SZTE magazin

Szakmai gyakorlaton az EU intézményeinél

Számos lehetőség áll az SZTE hallgatóinak rendelkezésére is

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Unió ösztöndíj-lehetőségei és gyakornoki programjai kevéssé ismertek a hallgatók körében, miközben az EU intézményei számos gyakorlati lehetőséget biztosítanak frissen végzett pályakezdőknek és még tanuló egyetemi hallgatóknak.

Bepillantást nyújtani az unió szervezeteinek működésébe és a tisztségviselők mindennapi munkájába – ezzel a célkitűzéssel hirdeti meg fizetett és önköltséges szakmai gyakorlatait többek között az Európai Parlament (EP), az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa is. A sikeres pályázók többnyelvű, kulturálisan és etnikailag is színes környezetben szerezhetnek munkatapasztalatot. Jelentkezés az unió szervezeteihez az egyes EU intézmények és az SZTE Nemzetközi Mobilitási Irodájának honlapján rendszeresen olvashatóak az aktuális pályázati felhívások. Általánosságban elmondható, hogy minden esetben megkövetelt egy uniós idegen nyelv alapos ismerete. Legalább BA/BSc szintű végzettséggel kell rendelkeznie a fizetett gyakorlatokra jelentkezőknek. A még nem diplomázott hallgatók pedig önköltséges gyakornoki lehetőségekre pályázhatnak, ha tanulmányaik feltétele a szakmai gyakorlat. Általában nincs követelmény a képzés típusát, az elvégzett szakot illetően, az intézmények alosztályai profi l szerint választják ki a sikeresen pályázók közül az adott munkakörre alkalmas végzettségű gyakornokokat, akik az ösztöndíj típusától függően 1-5 hónapig dolgozhatnak Brüsszelben vagy Luxemburgban.

 

Lehetőségek széles köre az Európai Bizottságnál

Jogi, gazdasági, politológiai és nemzetközi tanulmányok végzettségű pályakezdőket foglalkoztat az Európai Bizottság, kiterjedt tevékenységi köre miatt azonban biológiai, számítástechnikai és pénzügyi tanulmányokat végzett friss diplomásokat is fogad az intézmény. Adminisztratív, szervezési és logisztikai feladatokat látnak el a sikeres jelentkezők, munkakörüket személyre szabja az őket foglalkoztató igazgatóság. 2012 májusától kezdődően közel 9000 pályázóból 676-an szerezhettek szakmai gyakorlatot az Európai Bizottságnál, közülük 17-en Magyarországról érkeztek. Bár a lakhatás és a mindennapok költségeit nem fedezik, a fizetett gyakornokokat nagyságrendileg 1100 euró havi juttatás illeti gyakorlati idejük alatt.

 

Schuman szakmai gyakorlat

Az unió egyik alapítója és az egykori francia elnök, Robert Schuman előtt tiszteleg az Európai Parlament ösztöndíjprogramja. Az általános szakmai gyakorlat legfőbb követelménye a tanulmányok keretében írt vagy publikált tudományos értékű munka. Újságírói Schuman ösztöndíjra bármely uniós újságíró-szövetség tagja pályázhat a megfelelő szakmai felkészültség és publikációs lista mellett. Az unió két hivatalos nyelvének kitűnő ismeretét követeli meg az EP fordítói szakmai gyakorlata, mely az ösztöndíj típusától függően szintén lehet fizetett, illetve önköltséges is. Az elnyerhető havi ösztöndíj minden esetben az unió tisztségviselőinek járó jövedelem 25%-a. Az EP két székhelye, Luxemburg és Brüsszel a gyakorlatok helyszíne. A Schuman-ösztöndíjak jelentkezési határideje 2012. október 15.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01