SZTE magazin

15 éves az SZTE Kulturális Iroda

Az alkotó és befogadó egyetemi polgárok szolgáltatója

 

Kultúra. Szolgáltató. Alkotó. Közönség… – Ezek a leggyakoribb kulcsszavak, ha a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájáról esik szó. A 17. Őszi Kulturális Fesztivál nyitánya előtt adunk pillanat fölvétel(eke)t a 15 éves intézményről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Funkció. Funkcióváltáshoz illik a névváltozás. A szegedi felsőoktatás integrációjának kezdetén lett a JATE Kulturális Titkárságából a szegedi egyetem Kulturális Irodája – az akkori rektor, Mészáros Rezső javaslatára. A Tisza-parti universitas új szolgáltató egysége az egyetemi polgárok alkotó közösségén kívül Szeged széles közönségének az igényeit is igyekezett fölmérni, és rendezvényeivel, kezdeményezéseivel szolgálni – immár 15 éve.

Státusz. Nem a másfél státusz, vagyis az álláshelyek száma adja meg az SZTE Kulturális Irodája státuszát az universitas és Szeged életében. Tény: Tajti Gabriella irodavezető mellett félállásban dolgozik Egyed Erika. Specializálódásra nincs nagy lehetőség, de az elmúlt években úgy alakult, hogy míg Erika elsősorban az irodalmi és fi lmes programok gondozója, addig Gabi szívügye lehet a zene és színház. Közben pedig mindketten mindent megtesznek az őszi – a kultúra sokszínűségét reprezentáló – és a tavaszi – az egyetem sokoldalúságát bemutató – fesztivál sikeréért. Támogatják és az iroda vonzásában tartják a művészeti csoportokat. Újabb és újabb pályázattal és akcióval teremtenek lehetőséget arra, hogy a magukban alkotóvágyat érző egyetemi polgárok is „látva látszanak”. Így legalább 4 ezer hallgató mutatkozhatott be így vagy úgy – az elmúlt 15 évben.

Publicitás. A legújabb alkotói teljesítményeket hozza az egyetem falai közé az SZTE Kulturális Irodája. Többek között a színművészek közül Bálint András és Máté Gábor, a zenészek közül a Kaláka Együttes és a CimbaliBand, a zongoraművészek közül Fülei Balázs és Bogányi Gergely varázsolta el közönségét. A profi k mellett publicitást kapnak a kezdő alkotók is. Innen indult például Megyesi Zoltán és Cser Krisztián operaénekesi, vagy Ivánovics Tünde népdal énekesi, továbbá Tandi Flóra és Tóth Jonatán énekesi pályaíve. Nagy visszhangot váltott ki például az egyetemi színpadosok 2004-es István, a király telt házas nagyszínházi produkciója vagy 2006-ban az Utazás rockopera bemutatója is. Biztos siker a Szegedhez kötődő költők és írók estje – több mint 15 éve.

Periodicitás. Az egyetemi tanév ritmusához igazodik az SZTE Kulturális Iroda munkája. A nyár elején meghirdetett pályázatok termését ősszel gyűjtik be, majd rendezvényeikkel Szeged kulturális életének keresztmetszetét, lehetőségeit, újításait mutatják be az egyetemi polgároknak. Például? Az Őszi Kulturális Fesztivál nyitányán a könyvtárvezető Kokas Károly fotósként debütál. És így tovább… Az első szemesztert és az évet díjkiosztó gála zárja.

Az újesztendő, a tanév második szemesztere az egyetemet programokkal mutatja be Szegednek és vidékének. Majd új pályázatokkal indul a töltekezést szolgáló vakáció.

A nyári fesztiválszezon a vadászaté: keresik az újabb és újabb Szegeden és az egyetemen is bemutatandó programokat, alkotókat, teljesítményeket – szolgálva a közönséget, készülve a következő 15 évre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01