Bezár

Aktuális

Aktuális hírek

2024. április 17.
4 perc

Vendégek körében, díszvacsorán köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem vezetése a Nobel-díját alma materének ajándékozó Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát. Az április 16-i ünnepi estre az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba eljött az esemény fővédnöke, Sulyok Tamás köztársasági elnök is. Az államfő köszöntőjében kiemelte, hogy Karikó Katalin a világ csúcsára jutva is igaz ember maradt, aki visszatér oda, ahonnan indult, és felelősséggel viseltetik hazája iránt.

2024. április 16.
9 perc

Szegedi látogatásának első napján Karikó Katalin az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában válaszolt az újságírók kérdéseire. A kollektív interjú fókuszában a Szegedi Tudományegyetem állandó kiállításán elhelyezett Nobel-díj állt, valamint az az ötszázezer dollár, amelyet a kutatónő az SZTE hallgatóinak és fiatal kutatóinak inspirálására ajánlott fel. A beszélgetést a kiállítás gondozója, a Karikó Katalinnal régóta közvetlen kapcsolatot ápoló újságíró, Újszászi Ilona, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársa vezette.

2024. április 16.
7 perc

Prof. Dr. Karikó Katalin 2024. április 16-án, kedden délelőtt az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) bejelentette, hogy felajánlotta Nobel-díját és a díjjal járó több mint félmillió dollárt a Szegedi Tudományegyetemnek. Az SZTE kutatóprofesszora élménybeszámolót is tartott a Nobel-díj átadását megelőző, svédországi eseményekről és a díjátadóról.

2024. február 19.
6 perc

Karikó Katalin kutatói portréját 2021 tavasza óta párját ritkító életrajzi és kutatástörténeti kiállítás mutatja be az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár weboldalán. Élő kutatóról ilyen gazdag és fejlődő gyűjtemény a tudósaik dokumentálásában hagyományosan erős amerikai egyetemeken sem igen található. Az elmúlt években a kiállításból szakmai előadásokon bemutatott könyvtárosi projekt fejlődött.

2024. február 14.
4 perc

A Queen „Don't stop me now!” örökzöld slágerére elkészített videoklip egyik főszereplője Karikó Katalin mRNS-kutató. Ferenc pápa a vatikáni akadémia tagjává választotta a felfedezőt. Kutatóprofesszorát a díjait bemutató kamarakiállítással köszöntötte az SZTE az egyetemi Füvészkertben, ahol hozzá kötődően alakítják ki a Tudós nők ösvényét. Folytatódik a Nobel-díjas Karikó Katalin ünneplése.

2024. február 06.
9 perc

Idén is a fizika dicséretéről, a fizikusi pálya szépségeiről szólt a Szegedi Fizika Napja, amelyre a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete az ELI ALPS lézeres kutatóintézetbe várta a középiskolásokat. A korábbi évek tapasztalatai alapján sokak által várt előadások és kísérleti bemutatók mellett az idei eseménynek különleges vendége is volt: Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus Münchenből, a Max Planck Intézet attoszekundumos laboratóriumából jelentkezett be élőben és osztotta meg a fizikával kapcsolatos gondolatait.

2024. február 01.
6 perc

Magyarország 23. legbefolyásosabb személyének minősítette a 2020-as „Befolyás barométer” Palkovics Lászlót. A Széchenyi-díjas gépészmérnök, professzor és akadémikus, a 2014 és 2022 között többféle miniszteri tisztséget is betöltő, többek között a szegedi ELI Science Park fejlesztéséért is felelős politikus már 2019-ben előre vetítette egy nyilatkozatában Krausz Ferenc Nobel-díját. A stockholmi Nobel-héten, a fizikai Nobel-díjasok 2023. december 8-i előadása után Palkovics Lászlótól villáminterjút kértünk.

2024. január 24.
15 perc

„Engedjük közel a gyerekeket a természettudományokhoz!” - Karikó Katalin „üzenetét” a kisújszállási gimnáziuma mai szaktanárai úgy ültették át a gyakorlatba, hogy tanulmányi kirándulást szerveztek egykori diákjuk, a Nobel-díjas kutatóprofesszor szegedi alma materébe. Mi is kísérőjüknek szegődtünk. A Szegedi Tudományegyetem Kémiai Intézetébe, Szent-Györgyi Emlékszobájába és Füvészkertjébe, valamint az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetbe szervezett tudománytúrát más diákcsoport is megismételheti.

2024. január 17.
3 perc

Sajtófotók a Szegedi Tudományegyetemről címmel nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agóra előcsarnokában az egyetem fotóriportereinek felvételeiből. A kiállítás kivetítőin láthatók azok a fotók és videók is, amelyek a Nobel-díjas Karikó Katalin 2023 októberi napjainak és a stockholmi Nobel-hétnek a rendkívüli eseményeiről szólnak.

2023. december 21.
3 perc

A Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány 21. alkalommal rendezte meg a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját Szegeden december 13-15. között. A programról és a Nemzeti Tudósképző Akadémiáról (NTA) Hegyi Péter kutatóorvost, az NTA programigazgatóját kérdeztük.

