SZTE magazin

Adatfeldolgozás és -elemzés új algoritmusokkal - A fenntartható jövő számára nyitnak lehetőségeket az SZTE kutatói

Okostelefonokra okos alkalmazásokat fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetem kutatói a FuturICT.hu projekt keretében. A program számos alprojektből áll, az Európai Unió 1,6 milliárd forinttal támogatja. A kutatások a mobiltelefon-hálózatok, a szociális hálózati alkalmazások és más korszerű technológiák használatával felhalmozódott információk új szempontokból való feldolgozását, új algoritmusokkal történő elemzését tűzték ki célul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című projektgazdája a Szegedi Tudományegyetem. A 2012. december 1. és 2014. november 30. között megvalósuló projektben az SZTE konzorciumi partnerei az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt., illetve a BME VIKING Villamosmérnöki és Informatikai Kutató-Fejlesztő Nonprofit Zrt. A százszázalékos támogatási intenzitású FuturICT.hu projekt teljes költségvetése csaknem 1,6 milliárd forint.


futurICT_A projekt az új technológiai eszközökön megjelenő hatalmas mennyiségű adaton alapul, és egyik lényeges gondolata, hogy ma már többet tudunk az univerzumról, mint a társadalomról, amelyben élünk. Éppen ezért biztosít forrásokat az Európai Unió arra, hogy az informatika és más tudományterületek eszközeivel is megvizsgálhassák a tudósok a társadalmi és gazdasági élet egyes aspektusait világszerte, ezzel lehetőségeket nyitva a fenntartható jövő számára. A projekt során a résztvevők feltárják a társadalomban zajló rejtett folyamatokat és törvényeket – ez a század egyik legnagyobb tudományos kihívása. Valamint az is, hogy új, megbízható és alkalmazkodó információs és kommunikációs technológiákon alapuló, társadalmilag inspirált paradigmákat hozzon létre.


A dinamikusan fejlődő infokommunikációs technológiának köszönhetően az elmúlt években hihetetlenül nagy mennyiségű információ halmozódott fel a mobiltelefon-hálózatok, a szociális hálózati alkalmazások, az egyre olcsóbb képrögzítés, a hatalmas tőzsdei pénzügyi informatikai rendszerek és más korszerű technológiák használatával. A FuturICT.hu kutatócsoportjai ezeket az adatokat dolgozzák fel, elemzik. Ezek az adatok fontos társadalmi és gazdasági folyamatokat reprezentálnak, amelyek feldolgozása pillanatnyilag még gyerekcipőben jár.


Ráadásul ezek az adatok sokszor nem is érhetőek el nyilvánosan. Ezeknek az adatoknak, információknak a zöme elosztottan keletkezik – nem minden felhasználó jut hozzájuk –, ami további feladatok elé állítja a projektben részt vevőket, hiszen ki kell dolgozniuk az elosztott feldolgozás metodikáját. Ebben a munkában támaszkodhatnak az egyes tudományterületekre: a matematika, a statisztikus fizika és a számítástudomány területén ugyanis olyan tudás halmozódott fel, amely alkalmazható nagy mennyiségű adatok feldolgozására. Így a társadalmi folyamatokat új szempontokból, új algoritmusokkal elemezhetik a projektben együttműködők. Ezzel pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdasági folyamatokat mélyebben megértsük, valamint azok előrejelzésében, döntés előkészítésben is sikeresen alkalmazható a módszer.

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01