Művészi alkotóerő és pszichés zavarok

Az ősidők óta tartott tapasztalati megfigyeléseken túl tudományos igényű feldolgozások jelzik, hogy pszichés tünetek, különösen a kétpólusú hangulatzavar (emelkedett és nyomott hangulat váltakozása), valamint az egypólusú (depresszió) gyakrabban fordulnak elő írók, költők, képzőművészek és zeneszerzők körében az átlagpopulációhoz képest. Hasadásos elmezavar (szkizofrénia) és egyéb betegségek esetében viszont mindez nem jellemző. A művészi (és egyéb) alkotóerő alapelemei (1) a technikai-mesterségbeni tudás és ismeret, (2) a különleges tehetség és képesség (talentum) és (3) az akarat/motiváció, amelyek közül ha valamelyik hiányzik, csak részleges kreativitást eredményez, mint az sorrendben a (1) fiatalkori, (2) frusztrált, vagy (3) feladott kreativitás eseteiben ismeretes. Az alkotói képességet és a lelki tüneteket különféle foglalkozási csoportokban elemezve a művészetekkel kapcsolatos területeken a pszichés zavarok gyakoribb előfordulását találták, amelyek közül különösen a hangulati élettel kapcsolatosak voltak jellemzőek. A kiemelkedő művészek közül többek között nagy valószínűséggel kétpólusú hangulatzavar pszichés tüneteit mutatták:
E. Dickinson, E. Hemingway, N. Gogol, A. Strindberg, V. Woolf, Lord Byron (G. Gordon),
J. W. Goethe, V. van Gogh, F. Goya, G. Donizetti, G. F. Händel, O. Klemperer, G. Mahler,
R. Schumann és H. Wolf. A depresszióban szenvedőkre (és öngyilkosságot elkövetőkre) is számos további példa sorolható fel. Levonható az a következtetés, hogy a hangulati labilitásra hajló személyiségvonások hozzájárulhatnak kimagaslóan kreatív teljesítmények létrejöttéhez a művészet területén.
 
 

Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Az előadás meghallgatása: 
 
  
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!