2023. december 13.
1 perc

A Nobel-heti rendezvények Stockholm után Uppsalába költöznek. 2023. december 13-án délelőtt három tudományterület – a fizika, a kémia és az élettudomány – Nobel-díjasai tartják meg előadásukat. A két magyar Nobel-díjas, azaz Karikó Katalin és Krausz Ferenc előadását az uu.se élőben közvetíti.

2023. december 10.
5 perc

Miközben hazánk tudomány iránt érdeklődő közönsége a Nobel-díj átadó ceremóniát követte, a Szegedi Tudományegyetem a jövő kutatóit hívta csapatvetélkedőre. A december 10-én, a JATE Klubban tartott eseményen együtt tapsoltak általános és középiskolás versenyzők Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek. A tudáspróba megszervezésében az SZTE Junior Akadémia is részt vett, illetve bemutatkozott a Csányi Alapítvány, amely mentorált diákokat is hozott a versenyre.

2023. december 09.
7 perc

Sokat látott és sokat lát még a stockholmi Zenepalota hangversenyterme. A 2023. december 8-i, Nobel-díjasoknak ajándékozott koncert után két nappal, december 10-én ebben a patinás épületben tartják a világ legismertebb kitüntetésének díjátadó ünnepségét. A hangversenyen is megjelentek a Nobel-díjasok és a svéd királyi család tagjai.

2023. december 08.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumában Nagy Tibor matematika-fizika szakos tanár osztályfőnöki óráján jártunk a 11. C-ben, ahol a magyar Nobel-díjasokról volt szó. A teljes osztály itt volt Karikó Katalin köszöntésén, a tanár úr pedig véradóként vesz rész Krausz Ferenc projektjében.

2023. december 08.
2 perc

Nagy érdeklődés kíséri Krausz Ferenc és a többi fizikai Nobel-díjas előadását Stockholmban - jelentette helyszíni tidósítónk. Nézze meg a közvetítést!

Cimkék: í
2023. december 08.
5 perc

Milyen ékszerként a pszeudouridin? Milyen étkészlettel terítenek a Nobel-díj átadása utáni banketten? Milyen tárgyakat adományoztak az idei díjazottak a Nobel Prize Museumnak? Megmutatjuk a 2023. évi Nobel-díjasok– például a Szegedi Tudományegyetemhez ezernyi szállal kötődő Karikó Katalin és Krausz Ferenc – adományait.

2023. december 07.
3 perc

Nobel-lázban ég a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium: december 4. és 8. között prezentációkkal, alkotói pályázattal, tematikus sétákkal, kiállítással és teremavató ünnepséggel kapcsolódnak a Nobel-hetekhez. Az iskola bejárata fölé kifüggesztették büszkeségük, Karikó Katalin arcképét.

2023. december 07.
3 perc

Az élettudományi és orvosi Nobel-díjasok, Karikó Katalin és Drew Weissman előadására rengetegen voltak kíváncsiak Stockholmban. Ha lemaradt az élő közvetítésről, cikkünkben visszanézheti a felvételt.

2023. december 07.
5 perc

Animációk és archív filmfelvételek színesítik az idei Nobel-díjas tudósok tévés portréját. A kutató életének felemelő, drámai és sportos pillanatait is érzékelteti az 59 perces film. Az ismeretterjesztő összeállítás első húsz percében Karikó Katalin az életének jeles helyein, többek között szegedi egyetemi helyszíneken is sétál és mesél… Az 54. perctől Krausz Ferenc fut és magyaráz. Két magyar kutató sztorija keretezi az idei Nobel-díjasokat ünneplő, az STV2 műsorára tűzött filmet.

2023. december 06.
4 perc

Hófehérbe és fényekbe öltözött Stockholm, így várja a svéd főváros a Nobel-hétre a díszvendégeket és a kitüntetettek vendégeit. A Nobel-díjas Karikó Katalin 2023. december 4-én érkezett. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora kitüntetettként, az SZTE elsőéves vegyész hallgatója, Viczián Dániel nézőként vesz részt a Nobel-díj átadó ünnepségen. A világ legismertebb tudományos díjával elismert személyiségeket ünneplő rendezvénysorozat „hivatalosan” 2023. december 6-án kezdődik.

2023. december 06.
9 perc

Klebelsberg Kuno emlegetése Karikó Katalin Nobel-díja kapcsán nem pusztán egyetemtörténeti mementó. Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese szerint a kutatások hálózatos jellege miatt tényleges tudománytörténeti ív mutatható ki a szegedi egyetem nagy biokémiai kutatóműhelyei és az új Nobel-díj között.

2023. december 05.
3 perc

Újabb városban, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbjének aulájában mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága és az SZTE Klebelsberg Könyvtár „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítása.

2023. december 04.
6 perc

Útjára indult a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány. „Ahol a tudás és szándék találkozik” – az SZTE jelmondata jegyében szervezett programsorozat Szeged határain is túlnyúlik.

