Dinamikus modellek: jóslás matematikus módra

Az előadás az alkalmazott matematika egy bizonyos területét kívánja bemutatni nem-matematikus hallgatóság számára.
Az alkalmazott matematika a valóság rendszereire, folyamataira és jelenségeire felírt modelleket vizsgálja a matematika módszereivel. Ezek a modellek többnyire egyenletek, amelyek a valóság adott részét vizsgáló tudományágak (biológia, fizika, közgazdaságtan…) által felfedezett törvényeket öntik matematikai formába. Mindenki emlékszik középiskolai matematikatanulmányaiból a szöveges feladatokra, azok jó része is valamilyen egyenletre vezetett. A modellek egy része dinamikus abban az értelemben, hogy időben zajló folyamatok, leírására szolgál. Az ilyen modellek többnyire a Newton által felfedezett differenciálegyenletek, és az alkalmazók részéről felmerülő igény általában egy megbízható előrejelzés a jövőre vonatkozóan.
Az előadásban néhány példát mutatunk ilyen modellre és előrejelzésre a populációdinamika, a fizika, a közgazdaságtan területéről. A képletekre, számolásokra természetesen nem térünk ki, helyettük az eredmények számítógépes megjelenítésének módszerét használjuk.
 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre