SZTE magazin

Megkérdeztük a hallgatót

Mit gondolsz, milyen előnyei vannak a külföldi diákok szegedi áthallgatásának? Tanulnál-e külföldön, vállalnál munkát más országban?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Apjok Vivien, BTK néprajz-magyar szak

Szerintem nem rossz dolog, hogy tanulnak Szegeden külföldiek. Néprajz szakos vagyok, nekem egyébként is érdekes más kultúrákkal megismerkedni. Pont most van nálunk egy erasmusos hallgatólány, akit én kísértem, segítettem neki eligazodni a városban. Az a véleményem, hogy jó, ha vannak áthallgatások, Erasmus-kapcsolatok az országok között, így lehet a legkönnyebben megismerni egy másik kultúrát, más országok oktatását. Tanulni lehet egymástól, új látásmódokat megismerni. A szerzett tapasztalatokat az egyetem is hasznosítani tudja. Most egy török lányt ismerhettem meg, vele a kulturális különbségekről beszélgettünk.

 

Kabai Tamás, JGYPK ének-zene szak

Úgy gondolom, elég aktív az egyetem cserekapcsolat-rendszere. Sokan mennek és jönnek. A külföldi hallgatók megismerhetik a kultúránkat, az országot, kicsit sokszínűbb így az SZTE. Nálunk sok órát csak magyarul tartanak meg. Mivel nem beszélik a nyelvet, nehéz dolguk van a külföldi egyetemistáknak. Vizsgázniuk is magyarul kell sok mindenből. Az előző félévben négy-öt török hallgató volt nálunk, most nyolcan vannak. Próbálunk ismerkedni velük, segíteni, amiben tudunk, de én nem beszélek idegen nyelveket, kézzel-lábbal mutogatunk.

 

Karasz Sándor, TTIK gazdasági informatika

Jó az egyetemnek, ha minél több külföldi hallgató jön ide, mert több bevételt hoz. Számomra az előnye, hogy ismerkedhetek velük. Nyelvtanulás szempontjából is fontos, gyakorolni lehet az angol nyelvet. Az orvostanhallgató barátom társaságában vannak néha külföldi hallgatók, így találkozom velük. Ha megszerezzük a diplomámat a barátnőmmel, az lesz az első, hogy külföldre megyünk dolgozni. A dizájner szakmában szeretnék elhelyezkedni. Londonba mennék, bár Amerika is jó lenne, de túl messze van. Tanulni itt szeretnék, Magyarországon.

Minél előbb szeretném megszerezni a diplomámat.

 

Koncz Renáta, TTIK földrajz-testnevelés szak

Azaz előnye a külföldiek áthallgatásának, szegedi tanulmányainak, hogy megismerhetik a kultúrát és az oktatási rendszert, ami teljesen más, mint a környező, nyugati országoké. Szerintem az egyetemnek is presztízskérdés a külföldi hallgatók jelenléte. Anyagi szempontból a hallgatóknak is jobban megéri. Vannak külföldi hallgató ismerőseim, a cselgáncs egyesületbe járnak orvostanhallgatók és gyógyszerészek. Azt mondták, sokat kell teljesíteniük Magyarországon. Gondolom, nem ehhez vannak szokva. Ennek ellenére nemcsak félévekre jönnek, hanem újra pályáznak, hogy tovább maradhassanak. Én nagyon szívesen mennék Erasmusszal Németországba, a testnevelés-tudományt tanulnám kicsit részletesebben. És persze a nyelvtanulás is nagyon fontos.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01