SZTE magazin

Megszépül az egyetemi épületek környezete

Közösen fejleszt a belvárosban a szegedi önkormányzat és az SZTE

 

A Szegedi Tudományegyetem számos belvárosi épületének szomszédságában építkezések, útfeltúrások fogadták a szeptemberben megérkező, illetve visszatérő hallgatókat. A Dugonics tér és környéke nagyszabású uniós pályázat keretében újul meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A belvárosban sétáló vagy éppen órájára igyekvő SZTE-s diák nap, mint nap szemügyre veheti, hogy halad az építkezés a Dugonics téren és a környező utcákban. A munkagépek június óta folyamatosan foglalták el a területet. Az Árpád tér és az SZTE Rektori Hivatal előtti rész bontása is megkezdődött, de a Kárász utca – nagyáruház irány végig járható marad. A gyalogosoknak előbb a régi, majd ideiglenes járdákon biztosítanak utat. A munkálatok több egyetemi épületet is érintenek, ám az említett Rektori Hivatal, a Gyógyszerésztudományi Kar, az Egyetemi Számítóközpont, illetve az Apáthy-kollégium megközelíthetősége mindvégig biztosított marad.

Az Új Széchenyi-terv keretében DAOP–5.1.2/C-09-2f-2010-0002 azonosítószámmal zajlik az a 70 százalékban az Európai Unió által finanszírozott projekt Szegeden, melynek célja a Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja. A fejlesztés konzorciumi formában valósul meg Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem szoros együttműködésében.

A 2010. április végén kezdődött nagyszabású program egészen 2013 márciusáig tart. A hároméves munka első részében az önkormányzat segítségével felújították a Semmelweis és az Oldal utcát, az egyetemi klinikai építkezés előtt közműfejlesztést hajtottak végre, illetve kiépítették a kapacitásokat annak érdekében, hogy a Szegeden létesülő új egészségügyi centrumban tökéletesen működhessenek majd a legmodernebb orvosi eszközök.

Az infrastrukturális beruházások mellett szakmai konferenciákat is tartottak a Szegedi Tudományegyetemen, valamint Vállalkozói Klub néven életre hívtak egy olyan sorozatot, amelyen vállalati vezetők tartottak előadást üzleti sikereik titkáról.

Idén nyárra a 2,25 milliárd forint összértékű uniós projekt utolsó, 730 millió forintos eleméhez érkeztünk el. A belvárosi munkálatokat a tervek szerint 2013 tavaszán fejezi be a kivitelező SADE Magyarország Mélyépítő Kft., amikorra nemcsak a Rektori Hivatal környezete, a Dugonics tér újul meg, hanem a további egyetemi épületek mellett elterülő Somogyi, Toldy, Eötvös és Apáthy utca, illetve az Árpád, továbbá részben a Dóm tér is. A térszint alatti teljes közműrendszert rendbe teszik, s természetesen a felszínt, a parkokat, a zöld felületeket is kicsinosítják. Valóban szemet gyönyörködtető lesz, mikor elkészül! A Kárász utcai gyalogos korzó kiterjesztését célzó rekonstrukcióval egyébként új pihenő és zöld területeket alakítanak ki. A Dugonics téri parkrekonstrukciót követően rendezett sétányrendszer várja majd a pihenni vágyókat. Megújul a növényállomány is, fákat ültetnek, a jelenlegi cserjéket új évelőkre cserélik. Új, modern köztéri bútorokat, látványos közvilágítási kandelábereket, burkolatba süllyesztett LED-világítást helyeznek ki a rektori épület előtti térre. A hallgatók által kedvelt, pihenő- és találkozási helyként szolgáló szökőkút viszont szerencsére változatlan formájában megmarad. A szintén az SZTE-s diákok törzshelyeinek számító belvárosi vendéglátó egységek és időszakos kitelepülések is kulturáltabb környezetben folytathatják tevékenységüket. Ami az Árpád teret illeti, ott megszűnik a parkolás és az autós áthajtás. A tér a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz, s teljes felületén klinker burkolatot kap. A közepén szabadidős játék- és pihenőhely várja majd a látogatókat víz- és fény látványelemekkel, árnyékot adó fákkal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01