SZTE magazin

A Délvidéki Ifjúságtól a Szegedi Hídon át a Délvidéki Szemléig

Szent-Györgyi a szerkesztőbizottságban

 

Médiaszemélyiségként is az első a szegedi tudósok között Szent-Györgyi Albert. A szegedi egyetem Nobel-díjasa könnyed stílusban nyilatkozott, ugyanakkor „a szegedi egyetemi ifjúság lapja”, a Szegedi Híd alapítójaként és szerzőjeként, a Délvidéki Szemle szerkesztőbizottsági tagjaként is ünnepelhetjük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tudta, mire való a média – Szent- Györgyi Albert sajtónyilatkozatainak szinte se szeri, se száma. A tudományt és kutatásait népszerűsítő interjúk mellett tudósítások sokasága ismerteti Szent-Györgyi Albert nézeteit – például a sport pedagógiai szerepéről vagy éppen a Luca–napi szokásokról –, hírek tömkelege számol be pályája állomásairól. Ugyanakkor a szegedi egyetem egyik legismertebb személyisége akár „médiamunkásnak” is tekinthető.

– Az egységes és több számot megélt diáklapok között az első a Szegedi Híd, amely többszörösen is Szent-Györgyi Albert nevéhez kötődik – mutatja „a szegedi egyetemi ifjúság lapja” első, 1941 májusában megjelent számát Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi Levéltárának a vezetője. A címlapon szerzőként is olvasható Szent-Györgyi Albert neve, aki cikkében az egyetemi egység jegyében általa alapított Szegedi Ifjúsági Egyesületet, a SZEI-t mutatja be. Mellette a 12 oldalas első számban – többek között – Tamási Áron, József Attila is publikál, a közérdekű témák között szó esik például a délvidéki egyetemi hallgatók sorsáról, a színészek társadalmi helyzetéről is. A 71 évvel ezelőtti viszonyokról az is árulkodik, hogy SZEI újságja az egyesületi tagoknak 20 fillérjébe került, míg a professzorok 1 pengőt fizetve támogatták, s mindenki más 40 fillérért vásárolhatta meg. Szabolcsi Gábor jegyezte felelős szerkesztőként az 1944 februárjáig élő lapot. Talán az sem független Szent-Györgyitől, hogy a SZEI vegyészeinek külön az újságja él 1941 júniusa és decembere között Phlogiston címmel. A „szegedi Horthy Miklós Tudományegyetem Baráti Egyesületének” kiadásában, először 70 éve jelentkező Délvidéki Szemlének szerkesztőbizottsági tagként adta nevét Szent-Györgyi Albert.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01