SZTE magazin

Szoftverrel a májrák ellen

Átültetésnél és rákterápiánál is hasznos lehet az új találmány

 

Új orvosi szoftvereket fejlesztettek a GE Healthcare (GEHC) mérnökei a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak segítségével – a programok a széles rétegeket érintő daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítik majd elő.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A WHO 2008-as adatai alapján világszerte a vezető haláloknak számítanak a daganatos betegségek, amelyeknek harmadik leggyakoribb típusa a májrák. A szoftver a máj daganatos megbetegedéseinek diagnózisát, a terápia tervezését, valamint a terápia nyomkövetését egyszerűsíti fejlett orvosi képfeldolgozó technológia alkalmazásával. A GEHC 12 éve működik együtt az egyetem kutatóival, azzal a céllal, hogy a tudományos eredmények hasznosuljanak is a gyakorlatban. A lezárult kutatásban az SZTE részéről a Radiológiai Klinika, az Onkoterápiás Klinika és az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vett részt, ezáltal segítve a GEHC által gyártott és fejlesztett eszközök minél pontosabb illeszkedését a klinikai igényekhez. A 2009 áprilisában elindított, összesen 221 millió forint összköltségű projektnek az egyetem részéről az egyik szakmai kezdeményezője az azóta rektorrá választott Szabó Gábor akadémikus volt. A fizikuscsoport azt a feladatot kapta, hogy megvizsgálják a duálenergiás CT-vel történő májzsír- és májvastartalom becslésének lehetőségét és pontosságát, összehasonlítva a drágább és nehezebben elérhető MR-rel – tudtuk meg Kákonyi Róberttől, aki az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéktől diplomamunkás hallgatóként kapcsolódott be a projektbe, jelenleg kutatóként dolgozik a tanszéken. Kis János Benedek PhD-hallgató elmondta, szimulációs modelljükkel azt tapasztalták, hogy a korrekt eredményekhez nagyon pontos eszköz és pontos mérés szükséges, melyből ki kell küszöbölni a különböző fi zikai hatásokat, amelyek negatívan befolyásolják az eredményt.


Az Onkoterápiás Klinika munkatársai különböző tumor szegmentációkkal dolgoztak. Ahhoz ugyanis, hogy sugárterápiát hajtsunk végre, meg kell határozni, hol található a daganat, körbe kell kontúrozni, és csak ezt a részt kell minél jobban besugározni. A szegmentálás gyorsításához automatizálni kellett a folyamatot, ezt végezték el a GEHC programozói, az orvosok pedig tesztelték a szoftvereket. A Radiológiai Klinikán a már ismert tumorok automatikusdetektálását vizsgálták, valamint az egyes szegmentumok vérellátását, mely a túlélést befolyásolja transzplantáció esetén.


– A radiológiában kiemelt szerepet kap az orvosi képek kvantitatív analízise, mert lehetővé teszi az orvos számára, hogy objektív kritériumok alapján hozzon döntést. Az együttműködés keretében kifejlesztett szoftver révén a jövőben olyan komplex eszköz is elérhetővé válik klinikusok számára, mint a máj szegmentumonként történő kvantitatív vizsgálata – magyarázta Palkó András, az SZTE Radiológiai Klinika professzora. A projekt során elkészült többek között egy májra specializált alkalmazás prototípusa, amely lehetővé teszi CT-felvételeken a máj automatikus kontúrozását, a máj fő érhálózatának meghatározását, az érhálózat alapján a máj belső szerkezetének megjelenítését, valamint a máj virtuális sebészi vágását. E komponensek egyszerűsítik a máj kóros elváltozásai által érintett területek pontos meghatározását, jelentősen növelve a diagnózis és a terápia-tervezés megbízhatóságát, ezzel javítva a betegek túlélési esélyeit.


A projekt legfontosabb outputja, hogy elindul egy új termék fejlesztése, egy szoftveres alkalmazás – tájékoztatott Ruskó László, GEHC szegedi irodájának kutatómérnöke, a projekt szakmai vezetője. Emellett számos szabadalom, a kifejlesztett algoritmusokról és módszerekről tudományos publikációk születettek, az eredmények nemzetközi konferenciákon is szerepeltek, valamint remény szerint egy hallgatót a doktori fokozathoz is hozzásegítettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01