SZTE magazin

Tudós hobbik – kutatók szabadon!

2021. július 23.

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Dr. Földesi Imrével, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet vezetőjével beszélgettünk.

2019. november 18.

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyítanak, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói, orvosai? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Takával, azaz dr. Takajuki As Kurokavával, az SZTE rezidensével, traumatológus orvosával beszélgettünk, aki a közelmúltban az RTL Klub tehetségkutató műsorában, az X-Faktorban csillogtathatta meg énektudását.

2019. június 20.

Több mint háromszáz ingatlanja közül kitüntetett szerepűek a Szegedi Tudományegyetem üdülőházai. Húsz év után ismét bekukkantottunk a balatonboglári SZTE-házakba. Időutazással is felért az egy hetes nyaralás: a visszatérő vendégekkel nosztalgiáztunk, a szakszervezeti vezetőt a közelmúlt és a jelen erőfeszítéseiről és a jövőről kérdeztük.

2016. október 26.

A gravitációs hullámokat és sci-fi filmekbe illő fogalmakat - fekete lyukakat, féreglyukakat, az Univerzum fejlődését és szerkezetét, magasabb dimenziós világokat - tanulmányoz Gergely Árpád László,az SZTE Fizikai Intézetének professzora, akit gyakori utazásai során a természet szépsége is ugyanannyira magával ragad, mint munkája.

2016. november 24.

Három kilométerrel kezdte, azóta jó pár ezret hagyott a háta mögött Sija Éva. Az SZTE vegyésze szerint mindenkinek szüksége van egy „kikapcs gombra”, ahhoz hogy hosszútávon megtalálja az örömet és az egyensúlyt a munkában, vagy a napi rutinfeladatokban.

2016. november 11.

Az eladónők furcsán néztek rá, amikor egy nap már harmadszor ment vissza a rövidáru boltba fonalat venni. Csak rontott a helyzeten, amikor Görbe Tamás megpróbálta elmagyarázni, hogy a matematika ihleti a fonalgrafikáit.

2016. október 18.

Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, munkaidejében a zene szárnyán, szabadidejében a fiával repül. Marcell utasszállító repülőgép pilóta szeretne lenni, édesapja minden gyakorló útjára elkíséri.

2016. október 06.

Gyermekkora óta a western filmek szerelmese Datki Zsolt. Az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika neurobiológusa a tótkomlósi lövészklub tagjaként eleveníti fel a misztikus vadnyugatot szabadidejében. A munkás órákban pedig az Alzheimer-kór és biokémiai hátterének feltárása, megértése, modellezése a feladata.

2016. szeptember 15.

Teljes kikapcsolódás, a külső- és megfelelési kényszer hiányát, a szabadságot jelenti a fotózás Fenyvesi Annának, aki legszívesebben kerékpárokat örökít meg.

2016. július 27.

„Nemes küzdelem a tarokkjáték, amiben még rossz lappal is lehet nyerni” – vallja Karsai Krisztina. Az SZTE ÁJTK tanára, egyetemünk oktatási rektorhelyettese könyvet írt a játékról, Európa Kupát szervezett Szegeden és az általa alapított Licit Akadémián tanítja a játékot.

2016. június 23.

Ha nincs a sorkatonaság, talán az olimpiáig jutott volna Osvay Károly, így a tudomány területén ért el a csúcsra. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont kutatási technológiai igazgatója ma már csak hobbiból kajakozik.

2016. május 26.

Munkaidejükben gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem kutatói? Új rovatunkban ezt a témát járjuk körbe. Elsőként Boldogkői Zsolttal beszélgettünk.

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01