"A szerelem sötét verem..." A szexuális úton terjedő betegségek járványtanának magatartástudományi vonatkozásai

Az emberi élet egyik legnagyobb ajándéka a szerelem, és ennek beteljesülése. Ezt igazolják a szerelmi ihletésű művészeti alkotások, amelyeknek gyönyörűséges formái, simogató szavai magasra emelik ezt az életeseményt.
Korunk tudománya megpróbálja racionális kategóriákba merevíteni mindezt, ami valljuk be, jóval színesebb és sokrétűbb, mint az ok-okozat linearitás szikársága. A járványügyi helyzet viszont megköveteli, hogy a tudomány eszközeivel válaszoljunk erre a kihívásra.
A fejlődő országokat (különösen Afrika szubszaharai területeit) és a fejlett országok lakosait egyaránt érintik a szexuális úton terjedő betegségek. A megbetegedések számaránya emelkedő tendenciát jelez. Ennek súlyos következményeit nemcsak a megbetegedett egyének viselik, azok partnereikre és a következő generációra is hatással vannak (vertikális terjedés). A különböző vírus-eredetű kórképek felelőssé tehetők daganatos elváltozások kialakulásáért is (human papilloma vírus (HPV) – méhnyakrák; AIDS (HIV) – Kaposi érdaganat; hepatitisek (HBV, HCV) - májrák). Egyre több fertőző betegségről derül ki, hogy szexuális úton is terjedhet; új betegségek jelennek meg, tehát a betegségcsoport spektruma is kibővült.
Általában, a járványok terjedésében szerepet játszó „elsődleges mozgatóerők” logikája: fertőző forrás›terjedési mód›fogékony populáció - lehetőséget nyújt az észszerű járványügyi beavatkozásra.
A szexuálisan terjedő járványos betegségekre viszont leginkább a társadalmi tényezők úgyneveztt „másodlagos mozgató ereje” jellemző, ezért ennek a betegségcsoportnak mind a megelőzése, mind a kialakult helyzet kezelése sokkal összetettebb megközelítést kíván, mint amit a hagyományos járványügyi megoldások nyújtani képesek.
A kialakult járványügyi helyzethez hozzájárult a demográfiai változások sora: a fiatal populáció számának növekedése (a fejlődő államokban), a hosszabb reprodukciós időszak, a fogyasztói társadalom érték- és norma rendszere, a kultúra hatása, a reklám és a tömegkommunikáció befolyása. A pszichoszociális fejlődés visszamaradottsága (a realitás téves észlelése, az énközpontú világnézet fennmaradása, a szabadság illúziója, ennek illuzórikus kezelése), a rítusok hiánya, a fiatalok rítuséhsége egyaránt felelőssé tehető ezért az epidemiológiai helyzetért. Az előadásban a járványtani mechanizmus ismertetése mellett ezeknek a másodlagos mozgatóerőknek a bemutatására törekszem, amelyek ismerete, összefüggéseinek feltárása reményeim szerint a széles társadalmi szintű megelőzést is szolgálja. 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre