapvető elméleti ismeretek - modellek, paradigmák - megismertetése.
A tervezésben, elemzésben, értékelésben a rendszerszemléletű megközelítés, gondolkodásmód fejlesztése. Az elemzéshez, értékeléshez szükséges eszközrendszer alkalmazása és fejlesztése. Az értékelési kompetencia fejlesztése.
A tantárgy tartalma
1. A fogalmak és értelmezési kereteik, modellek.
1.1. Elszámoltathatóság, eredményesség, hatékonyság, minőség, hozzáadott érték, verseny.
1.2. Oktatáspolitika: célkategóriák.
2. A rendszer szintű eredményesség, hatékonyság mérésének, értékelésének lehetőségei.
2.1. Hazai és nemzetközi vizsgálatok.
2.1.1. Indikátorok és alkalmazásaik az eredményesség, hatékonyság jellemzésére (OECD INES program, EU minőségügyi indikátorok).
2.1.2. Monitorvizsgálatok, PISA.
2.1.3. Oktatásügyi kutatások.
2.2. Az eredményességet, hatékonyságot befolyásoló folyamatok.
2.2.1. Modern felügyeleti rendszerek.
2.2.2. Standardizálás: országos és nemzetközi mérések, vizsgálatok, vizsgarendszerek, értékelési eszközrendszer fejlesztésének támogatása (Milyen folyamatok szabályozzák az eredményességet.
2.2.3. Finanszírozás.
2.2.4. Akkreditáció: pedagógusképzés, pedagógusok továbbképzése, szakértőképzés, tankönyv és taneszköz, tanterv és program.
2.2.5. Jogalkotás.
2.2.6. Fenntartói és intézményi minőségfejlesztés, minőségirányítás rendszer.
2.2.7. Fogyasztói kontroll, partnerközpontú működés.
3. A minőséget támogató politika értékelésének lehetőségei és eszközei.
Képzésfüggő adatok:
Utolsó frissítés dátuma: 2017.04.07. 12:52

Súgó

 
Ezen az oldalon az egyetem ETR tanulmányi rendszerében meghirdetett kurzusok közt kereshet és böngészhet. Az ETR-ből az adatok időszakosan kerülnek áttöltésre, ennek időpontját az „Utolsó frissítés dátuma” szövegnél ellenőrizheti. Fontos, hogy csak azok a képzések, szakok, oktatók stb. jelennek meg itt, amelyekhez (akikhez) az adott félévben már történt az ETR-ben kurzushirdetés. A teljes egyetemi szakkínálatról a felvi.hu oldalain, vagy az egyes karok honlapján tájékozódhat.
 
Először az egyetemi félévet kell kiválasztania, ez az oldal tetején a „… félév ETR-tanrend” felirat melletti balra <<<, ill. jobbra >>> mutató hármas nyílhegyekkel lépegetve lehetséges. Magán a feliraton való kattintás az oldalt alapállapotba állítja.
 
A „Tanrendi kereső” mezőbe írt szöveggel általános keresést végezhet egy lépésben a képzési programok, kurzuskódok, oktatók, szakok és tanszékek közt.
 
Ha a „Részletes keresési feltételek” dobozt a jobbra mutató kettős >> nyílheggyel kinyitja, akkor több szempontú keresést indíthat, ha a megfelelő mezőkre való kattintás után megjelenő listákból a kívánt tételeket (feltételenként egyet) kiválasztja. A lekérdezéshez kijelölt szempontokat a „Kiválasztott keresési feltételek” rész után ellenőrizheti.
 
A „Tanrendi böngésző” részben keresés nélkül, rendezett listákat áttekintve tájékozódhat a féléves tanrendben. A böngészést több kiinduló szempont szerint lehet elkezdeni (oktatók, szakok, képzési programok, tanszékek, ill. karok).
 
A böngésző és a kereső többoszlopos eredménylistái általában a különböző oszlopok szerint átrendezhetők: ehhez a megfelelő oszlopnévre kell kattintania (egyszer az emelkedő, kétszer a csökkenő sorrendhez). Az aktuális rendezettséget a fel- vagy lefelé mutató kettős nyílhegy mutatja az oszlopnévben.
 
A listák sorainak a végén található jobbra mutató kettős >> nyílhegyek rendszerint a megfelelő adat ETR-beli nyilvános adatlapját mutatják meg. Az ezen való továbblépés esetén előfordulhat, hogy egy link már védett, nem nyilvános oldalra vezet, ilyenkor az ETR-es bejelentkező képernyő jelenik meg. Ekkor vagy lépjen vissza a böngészője megfelelő gombjával, vagy jelentkezzen be az ETR-be, ahol az adatlekérést a védett oldalakon is folytathatja.
 
A „Képzési programok szerinti kurzuskódlista” képernyőn két adat rövidítetten kerül megjelenítésre. Ezek feloldása:
Képzési forma (szint)
 
Tagozat
0
Nem releváns
 
E
Esti
A
Alapképzés
 
K
Képzőhelyen kívüli
B
Bachelorképzés
 
L
Levelező
E
Egységes osztatlan képzés
 
N
Nappali
F
Felsőfokú szakképzés
 
T
Távoktatás
K
Kiegészítő alapképzés
 
 
 
M
Mesterképzés
 
 
 
P
Doktori képzés
 
 
 
S
Szakirányú továbbképzés
 
 
 
X
Egyéb képzés