Az ezotéria diszkrét bája – Mágia és okkultizmus a kultúrtörténész szemével

     Ha megkérdezik a kultúrtörténészt, hogy mi a tudományos témája, és azt válaszolja, hogy a mágia és az okkultizmus – hát legalábbis furcsán néznek rá. Miként lehet ez a jelenség egy huszonöt éves kutatói pálya központi problémája, és felderítésének mi a jelentősége a humán tudományok rendszerében? Erre kíván feleletet adni a mindentudás szegedi egyetemének ezen előadása. A probléma vizsgálatának legitimitását az adja, hogy bár a tudományos forradalom 17. századi kezdetei óta a mágia kikerült a racionalizmus talajára épülő, kísérletekkel ellenőrizhetőnek megkövetelt tudományok rendszeréből, az ezotéria legkülönfélébb jelenségei sokszorosan átszövik mai, modern és urbánus világunkat is.  
     Az előadás mindenekelőtt definiálja a "miszticizmus", "okkultizmus" és "mágia" terminusokat, majd ismerteti azt a premodern világképet, amelybe az ezotéria még szervesen illeszkedett. Ezután bemutat egy reneszánsz mágust, az angol John Dee-t, aki iskolapéldája lehet annak, hogyan kerül valaki "az ezotéria diszkrét bájának" hatása alá. A konklúzió visszatér saját korunkhoz, és több irodalmi és a mindennapok kultúrájából vett példa után egy meglepő kapcsolódási pontot mutat be az alkimisták álma és a mai, világhírű asztrofizikus, Paul Davies véleménye között...
 
 
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
 
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Az előadás meghallgatása:
 
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!