SZTE magazin

Az öt karika és a diploma

Az olimpikon élsportolóknak is gondolniuk kell jövőjükre

 

A XIII. Nyári Olimpiai Játékokra a magyar csapat tagjaként a Szegedi Tudományegyetem nyolc jelenlegi vagy korábbi hallgatója utazhatott ki, akik Londonban újabb két éremmel és sok szép helyezéssel gazdagították az universitas gyűjteményét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az esztendő legnagyobb sporteseményén szerepelt magyar küldöttség tagjainak több mint felét egyetemista, főiskolás vagy friss diplomás sportolók tették ki. Nagy büszkeséggel töltheti el az SZTE-t, hogy nyolc jelenlegi vagy egykori hallgatója húzta magára a játékokon a címeres mezt, s ezzel a hazai listán a Semmelweis Egyetem (tizenkilenc fő) mögött második helyen zárt.

 

Az SZTE londoni „nyolcasa”

A szegedi egyetemhez kötődő olimpikonok közül a legjobban a háromszoros ötkarikás bajnok kajakos Janics Natasa szerepelt, aki női K2 500 méteren Kovács Katalin társaként ezüst-, míg K1 200 méteren bronzérmet szerzett. A negyedik helyen zárt férfi kézilabda-válogatottunkból az SZTE-n tanult Harsányi Gergely, míg az ötödik férfi vízilabda-válogatott tagjai közül a háromszoros olimpiai aranyérmes Kiss Gergelynek alma matere a Tisza-parti universitas. A 2008-ban Pekingben aranyérmes kenus, Vajda Attila ezúttal hatodik helyen fejezte be fő versenyszáma, a C1 1000 méter küzdelmeit. Az ólomsúlyban versenyző súlyemelő Nagy Péter a tizenegyedik, az öttusázó Tóth Adrienn a huszadik, a súlylökő Márton Anita a huszonnegyedik helyen végzett. Az úszó Gregus Brigitta a női 4x100 méteres vegyes váltó tartalékjaként végül nem szállhatott vízbe.

 

Oklevéllel a jövőért

A felsőfokú tanulmányokat folytató (vagy már végzett) magyar sportolók magas aránya a bizonyíték rá: az érintett fiatalok közül egyre többen tartják fontosnak, hogy diplomát szerezzenek, hiszen egy élsportolónak igenis gondolnia kell arra, mi lesz vele pályafutása befejezése után.

– Az lebegett a szemem előtt, hogy olyan egyetemet és pályát válasszak, melynek révén az életben könnyen tudok majd érvényesülni. Úgy gondolom, a jogász még ma is az a szakma, mellyel számos területen el lehet helyezkedni, ezért is kimondott célom, hogy megszerezzem a jogi diplomát a Szegedi Tudományegyetemen – beszélt erről a Szegedi Egyetem Magazinnak az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója, a korábbi Universiade győztes Nagy Péter.

A Szegedi Tudományegyetem egyetemi sportjáért felelős rektori megbízott, Galambos Gábor egyetért a súlyemelővel abban, hogy az élsportolók számára ma már gyakorlatilag elengedhetetlen a tanulás is ahhoz, hogy a későbbiekben helyt tudjanak állni. Mint fogalmazott, az SZTE éppen ennek okán nemcsak társadalmi szerepvállalásként értelmezi a versenysportolók támogatását, hanem azt is küldetésének tekinti, hogy tudatosítsa bennük: a diploma megszerzése jövőjük hosszú távú megalapozását szolgálja.

 

„Jót a jóval”

– Az SZTE mint hazánk három legrangosabb felsőoktatási intézményének egyike fontosnak tekinti, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel a tömegsport és a hallgatói egészségmegőrzés mellett az élsportot is segítse. Sportstratégiánk jelenleg éppen átalakítás alatt áll, ám annyit már biztosan mondhatok, hogy támogatást főként az egyesületekkel kötött megállapodások keretében tudunk nyújtani. Kiemelten preferáljuk a csapatsportokat, a kézi-, a kosár-, a vízilabdát, a labdarúgást és a jégkorongot. Mottónk „jót a jóval”, ennek jegyében nemzetközi hírű egyetemként olyan klubokat és sporttevékenységeket igyekszünk felkarolni, melyek hozzánk hasonló mércét ütnek meg. Az érintett sportolók számára elsősorban költségtérítési kedvezményt tudunk nyújtani, valamint számukra is lehetővé tesszük az egyéni tanrend választását. Hozzáteszem, egy élsportolót természetesen azzal is segítünk az SZTE-n, hogy az egyéni tanrend keretében a vizsgaidőszakban kicsit szabadabban választhat az időpontok közül, mint az átlagos hallgató – árulta el a professzor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01