Egyetemi tanrend

*Tanrendi kereső

Kérjük, írja be a keresett adat (kurzuskód címe, kódja, oktató, tanszék, szak vagy képzési program neve) első betűit.

Részletes keresési feltételek

Felfed / Elrejt

Kurzuskód-adatlap

Ciklus:
2017-2018-1
Kurzuscím:

Olasz metrika és stilisztika I.(Introduzione alla metrica e alla stilistica italiana)

Kurzuskód:
ROLA211-1
Kurzus típusa:
_Előadás, _Kollokvium
Mikor:
Hol:
Tantárgy:
ROLA210, Bevezetés az olasz stilisztikába és verstanba
Tárgyelem:
ROLA210, Bevezetés az olasz stilisztikába és verstanba I.
Oktató(k):
Óraszám:
heti 1.00
Kreditek száma:
1
Maximális létszám:
nincs korlát
Speciális jelzők:
nincsenek
Leírás:
La conferenza introduce ad una disciplina che studia le strutture formali del verso italiano. Tramite l’analisi dei vari testi poetici, identifichiamo le caratteristiche più importanti del verso italiano, la sua struttura ed i suoi vari tipi tradizionali. Definiamo le distinte categorie dei metri italiani e le figure stilistiche che determinano il linguaggio poetico. L’analisi di alcune forme strofiche e la classificazione delle rime italiane rendono complesso il panorama dei nostri studi.
Tematica della conferenza nel primo semestre: 1. Introduzione all’analisi del testo poetico (aspetto formale, aspetto contenutistico; livello fonico, livello lessicale, livello retorico e livello metrico e ritmico); 2. Elementi di teoria metrica (il verso, il metro e il ritmo); 3. elementi tecnici (piede, sillaba, quantità, accento e tono); 4-5. Computo delle sillabe (teoria e pratica); 6. Il sillabismo e i vari tipi del verso italiano; 7. Metrica italiana e terminologia classica; 8. La rima e le sue classificazioni; 9-10. La canzone; 11-12. Il sonetto.
La conferenza sarà tenuta in italiano.
Il corso si conclude con esame scritto.
Condizioni del voto: la padronanza del materiale delle conferenze (esame scritto), l’analisi per scritto di alcuni componimenti (compito a casa) e un compito scritto sul computo delle sillabe.
Lettura obbligatoria:
I. Gáldi, Elementi di stilistica italiana, Budapest, Tankönyvkiadó, 1968.
Képzésfüggő adatok:
Utolsó frissítés dátuma: 2017.04.07. 12:52

Súgó

 
Ezen az oldalon az egyetem ETR tanulmányi rendszerében meghirdetett kurzusok közt kereshet és böngészhet. Az ETR-ből az adatok időszakosan kerülnek áttöltésre, ennek időpontját az „Utolsó frissítés dátuma” szövegnél ellenőrizheti. Fontos, hogy csak azok a képzések, szakok, oktatók stb. jelennek meg itt, amelyekhez (akikhez) az adott félévben már történt az ETR-ben kurzushirdetés. A teljes egyetemi szakkínálatról a felvi.hu oldalain, vagy az egyes karok honlapján tájékozódhat.
 
Először az egyetemi félévet kell kiválasztania, ez az oldal tetején a „… félév ETR-tanrend” felirat melletti balra <<<, ill. jobbra >>> mutató hármas nyílhegyekkel lépegetve lehetséges. Magán a feliraton való kattintás az oldalt alapállapotba állítja.
 
A „Tanrendi kereső” mezőbe írt szöveggel általános keresést végezhet egy lépésben a képzési programok, kurzuskódok, oktatók, szakok és tanszékek közt.
 
Ha a „Részletes keresési feltételek” dobozt a jobbra mutató kettős >> nyílheggyel kinyitja, akkor több szempontú keresést indíthat, ha a megfelelő mezőkre való kattintás után megjelenő listákból a kívánt tételeket (feltételenként egyet) kiválasztja. A lekérdezéshez kijelölt szempontokat a „Kiválasztott keresési feltételek” rész után ellenőrizheti.
 
A „Tanrendi böngésző” részben keresés nélkül, rendezett listákat áttekintve tájékozódhat a féléves tanrendben. A böngészést több kiinduló szempont szerint lehet elkezdeni (oktatók, szakok, képzési programok, tanszékek, ill. karok).
 
A böngésző és a kereső többoszlopos eredménylistái általában a különböző oszlopok szerint átrendezhetők: ehhez a megfelelő oszlopnévre kell kattintania (egyszer az emelkedő, kétszer a csökkenő sorrendhez). Az aktuális rendezettséget a fel- vagy lefelé mutató kettős nyílhegy mutatja az oszlopnévben.
 
A listák sorainak a végén található jobbra mutató kettős >> nyílhegyek rendszerint a megfelelő adat ETR-beli nyilvános adatlapját mutatják meg. Az ezen való továbblépés esetén előfordulhat, hogy egy link már védett, nem nyilvános oldalra vezet, ilyenkor az ETR-es bejelentkező képernyő jelenik meg. Ekkor vagy lépjen vissza a böngészője megfelelő gombjával, vagy jelentkezzen be az ETR-be, ahol az adatlekérést a védett oldalakon is folytathatja.
 
A „Képzési programok szerinti kurzuskódlista” képernyőn két adat rövidítetten kerül megjelenítésre. Ezek feloldása:
Képzési forma (szint)
 
Tagozat
0
Nem releváns
 
E
Esti
A
Alapképzés
 
K
Képzőhelyen kívüli
B
Bachelorképzés
 
L
Levelező
E
Egységes osztatlan képzés
 
N
Nappali
F
Felsőfokú szakképzés
 
T
Távoktatás
K
Kiegészítő alapképzés
 
 
 
M
Mesterképzés
 
 
 
P
Doktori képzés
 
 
 
S
Szakirányú továbbképzés
 
 
 
X
Egyéb képzés