SZTE magazin

15 ezernél is több jelentkező

Az SZTE „vidék-Magyarország” legnépszerűbb képzőhelye

 

Növelte jelenlétét a továbbtanulók körében az SZTE: míg a felvételizőknek 2001-ben közel 12, addig idén több mint 14 százaléka itt szeretne diplomázni. Ötödével, pontosabban 22 százalékkal csökkent országosan a továbbtanulók száma. E trendnél kisebb arányban, 16 százalékkal mérséklődött a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezőké.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– 2012 őszétől a Tisza-parti universitas kötelékébe összesen 15 ezer 603 fiatal szeretne tartozni. Alapképzésben 10346, míg mesterképzésben 2818 fiatal kíván Szegeden tanulni. Állami támogatásra 13402 jelentkező pályázik – mutatja a felvételizőkről készített különböző szempontú táblázatokat Varga Zsuzsanna. Az SZTE oktatási igazgatója hangsúlyozza: a továbbtanulók számának általános mérséklődése közepette az államilag támogatott helyekre a múlt évhez képest most közel 15 százalékkal többen jelentkeztek. Sőt: az SZTE 12 kara közül 3 – az általános orvosi és a fogorvosi, valamint a mérnöki – azzal büszkélkedhet, hogy idén a tavalyinál többen választották. A „Vidék-Magyarország legnépszerűbb egyeteme” címért évek óta Szeged és Debrecen fej-fej mellett verseng. A felvételizőknek 2001-ben közel 12 százaléka Szegeden, 9 százaléka Debrecenben, addig idén 14,23 százaléka az SZTE-n 14,10 százaléka a DE-n szeretne diplomázni. A két képzőhely között az első helyes jelentkezők száma alapján idén mindössze 42 a különbség, Debrecen javára. Első helyen 8236 továbbtanuló diák jelölte meg a Szegedi Tudományegyetemet.

Változatlanul a második-harmadik legnépszerűbb képzőhely a Tisza-parti universitas. Azért is, mert az első helyen megjelölt karok közül „vidék-Magyarország” második legnépszerűbb helye az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara. (A szegedi TTIK-t öt fővárosi és egy győri képzőhely előzi meg.) A legnépszerűbb húsz egyetemi kar közé került az SZTE Bölcsészettudományi Kara (13. helyen) és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kara (19. hely) is.

– Jelentősen csökkent azokon az alapszakokon a jelentkezők száma, amelyeken nem kapott állami támogatottságú helyeket a szegedi egyetem – sajnálkozik Varga Zsuzsanna. Példának említi az SZTE Állam- és Jogtudományi Karát, ahol az első helyen jelentkezők aránya 33 százalékkal csökkent. A szegedi gazdaságtudományi képzésre első helyen tavaly 1000, idén 499 fiatal jelentkezett. E két karvezető szakjain eltűnt az államilag támogatott nappali tagozatos osztatlan és alapképzés. A szegedi bölcsész szakokra jelentkezők száma 14 százalékkal csökkent.

– A színvonalas szegedi képzés finanszírozását a tavalyinál 3 százalékkal több szülő vállalja: a múlt évi 55 ezer 119-ről, idén 56 ezer 743-ra nőtt az önköltséges helyekre pályázók száma – fejezi ki tiszteletét a szakember az anyagi erőfeszítést vállaló családok előtt.

Mesterképzésben szegedi jellegzetesség, hogy – az országos arányokkal kisebb mértékben – 15 százalékkal csökkent a 3 éves alapképzést megfejelni kívánó fiatalok száma: idén 22205 hallgató szeretné folytatni egy szinttel feljebb tanulmányait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01