A kémia és a „társművészetek”

Vitathatatlan tény, hogy a kémia életünk része, a kémia segítségével előállított anyagok (gyógyszerek, műanyagok) teszik könnyebbé, jobbá mindennapi életünket. Napjainkban a kémia mégsem túl népszerű, sőt sokszor rossz hírbe keveredik. Ennek okai az oktatás hiányosságaiban, a média szenzációhajhász működésében kereshetők. A kémia nem jó vagy rossz, eredményeit lehet jól vagy rosszul felhasználni, alkalmazni.

Az előadó néhány példán keresztül bemutatja a kémia ill. a kémikusok kapcsolatát a klasszikus művészetekkel. Találhatunk az írók között kémiai végzettségűeket, pl. Örkény Istvánt, akinek írásművészetére hatással volt természettudományos műveltsége, vagy Isaac Asimovot, akinek tudományos-fantasztikus regényeiben sokszor játszik fontos szerepet a kémia. A képzőművészetben, a festékek előállításában, vizsgálatában, a festmények eredetének, valódiságának megállapításában fizikai-kémiai módszerek (röntgen és spektroszkópiai vizsgálatok) játszanak fontos szerepet. A filmrendezők, zeneszerzők között is vannak kémikusok, és kémiai tárgyú filmeket és zeneműveket is bemutat az előadó.
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!