Előadónkról

Prof. Dr. Kemény Lajos intézetvezető egyetemi tanár
SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika
 
Prof. Dr. Kemény Lajos a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának intézetvezető egyetemi tanára.
 
1959-ben született Szegeden, középiskolai tanulmányait a Tömörkény István Gimnáziumban végezte. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1983-ban diplomázott. Bőr-nemigyógyászat és kozmetológia valamint klinikai immunológia és allergológia területeken szerzett szakképesítést. 1990-ben kandidátusi, 1996-ban Med. habil minősítést szerzett, 1998 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
 
Kutatási területe a bőr immunrendszere, a psoriasis, az atópiás dermatitis, az allergológia és a fototerápia. Munkásságának eredményességét 146 hazai és külföldi folyóiratokban megjelent eredeti közlemény, 9 könyvfejezet és 3 szabadalom jelzi. A cikkek kumulatív impakt faktora 310, munkáira történt hivatkozások száma 750.
 
Magyar és nemzetközi társaságokban egyaránt vállal tisztségeket. Az European Immunodermatological Society, a Magyar Immunológus Társaság, a Magyar Allergológiai és Klinikai Imunológiai Társaság és a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja. 2004 óta részt vesz a European Dermatology Forum: Executive Committee munkájában. Oktató tevékenysége mellett részt vállal az Általános Orvostudományi Karon zajló oktatás szervezésében, többek között tagja az ÁOK Kari Tanácsának.
 
Pályáján elért sikereit elismerései és ösztöndíjai mutatják. Akadémiai Ifjúsági Díjban, Humboldt-ösztöndíjban és Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült, 2001-ben a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján volt vendégprofesszor. Az 1999/2000-es tanév legjobb oktatójának választották, 2004-ben Novicardin-díjat kapott.