Egyetemi tanrend

*Tanrendi kereső

Kérjük, írja be a keresett adat (kurzuskód címe, kódja, oktató, tanszék, szak vagy képzési program neve) első betűit.

Részletes keresési feltételek

Felfed / Elrejt

Kurzuskód-adatlap

Ciklus:
2017-2018-1
Kurzuscím:

Az információs társadalom

Kurzuskód:
SOCMA-A441-1
Kurzus típusa:
_Előadás, _Kollokvium
Mikor:
{Csütörtök 14:00-15:30}
Hol:
{Szociológiai labor (PE222)}
Tantárgy:
SOCMA-A44, A szociológiai megismerés alapproblémái
Tárgyelem:
SOCMA-A44, Az információs társadalom
Óraszám:
heti 2.00
Kreditek száma:
4
Maximális létszám:
nincs korlát
Speciális jelzők:
nincsenek
Leírás:
Szakirodalom az információs társadalom c. tárgyhoz
Kötelező olvasmányok:
1. Alvin Toffler: A harmadik hullám (Typotex, 2001)
Könyvtárakban elérhető, de nagyon gazdag a percepciója a Weben, ha valaki rászán néhány órát, a Wikipédiától a könyvet összefoglaló szövegekig, a legfontosabb dolgokat képes lesz kinyerni. A könyv elolvasását nem pótolja, de a teszt kitöltéséhez elég lehet. A Typotex Elektronikus kiadó web-oldalán megvásárolható az online verzió
2. Yoneji Masuda: Az információs társadalom (OMIKK, 1988)
A könyv megtalálható a TIK online tananyagtárában, egy vagy két nekiüléssel, könyvtári IP-címről elérhetitek, elolvashatjátok.
3. Információs társadalom – az elmélettől a politikai gyakorlatig (tankönyv)
Egyben letölthető és fejezetenként is olvasható
http://www.ittk.hu/netis/teachm_cbhun.htm

A tájékozódás és akár az önálló kutatás további átfogó forrásaként ajánlom a BME-UNESCO ITTK INFINIT Hírlevelét (Információs társadalom – Internet – Információtechnológia) http://www.infinit.hu/ Állítsd be az RSS-t, és a Téged érdeklő hírekről értesítést kapsz. Az 1999 és 2007 között megjelent 4000 oldalnyi anyagban kulcsszavas keresést is végezhetsz: http://archive.infinit.hu/. Társadalomkutatók (is) haszonnal forgathatják a 2001 óta megjelenő negyedéves szakfolyóirat az Információs Társadalom egyes számait, amelyek most váltak digitálisan is elérhetővé és letölthetővé.

További ajánlott olvasmányok:

*Alvin Toffler: Hatalomváltás (Európa, 1993)
*Mattelart, Armand: Az információs társadalom története (Gondolat-Infonia, Bp., 2004)
*Beniger, James: Az irányítás forradalma (Gondolat-Infonia, Bp, 2004)
*Manuel Castells: A hálózati társadalom kialakulása. Az információ kora: Gazdaság, társadalom, kultúra I. (Gondolat-Infonia, 2005)
*Manuel Castells: Az identitás hatalma. Az információ kora: Gazdaság, társadalom, kultúra II. (Gondolat-Infonia, 2006)
*Z. Karvalics, László: Az információs társadalom keresése Aula-Infonia, 2001
*Nicholas Negroponte: Digitális létezés Typotex, 2002
*M.L. Dertouzos: Félkész forradalom. Útban a megszelidített számítógépek felé Typotex, 2002
*Pintér Róbert – Élő Gábor: Finnország. Út az információs társadalomba Kossuth, 1999
*Z. Karvalics László- Veszelka Tamás: Malajzia. Út az információs társadalomba Kossuth, 1997
*Mi a jövő? Az információs társadalom és a magyar kezdeményezések (Szerk: Bognár-Fehér-Varga OMFB-ORTT- HÉA Stratégiakutató Intézet Budapest, 1998
Képzésfüggő adatok:
Utolsó frissítés dátuma: 2017.04.07. 12:52

Súgó

 
Ezen az oldalon az egyetem ETR tanulmányi rendszerében meghirdetett kurzusok közt kereshet és böngészhet. Az ETR-ből az adatok időszakosan kerülnek áttöltésre, ennek időpontját az „Utolsó frissítés dátuma” szövegnél ellenőrizheti. Fontos, hogy csak azok a képzések, szakok, oktatók stb. jelennek meg itt, amelyekhez (akikhez) az adott félévben már történt az ETR-ben kurzushirdetés. A teljes egyetemi szakkínálatról a felvi.hu oldalain, vagy az egyes karok honlapján tájékozódhat.
 
Először az egyetemi félévet kell kiválasztania, ez az oldal tetején a „… félév ETR-tanrend” felirat melletti balra <<<, ill. jobbra >>> mutató hármas nyílhegyekkel lépegetve lehetséges. Magán a feliraton való kattintás az oldalt alapállapotba állítja.
 
A „Tanrendi kereső” mezőbe írt szöveggel általános keresést végezhet egy lépésben a képzési programok, kurzuskódok, oktatók, szakok és tanszékek közt.
 
Ha a „Részletes keresési feltételek” dobozt a jobbra mutató kettős >> nyílheggyel kinyitja, akkor több szempontú keresést indíthat, ha a megfelelő mezőkre való kattintás után megjelenő listákból a kívánt tételeket (feltételenként egyet) kiválasztja. A lekérdezéshez kijelölt szempontokat a „Kiválasztott keresési feltételek” rész után ellenőrizheti.
 
A „Tanrendi böngésző” részben keresés nélkül, rendezett listákat áttekintve tájékozódhat a féléves tanrendben. A böngészést több kiinduló szempont szerint lehet elkezdeni (oktatók, szakok, képzési programok, tanszékek, ill. karok).
 
A böngésző és a kereső többoszlopos eredménylistái általában a különböző oszlopok szerint átrendezhetők: ehhez a megfelelő oszlopnévre kell kattintania (egyszer az emelkedő, kétszer a csökkenő sorrendhez). Az aktuális rendezettséget a fel- vagy lefelé mutató kettős nyílhegy mutatja az oszlopnévben.
 
A listák sorainak a végén található jobbra mutató kettős >> nyílhegyek rendszerint a megfelelő adat ETR-beli nyilvános adatlapját mutatják meg. Az ezen való továbblépés esetén előfordulhat, hogy egy link már védett, nem nyilvános oldalra vezet, ilyenkor az ETR-es bejelentkező képernyő jelenik meg. Ekkor vagy lépjen vissza a böngészője megfelelő gombjával, vagy jelentkezzen be az ETR-be, ahol az adatlekérést a védett oldalakon is folytathatja.
 
A „Képzési programok szerinti kurzuskódlista” képernyőn két adat rövidítetten kerül megjelenítésre. Ezek feloldása:
Képzési forma (szint)
 
Tagozat
0
Nem releváns
 
E
Esti
A
Alapképzés
 
K
Képzőhelyen kívüli
B
Bachelorképzés
 
L
Levelező
E
Egységes osztatlan képzés
 
N
Nappali
F
Felsőfokú szakképzés
 
T
Távoktatás
K
Kiegészítő alapképzés
 
 
 
M
Mesterképzés
 
 
 
P
Doktori képzés
 
 
 
S
Szakirányú továbbképzés
 
 
 
X
Egyéb képzés