Előadónkról

Prof. Dr. Hatvani László akadémikus
SZTE TTK Bolyai Intézet Analízis Tanszék
Prof. Dr. Hatvani László akadémikus a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet Analízis Tanszékének egyetemi tanára.
1943-ban született Csongrádon, 1966-ban a JATÉ-n matematikusként diplomázott, 1971 és 1975 között a Moszkvai Állami Egyetem levelező aspiránsa. 1969-ben szerzett egyetemi doktori címet, 1975-ben Moszkvában kandidált. 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai közé választották.
A Szegedi Tudományegyetemen leendő matematikusoknak programtervező matematikusoknak, matematika tanároknak és közgazdászoknak oktat többek között analízist, elméleti mechanikát, integrálszámítást és kalkulust, emellett speciálkollégiumok és doktori kurzusok vezetője. Kutatási témája a differenciálegyenletek. 95 tudományos publikációjában és számos, nemzetközi konferencián megtartott előadásában a differenciál- és differenciaegyenletek, a funkcionál-differenciálegyenletek kvalitatív elmélete - stabilitás, periodikus megoldások és mechanikai alkalmazások témakörében számolt be eredményeiről. A differenciálegyenletek és a nem-lineáris analízis témakörében konferenciát szervezett Szegeden kívül az Egyesült Államokban, Görögországban és Olaszországban összesen kilenc alkalommal.
Egyetemi feladatvállalásai mellett – két éven át a Természettudományi Kar dékánja – a tudományos és a szakmai közéletben is vállal feladatokat. A Szegedi Akadémiai Bizottságnak 2002 óta alelnöke, több nemzetközi szaklap szerkesztőbizottságának tagja. Tudományos teljesítményéért szinte pályája indulásától kap díjakat, 2001-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki.