SZTE magazin

Megkérdeztük a hallgatót

Mit gondolsz József Attiláról? Melyik a kedvenc versed tőle?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mezey Csaba Bence, BTK, történelem II. évfolyam

József Attila a nemzet meghatározó alkotója volt, nagy szerepet játszott a világválság kori Magyarország társadalmának bemutatásában, ezen belül is az alsóbb néprétegek életének leírásában. Jól jellemzi az országban akkor tapasztalható szociális és kulturális változásokat, folyamatokat. A kedvenc költeményem tőle a Mama, de az át- és feldolgozásokat nem szeretem, maximum a régies nyelvezet modernre való átírását tartom megengedhetőnek esetenként.

 

Jung Julietta, JGYPK, média moderátor , I. évfolyam

Azért szeretem József Attilát, mert olyan költő volt, aki a versei formai megszerkesztettségére koncentrált, én inkább ösztönös költőnek tartom. Nagyon tetszenek a versei, mert minden emberhez szólnak, és kimondta azokat a dolgokat is, amiket más valaki nem, mert volna. Ennek az is lehet az oka, hogy pszichés problémái voltak, s ő még ezt is vállalta. Többek között Hobo is feldolgozta a verseit, az ő olvasatát is nagyon kedvelem, de Ágnes Vanilla József Attilához kapcsolódó dalait is ismerem.

 

Csathó Lilla, BTK, Pszichológia, II. évfolyam

Nagy, gyerekkori kedvencem József Attila, nagyon a szívemhez nőttek a megzenésített költeményei. Sokszor hallgattam a Kaláka zenekar és a Sebő együttes feldolgozásait, kiskoromban szüleimmel, számtalan alkalommal hallgattuk az ő dalaikat utazás közben. A kedvenc szövegem tőle az A hetedik, de a Tiszta szívvel című művét is nagyon szeretem. Utóbbit talán mert öcsém az óvodás szavalóversenyen ezzel indult.

 

Garamvölgyi Csaba, MK, műszaki menedzser, I. évfolyam

Szeretem József Attila költészetét, akkor is, ha csupán néhány versét ismerem – a munkásságát és jelentőségét azonban elismerem. A Mama című költeményét kedvelem legjobban, de a verseiből született feldolgozásokkal vagy a megzenésített műveivel egyáltalán nem találkoztam még. Ettől függetlenül meghatározó az életműve, sőt, az egyik legismertebb magyar költőnk. Ráadásul Szegeden tanult, az SZTE is viselte a nevét, a városban is áll szobra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01