SZTE magazin

nyitoB

Zeneszerző a felhők felett

Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, munkaidejében a zene szárnyán, szabadidejében a fiával repül. Marcell utasszállító repülőgép pilóta szeretne lenni, édesapja minden gyakorló útjára elkíséri.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Mióta űzi a hobbiját?


- Néhány évvel ezelőtt találta ki a fiam, hogy pilóta szeretne lenni. Hosszú vívódás után úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy támogatjuk az ötletét, és beírattuk egy pilótaképző iskolába. Amikor letette a vizsgáját, én voltam az első „kísérleti alanya”, aki felszállt vele. Azt hittem, jobban fogok félni, de az első repülés nagyon jól sikerült. Ekkor jöttem rá, hogy mit is szeret benne a gyerekem és megértettem, mitől tud a repülésszenvedéllyé válni. Azóta, ha tehetem,minden útjára elkísérem.


kiccirepuloshonlapra
Szabadidejében minden repülésére elkíséri fiát Tóth Péter, a ZMK dékánja. Gáléria.
 


- Miért szereti, milyen pluszt ad?


- A látványért. Amikor az ember könyökétől másfél centire ott a világűr és a felhők, az valami csodálatos és lenyűgöző. Bár én jobban szeretek alacsonyan repülni, mert onnan jobb a kilátás. Valamikor kamasz koromban szívesen fotóztam, aztán ez abbamarad, de most vettem egy fényképezőgépet és újra tanulom, mert muszáj megörökíteni azt,amit az ember onnan fentről lát! Egészen csoda világ.Tihany felett elrepülni vagy a Velencei-tó felett - ami tele van nádassal - álomszép.


- Mi volt a legemlékezetesebb élménye a repüléssel kapcsolatban?


- Az első olyan 45 fokos forduló, amikor 2G nehezedett rám egy pillanatra. Akkor azt gondoltam, hogy ez nagyon rossz vicc volt, de ehhez is hozzá lehet szokni…


tothpeterzene
Munkaidejében főszereplő a zene.


- Mi a szakterülete?


- Zeneszerző vagyok. Tinédzser korom óta ez érdekel, ennek élek. Fesztiválok, zenekarok, kórusok rendelnek tőlem zeneművet. Tavaly mutatták be például az egyházmegyefelkérésére írt Szent Gellért oratóriumot. Az egyetemen pedig zeneelméletet, partitúra-olvasást, zeneszerzést oktatok.Van átfedés a munkája és a hobbija között?


Közvetlenül nincs. De a zeneszerzés, mint minden alkotó művészet a megélt élményekből, átélt helyzetekből, érzésekből építkezik. Ha nincs, ami stimulálná a fantáziánkat, a lelkünket nem lenne, miről írnunk sem.


Fotók és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés
SZEM_2019_HUN_borito SZEM_2019_ENG_borito

klinika_magazin_2019_osz
SZEM_magyar_borito_2018_2SZEM_angol_borito_2018_2

SZEM_borito_HUN_2018 SZEM_2018_cover_eng