2023. december 04.
11 perc

Karikó Katalin elismerés-sorozata a Nobel-díj-bejelentés után is folytatódik. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora elmúlt két hónapjának történései közül kiemeltünk néhány epizódot: ismét ő a legbefolyásosabb tudós, változatlanul mentor, újabb kitüntetést kap, jeles személyiségekkel találkozik és cikkek jelennek meg sikeres önéletírásáról, az Áttörésekről.

2023. november 23.
5 perc

„Elsőben négyes volt az átlagom, miközben a fél osztály kitűnő volt” – kezdte Karikó Katalin a válaszát arra a kérdésre, hogy mikor és hogyan ismerhető fel a tehetség. A Nobel-díjas biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora szerint, akinek vannak céljai, elszántsága és kitartása, az sikeres lehet. Az SZTE és az MCC közös szervezésű kerekasztalbeszélgetésével kezdetét vette a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány.

2023. november 13.
7 perc

Az ELI ALPS vendége volt Szegeden Gérard Mourou professzor, az ELI lézeres infrastruktúra létrehozásának kezdeményezője, a csörpölt lézererősítési technológiáért 2018-ban Nobel-díjjal kitüntetett fizikus. Mourou professzor részt vett a kutatóintézetben pénteken rendezett szemináriumon, amelyen Dr. Osvay Károly beszámolt a Szegedi Tudományegyetemen működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium első ötéves kutatási ciklusának eredményeiről. Az eseményen a lézeres transzmutációs projekt következő időszakának távlatait is megvitatták a résztvevők, közöttük Palkovics László volt innovációs miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője.

2023. november 06.
9 perc

Karikó Katalin fiziológiai és orvostudományi Nobel-díja bejelentésének hetében jelent meg magyarul az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárkötet. Azóta több könyvismertető is napvilágot látott. A történtek összefoglalásával, illetve a 2023. november 7-én, 18 órakor, a JATE Klubban kezdődő könyves beszélgetésen azokra irányítjuk a figyelmet, akik hozzájárultak az Áttörések sikeréhez.

2023. november 02.
2 perc

2023. október 30-án került sor Berlinben a „Magyar Tudomány Ünnepe és a Magyar tudósok eredményei a rákkutatás területén” című rendezvényre. A rendezvénynek két célja volt, egyrészt a Magyar Tudomány Napjának megünneplése, másrészt a magyar tudósok rákkutatás területén elért eredményeinek bemutatása, nemzetközi hírnevük erősítése.

2023. október 24.
16 perc

„Németországban a tudományos eredményeket figyelemmel kísérik az emberek. Rangja van a kutatómunkának” – fogalmazott Julia Gross. Németország magyarországi nagykövete és kísérete, német és osztrák kulturális intézmények vezetői tekintették meg az SZTE „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című tárlatát az MTA könyvtárában. A diplomaták találkoztak Prof. Dr. Dux Máriával, az SZTE idegen nyelvű egészségtudományi képzéseiért felelős rektori megbízottjával, tájékozódtak a szegedi német nyelvű továbbtanulási lehetőségekről.

2023. október 18.
13 perc

Egész Magyarország ünnepli legújabb Nobel-díjas tudósait. A biokémikus Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és Krausz Ferenc, a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban kísérletező fizikus első személyes találkozásának is tanúi lehettünk. A részletes sajtóbeszámolókat pillanatképekkel egészítjük ki a Pesti Vigadóból.

2023. október 13.
4 perc

Kollégája az Egyesült Államokban ünnepelte a Nobel-díjat, Karikó Katalin viszont fontosnak tartotta, hogy Szegeden, az egyetem és a város közösségével örüljön együtt az elismerésnek. Október 12-i látogatása zárásaként a JATE Klubtól kabrióval vitték a Dóm térre, ahol az SZTE Kémiai Intézetben elfoglalta dolgozószobáját és az erkélyről beszélt az őt ünneplő tömeghez.

2023. október 12.
7 perc

Prof. Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas alumnája, 2023. október 12-i látogatásán, miután részt vett a tiszteletére szervezett ünnepi ülésen és válaszolt a sajtó kérdéseire, az egyetem több kiváló kutatójával, valamint magyar és külföldi hallgatójával is találkozott, akikkel szakmai beszélgetést folytatott.

 

2023. október 12.
12 perc

Ünnepélyes köszöntése után Dr. Karikó Katalin a sajtó kérdéseire válaszolt a Szegedi Tudományegyetem dísztermében. A rendezvényre mintegy 30 sajtóorgánum újságírói, riporterei jöttek el.

2023. október 12.
5 perc

Szimbolikus jelentőséggel bíró dolgozószobát, Szent-Györgyi Albert korábbi irodáját kapta meg Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és második Nobel-díjasa, akit tömeg és ünnepi ülés fogadott korábbi tanulmányai helyszínén.

2023. október 11.
1 perc

Alma materébe látogato október 12-én Dr. Karikó Katalin kutatóprofesszor, aki a Covid19 modern vakcinákban használt módosított hírvivő RNS feltalálójaként kapta meg a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.