SZTE magazin

Több mint 7200-an jutottak be az SZTE-re

Bár drasztikusan csökkent a felvételiző hallgatók száma mindenhol, az országos átlaghoz képest kisebb mértékű hallgatószám-visszaesés tapasztalható a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE-re idén összesen 16538 diák jelentkezett két felvételi körben, az első eljárásban első helyen jelölte meg az universitast az ide felvételizők 53 százaléka, vagyis 8421 fiatal. Az Oktatási Igazgatóság adatai szerint az első helyes jelentkezők 78 százaléka – összesen 6584 diák – nyert felvételt a szegedi egyetemre. Az augusztusi pótfelvételi eljárásban 787 fiatal jelentkezett a Tisza-parti universitasra, 83 százalékuk, azaz 651-en jutottak be (tavaly a pótfelvételire jelentkezők 86, míg 2008-ban 93 százaléka tanulhatott tovább az SZTE-n). A felvett hallgatók végső száma így 7235 (tavaly 8604 volt). Összességében a múlt évhez képest 16 százalékkal, azaz 1369 elsőssel kevesebb fiatal kezd tanulni a szegedi egyetemen – a csökkenő tendencia azonban országos jelenség.

 

Legkevésbé csökkent

Az országos trend szerint az államilag finanszírozottak aránya a tavalyi szint 76 százalékára esett vissza, az SZTE-n azonban az országos átlaghoz képest magasabb, 82 százalék ez a szám. Homoki-Nagy Mária oktatási rektor helyettes úgy értékelte a számokat, hogy a demográfiai hullámvölgy, a gazdasági helyzet miatt országosan is kevesebb fiatal jelentkezett továbbtanulni, valamint az állami ösztöndíjak száma idén kevesebb az SZTE-n, mint az előző években. 7 karon nőtt, 5 karon csökkent a gólyák száma a tavalyhoz képest. Mint ismeretes, nem volt állami hely a szegedi jogász- és közgazdászképzésben. Ennek ellenére a Gazdaságtudományi Kar – a vezetés erőfeszítései, a vállalati és kari ösztöndíjak révén – még növelte is gólyái számát: tavaly 505 volt, idén 517 az elsőéves. Jelentősen több az elsős például a Gyógyszerésztudományi Karon (a tavalyihoz képest 150 százalék), a Zeneművészeti Karon (138 százalék), a Fogorvostudományi Karon (119 százalék), a Mérnöki Karon (103 százalék). Vesztett viszont a gólyák múlt évi számából öt SZTE-kar, így a társadalomtudományokat oktató karok közül például a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 40 százalékkal kisebb létszámmal indíthatja az első évfolyamot.

 

Egyik szemünk nevet

Szabó Gábor rektor hangsúlyozta, örömteli, 20 százalékos növekedés tapasztalható a műszaki terület iránt. Idén is népszerű volt az informatika, ahol csaknem 30 százalékkal magasabb a felvettek száma a tavalyinál. Rossz hír azonban, hogy a tanárképzésben a korábbi évek drámai számaihoz képest is további 20 százalékos csökkenés tapasztalható a hallgatói létszámban. Az akadémikus hozzátette, a felsőoktatásban nem a ponthatárok a mérvadóak a felvettek felkészültségét illetően, hanem az átlagpontszámok, melyek egyáltalán nem csökkentek az előző évekhez képest Szegeden! Az osztatlan, fizetős jogászképzésben például ugyan 240 a ponthatár, ám a felvettek pontátlaga 365.

 

Új élet, új diákigazolvány

Az új gólyáknak immár új típusú diákigazolványt kell igényelniük, az ügymenet két részből áll. A hallgatónak először egy NEK-azonosító adatlapot (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) kell kitöltenie az okmányirodában. Ezután személyesen a Hallgatói Szolgáltató Irodában (HSZI) vagy a MODULO-n keresztül kell elindítani a folyamodványt, amely a Felsőoktatási Információs Rendszeren (FIR) keresztül juttatja el a kérvényt az Oktatási Hivatalhoz. Fontos azonban, hogy csak azoknak továbbítják az igénylését, akik rendelkeznek aktív hallgatói jogviszonnyal (vagyis beiratkoztak, állami hely esetén aláírták az ösztöndíjszerződést, önköltséges hallgatók pedig befizették a térítést), és rendezték az okmányigénylés árát. Az Oktatási Hivatal közvetlenül a hallgatónak postázza az okmányt, amit csak érvényesítésre kell bevinni a HSZI-be – tájékoztatott a változásokról Fekete Csaba, a HSZI vezetője.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01