Egyetemi tanrend

*Tanrendi kereső

Kérjük, írja be a keresett adat (kurzuskód címe, kódja, oktató, tanszék, szak vagy képzési program neve) első betűit.

Részletes keresési feltételek

Felfed / Elrejt

Kurzuskód-adatlap

Ciklus:
2017-2018-1
Kurzuscím:

MA Spanyol-Amerika prózairodalma a XIX-XX. században

Kurzuskód:
SPA-M-NTI4-1
Kurzus típusa:
_Előadás, _Kollokvium
Mikor:
Hol:
Tantárgy:
SPA-M-NTI, Irodalom
Tárgyelem:
SPA-M-NTI, Spanyol-Amerika prózairodalma a XIX-XX. században
Oktató(k):
Óraszám:
heti 2.00
Kreditek száma:
3
Maximális létszám:
nincs korlát
Speciális jelzők:
nincsenek
Leírás:
A kurzus először a XIX. század második felétől megjelenő önálló spanyol-amerikai regény fejlődését mutatja be a romantikus, realista kezdetektől a gaucho irodalmon (Facundo) át a tájregény (Dona Bárbara) és az indigenista tendenciák megjelenéséig (Jorge Icaza, Argüedas). Külön fejezetet szentel a modernista és az avantgarde költészet jelentős alakjainak (Rubén Darío, Nicolás Guillén)
A 20. század negyvenes éveitől kezdve a latin-amerikai prózairodalom megújulásáról beszélhetünk. Az írók továbbra nem mellőzik a kontinens társadalmi-politikai valóságának ábrázolását, kérdés felvetéseikben azonban már megjelenik egy második sík: az emberiség történelmének, létének problémái. A kontinens sajátos viszonyait szélesebb kontextusba ágyazva vizsgálják. A korszak nagy íróegyéniségei (Miguel Ángel Arguedas, Augusto Roa Bastos, Alejo Carpentier, Eustasio Rivera) egyéni regényírási technikákat alkalmaznak, amelyekkel beírták nevüket a világirodalom klasszikusainak sorába.
A kurzus továbbá latin-amerikai újpróza és a „boom” nemzedékének előfutárai és legismertebb képviselői –Jorge Luis Borges, Juan Rulfo, Carlos Fuentes, Ernesto Sábato, Juan Carlos Onetti, Julio Cortázar, G. García Márquez, Mario Varga Llosa, José Donoso, Manuel Puig, Salvador Elizondo, Cabrera Infante - valamint az általuk képviselt irányzatok – pl. fantasztikus próza, egzisztencialista regény, mágikus realizmus, vagy éppen a regényírás problematikája – mellett az újregény utáni sokszínű irodalom - többek között Antonio Skármeta, A. Bryce Echenique, Reinaldo Arenas, Sergio Pitol – prózáját mutatja be.

Irodalom:
Scholz László: A spanyol-amerikai irodalom rövid története. Gondolat,2005.
Latinoamérica: Pensamiento y literatura en el siglo XIX. Budapest, 2000.
Franco, Jean: Historia de la literatura hispanoamericana. Barcelona, Ariel, 1990.
Kulin Katalin: Esszék latin-amerikai regényírókról. Szeged, 1993.
Bellini: Giuseppe: Historia de la literatura hispanoamericana. Madrid, 1996.
Oviedo, José Miguel: Historia de la literatura hispanoamericana, t. III-IV. Madrid, 1997.
Sáinz de Medrano, Luis: Historia de la literatura hispanoamericana desde el Modernismo. Madrid, 1996.
Képzésfüggő adatok:
Utolsó frissítés dátuma: 2017.04.07. 12:52

Súgó

 
Ezen az oldalon az egyetem ETR tanulmányi rendszerében meghirdetett kurzusok közt kereshet és böngészhet. Az ETR-ből az adatok időszakosan kerülnek áttöltésre, ennek időpontját az „Utolsó frissítés dátuma” szövegnél ellenőrizheti. Fontos, hogy csak azok a képzések, szakok, oktatók stb. jelennek meg itt, amelyekhez (akikhez) az adott félévben már történt az ETR-ben kurzushirdetés. A teljes egyetemi szakkínálatról a felvi.hu oldalain, vagy az egyes karok honlapján tájékozódhat.
 
Először az egyetemi félévet kell kiválasztania, ez az oldal tetején a „… félév ETR-tanrend” felirat melletti balra <<<, ill. jobbra >>> mutató hármas nyílhegyekkel lépegetve lehetséges. Magán a feliraton való kattintás az oldalt alapállapotba állítja.
 
A „Tanrendi kereső” mezőbe írt szöveggel általános keresést végezhet egy lépésben a képzési programok, kurzuskódok, oktatók, szakok és tanszékek közt.
 
Ha a „Részletes keresési feltételek” dobozt a jobbra mutató kettős >> nyílheggyel kinyitja, akkor több szempontú keresést indíthat, ha a megfelelő mezőkre való kattintás után megjelenő listákból a kívánt tételeket (feltételenként egyet) kiválasztja. A lekérdezéshez kijelölt szempontokat a „Kiválasztott keresési feltételek” rész után ellenőrizheti.
 
A „Tanrendi böngésző” részben keresés nélkül, rendezett listákat áttekintve tájékozódhat a féléves tanrendben. A böngészést több kiinduló szempont szerint lehet elkezdeni (oktatók, szakok, képzési programok, tanszékek, ill. karok).
 
A böngésző és a kereső többoszlopos eredménylistái általában a különböző oszlopok szerint átrendezhetők: ehhez a megfelelő oszlopnévre kell kattintania (egyszer az emelkedő, kétszer a csökkenő sorrendhez). Az aktuális rendezettséget a fel- vagy lefelé mutató kettős nyílhegy mutatja az oszlopnévben.
 
A listák sorainak a végén található jobbra mutató kettős >> nyílhegyek rendszerint a megfelelő adat ETR-beli nyilvános adatlapját mutatják meg. Az ezen való továbblépés esetén előfordulhat, hogy egy link már védett, nem nyilvános oldalra vezet, ilyenkor az ETR-es bejelentkező képernyő jelenik meg. Ekkor vagy lépjen vissza a böngészője megfelelő gombjával, vagy jelentkezzen be az ETR-be, ahol az adatlekérést a védett oldalakon is folytathatja.
 
A „Képzési programok szerinti kurzuskódlista” képernyőn két adat rövidítetten kerül megjelenítésre. Ezek feloldása:
Képzési forma (szint)
 
Tagozat
0
Nem releváns
 
E
Esti
A
Alapképzés
 
K
Képzőhelyen kívüli
B
Bachelorképzés
 
L
Levelező
E
Egységes osztatlan képzés
 
N
Nappali
F
Felsőfokú szakképzés
 
T
Távoktatás
K
Kiegészítő alapképzés
 
 
 
M
Mesterképzés
 
 
 
P
Doktori képzés
 
 
 
S
Szakirányú továbbképzés
 
 
 
X
Egyéb képzés