Egyetemi tanrend

*Tanrendi kereső

Kérjük, írja be a keresett adat (kurzuskód címe, kódja, oktató, tanszék, szak vagy képzési program neve) első betűit.

Részletes keresési feltételek

Felfed / Elrejt

Kurzuskód-adatlap

Ciklus:
2017-2018-1
Kurzuscím:

Madwomen in the Attic: Women, Writing and Madness

Kurzuskód:
TO-ANGT-SK701-6
Kurzus típusa:
_Szeminárium, _Gyakorlati jegy
Mikor:
Hol:
Tantárgy:
TO-ANGT-SK7, Any Course Seminar
Tárgyelem:
TO-ANGT-SK7, Any Course Seminar
Óraszám:
heti 2.00
Kreditek száma:
2
Maximális létszám:
nincs korlát
Speciális jelzők:
konfirmálandó
Leírás:
Freud’s 1905 case-study on Dora, the young hysteric woman peaked in the birth of psychoanalysis, while The Madwoman in the Attic, Gilbert and Gubar’s vast 1979 study on 19th and 20th century women writers became an ultimate reference point in gender studies. Tracing the connections between madness (hysteria, schizophrenia, psychosis, neurosis, etc.), femininity, subjectivity, authorship and writing has been a challenging project ever since. The course proposes to analyse literary, filmic and theoretical representations of women and madness examining the discursive construction, the engendering social surveillance, as well as the transgressive potentials of the ‘female malady,’ focusing on the question: Is the madwoman a victim of patriarchal oppression, a silenced ‘leaking vessel’ of the ‘wandering womb’ or an empowering figure of female rebellion and creativity, speaking up in an embodied, subversive voice? The material to be discussed includes theoretical texts by S. Freud, Toril Moi, E. Bronfen, Gilbert and Gubar, Cixous and Clément, Elaine Showalter, Shoshana Felman, Barbara Johnson, Alice Jardine, poems by Emily Dickinson, Adrienne Rich, Anne Sexton, Sylvia Plath, short stories by Charlotte Perkins Gilman, Joyce Carol Oates, Nathaniel Hawthorne, Charlotte Bronte’s Jane Eyre and its rewritings (Daphne du Maurier’s Rebecca, Jean Rhys’s Wide Sargasso Sea), Sylvia Plath’s The Bell Jar, Susanna Kaysen’s Girl, Interrupted, Virginia Woolf’s Moments of Being, Muriel Spark’s The Driver’s Seat, Margaret Atwood’s Surfacing, a medieval treatise on witchcraft the Malleus Maleficarum, as well as Roman Polanski’s film Repulsion, and John Cassavetes’ A Woman Under the Influence.


Képzésfüggő adatok:
Utolsó frissítés dátuma: 2017.04.07. 12:52

Súgó

 
Ezen az oldalon az egyetem ETR tanulmányi rendszerében meghirdetett kurzusok közt kereshet és böngészhet. Az ETR-ből az adatok időszakosan kerülnek áttöltésre, ennek időpontját az „Utolsó frissítés dátuma” szövegnél ellenőrizheti. Fontos, hogy csak azok a képzések, szakok, oktatók stb. jelennek meg itt, amelyekhez (akikhez) az adott félévben már történt az ETR-ben kurzushirdetés. A teljes egyetemi szakkínálatról a felvi.hu oldalain, vagy az egyes karok honlapján tájékozódhat.
 
Először az egyetemi félévet kell kiválasztania, ez az oldal tetején a „… félév ETR-tanrend” felirat melletti balra <<<, ill. jobbra >>> mutató hármas nyílhegyekkel lépegetve lehetséges. Magán a feliraton való kattintás az oldalt alapállapotba állítja.
 
A „Tanrendi kereső” mezőbe írt szöveggel általános keresést végezhet egy lépésben a képzési programok, kurzuskódok, oktatók, szakok és tanszékek közt.
 
Ha a „Részletes keresési feltételek” dobozt a jobbra mutató kettős >> nyílheggyel kinyitja, akkor több szempontú keresést indíthat, ha a megfelelő mezőkre való kattintás után megjelenő listákból a kívánt tételeket (feltételenként egyet) kiválasztja. A lekérdezéshez kijelölt szempontokat a „Kiválasztott keresési feltételek” rész után ellenőrizheti.
 
A „Tanrendi böngésző” részben keresés nélkül, rendezett listákat áttekintve tájékozódhat a féléves tanrendben. A böngészést több kiinduló szempont szerint lehet elkezdeni (oktatók, szakok, képzési programok, tanszékek, ill. karok).
 
A böngésző és a kereső többoszlopos eredménylistái általában a különböző oszlopok szerint átrendezhetők: ehhez a megfelelő oszlopnévre kell kattintania (egyszer az emelkedő, kétszer a csökkenő sorrendhez). Az aktuális rendezettséget a fel- vagy lefelé mutató kettős nyílhegy mutatja az oszlopnévben.
 
A listák sorainak a végén található jobbra mutató kettős >> nyílhegyek rendszerint a megfelelő adat ETR-beli nyilvános adatlapját mutatják meg. Az ezen való továbblépés esetén előfordulhat, hogy egy link már védett, nem nyilvános oldalra vezet, ilyenkor az ETR-es bejelentkező képernyő jelenik meg. Ekkor vagy lépjen vissza a böngészője megfelelő gombjával, vagy jelentkezzen be az ETR-be, ahol az adatlekérést a védett oldalakon is folytathatja.
 
A „Képzési programok szerinti kurzuskódlista” képernyőn két adat rövidítetten kerül megjelenítésre. Ezek feloldása:
Képzési forma (szint)
 
Tagozat
0
Nem releváns
 
E
Esti
A
Alapképzés
 
K
Képzőhelyen kívüli
B
Bachelorképzés
 
L
Levelező
E
Egységes osztatlan képzés
 
N
Nappali
F
Felsőfokú szakképzés
 
T
Távoktatás
K
Kiegészítő alapképzés
 
 
 
M
Mesterképzés
 
 
 
P
Doktori képzés
 
 
 
S
Szakirányú továbbképzés
 
 
 
X
Egyéb képzés