SZTE magazin

A felsőházat célozza a Szedeák

Teljes mellszélességgel a kosárlabdacsapat mellett az SZTE

 

Az elmúlt két bajnokság tisztességes helytállásánál most jóval merészebb célokat fogalmaztak meg a Naturtex-SZTE-Szedeák háza táján: az október első hétvégéjén induló NB I/A csoportos bajnokságban negyeddöntőt akarnak játszani!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem által is támogatott férfi kosárlabdacsapat a 2010/11-es és a 2011/12-es sorozatot is a tizenegyedik helyen zárta, ezúttal azonban egyértelműen előrébb szeretnének lépni a Tisza-partiak, akik ennek megfelelően igazoltak, illetve igazolnak még magyar és külföldi játékosokat. Itt folytatja pályafutását például a válogatott center, Csorvási Milán vagy az U20-as nemzeti csapat tagja, Jakab Péter, illetve a szerb erőcsatár, Nebojsa Dukic mellé is érkezik két amerikai sportoló. A kispadra a közel egy évtizednyi új-zélandi munkavállalást követően hazacsábított Molnár Józsefet szerződtették. Az ő feladata, hogy a legjobbak közé vezesse a szegedi fiúkat. A „törpöktől” a felnőttekig Úgy tűnik, a sikerhez gazdasági és szakmai oldalról is minden adott, a többi már az együttesen múlik. – Fontos kiindulási alap, hogy a Szedeák anyagi háttere a társasági adókedvezményekből származó

források és az egyetemi együttműködés, a szponzori támogatások révén stabil. A tavaly ősszel indított törpkosárprogramnak köszönhetően öt helyi általános iskolával indult együttműködés, százötven gyermekkel ismertettük és szerettettük meg a sportágat. Idén őszre – az elképzeléseink szerint – tíz iskolára és háromszáz fiatalra bővül a résztvevők köre. Az előző idényben korosztályos együttesünk a legjobb tizenkettő közé jutott az országos bajnokságokban, az U12-esek a rendkívül értékesnek számító bronzérmet harcolták ki. Most az a célunk, hogy a felnőttek is beverekedjék magukat a legjobb nyolc közé – mutatta be az egyesület eredményeit és terveit Kardos Péter elnök.

 

Kölcsönös előnyök

Még 2006-ban, Badó Attila közkapcsolati rektorhelyettes idejében és közvetítésével indult meg az együttműködés a Szegedi Tudományegyetem és a Szedeák között, s lett az intézmény névadó támogatója a Tisza-parti férfi kosárlabda-egyesületnek. Nem véletlen, hogy az SZTE a hagyományosan egyeteminek számító sportág mellé állt, s egyik partnernek sem kellett csalódnia. – A kapcsolat már az elején is kölcsönös előnyökkel járt mindkét fél számára, s az utóbbi időkben különösképpen termőre fordult. A klubnak most olyan csapatai, játékosai, eredményei vannak a gyermekektől a felnőttekig, illetve olyan szponzori kör áll mellette, mely méltán koronázza meg az egyetem és a Szedeák kooperációját. A továbbiakban is örömmel segítjük névadó szponzorként az egyesület munkáját, építkezését. Bár az universitas lehetőségei némiképpen a sporttámogatás területén is szűkültek, továbbra is teljes mellszélességgel ott állunk a kosarasok mellett – mondta Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató, aki az SZTE-t képviseli a Szedeák elnökségében.

 

Kosarasok az iskolapadban

Ha már együttműködés: a gárda keretében természetesen több olyan sportoló is helyet kap, aki a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát, vagy jelenleg is itt folytatja felsőfokú tanulmányait. A fiatal kosarasok idecsábításakor igencsak sokat nyom a latban az egyetemi háttér. 2012-ben éppen a szedeákosok – Csorvási Levente, Vida Máté, Varga Dániel – vezetésével nyerte meg Szombathelyen a férfi kosarasok Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Bajnokságát a szegedi universitas csapata. A trióhoz most csatlakozott a már említett Jakab Péter is, aki éppen az SZTE nyújtotta lehetőségek miatt igazolt Nyíregyházáról Szegedre.

– Már korábban is gondolkodtam a váltáson, hiszen több játéklehetőséget szerettem volna, ám végül adtam még magamnak egy esztendőt. Aztán leérettségiztem, s felvettek a Szegedi Tudományegyetemre, így már praktikus okok is a távozás, illetve Szeged mellett szóltak. Tudom, rengeteget kell még fejlődnöm, hogy igazán jó kosarassá váljak, ennek érdekében lépésről lépésre szeretnék haladni a Tisza partján – árulta el a 19 esztendős, roppant tehetséges hátvéd, aki az Állam- és Jogtudományi Karon nemzetközi tanulmányokat hallgat. Ez a képzés azért volt számára különösen vonzó, mert nagyon érdekli a diplomácia, a gazdaság, s szereti az idegen nyelveket. Vidát, Vargát, Csorvásit, Jakabot és társaikat október 7-étől tehát bajnoki mérkőzéseken is láthatja a közönség. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a csapat szereplését azegyetemi honlapon (www.u-szeged.hu), illetve fontos információ, hogy a Szedeák hazai meccseit az SZTE hallgatói továbbra is ingyen tekinthetik meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01