SZTE magazin

Ép testben...

A mozgás mint prevenciós eszköz az SZTE-n

 

A Szegedi Tudományegyetem komolyan veszi az egészségre nevelést, s minden területen tesz is érte. Az intézmény az ezekben, a hetekben zajló „Bringázz a munkába” akcióba is bekapcsolódott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egészséges, sportolással gazdagított életre nevelésnek az utolsó lépcsője a felsőoktatási intézmény. Az SZTE ezen a téren egyfajta gyöngyszemnek tekinthető: mozgásra ösztönző szemléletének az egyik úttörője a Nobel-díjas korábbi rektor, Szent-Györgyi Albert volt, aki maga is kerékpározott, teniszezett, röplabdázott, kajakozott, s népszerűsítette a sportolást kollégái, diákjai körében.

 

Falra is mászhatnak

– Ép testben ép lélek! – idézi a mondást Révész Balázs, az SZTE marketing- és kommunikációs igazgatója, aki ennek megfelelően vallja: a testmozgásnak, mint a prevenció egyik kiemelt eszközének rendkívül fontos szerepe van az egyetemi életben. Az universitas az élsportba való bekapcsolódás lehetőségét is igyekszik megteremteni polgárai számára (erről bővebben Korner rovatunkban), azonban ennél természetesen jóval szélesebb alapokra építkezik. Az SZTE Sportközpontban a Hattyas soron, illetve a Topolya sori csarnokban egyedülálló kínálattal várják a sportolni vágyókat egyrészt a testnevelés órák keretében: a tenisz, kajak, aerobik és a hagyományos sportágak mellett ma már a jóga, a vitorlázás, a tánc, az intim torna és számos küzdősport is a felvehető kurzusok közé tartozik, az extrém sportok elkötelezettjei pedig tanulhatnak siklóernyőzni vagy búvárkodni, de akár falra is mászhatnak. Másrészt az edzéseken, foglalkozásokon, valamint a hazai és nemzetközi egyetemi versenyeken való részvétel lehetőségét is megteremti diákjainak az egyetem. A tömegsport jelleget egyébként az igazgató szerint a nagy hagyományokkal rendelkező kispályás labdarúgó-bajnokság biztosítja leginkább.

 

Ahol minden megmozdul

– Relatív, hogy mi az elég, szükséglet kérdése. Aki olyan közegből érkezik, hogy az élete a mozgás, az úgyis sportolni fog – mondja a korosztály sportéletét, szokásait jól ismerő Barok István, azt SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának testneveléstanára. Szerinte a diplomafeltételként előírt két félévnyi térítésmentes testnevelésóra mellett több ingyenes félévre is szükség volna, mert sokan folytatnák a sportot. Az egyetemi sportközpont pályáinak kihasználtságából is látszik, a hallgatók aktívak. A karok, a hallgatói önkormányzatok és egyéb ifjúsági szervezetek is igyekeznek kezdeményezően fellépni, számos egészség- és sportnapot szerveznek a diákságnak, különösen a tavaszi, nyári hónapok során. Maga az egyetem pedig rendszeres résztvevője a szemléletformáló kampányoknak.

 

Kerékpárral az egészségért

Jelenleg is folyik a „Bringázz a munkába!” akció, melyhez az SZTE is csatlakozott. A Magyar Kerékpáros klub és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös programja évről évre tízezreket aktivizál. Vállalatok és iskolák is csatlakozhatnak a mozgalomhoz, s május közepén derül ki, melyikük bizonyul a leginkább környezettudatosnak, ami a közlekedést illeti.

Amellett, hogy dolgozóik kerékpárral közlekednek, a cégek és intézmények törekszenek (például tárolók építésével) könnyíteni a bringások mindennapjait. Kutatások igazolják, hogy 30 százalékkal csökken a bicikliző dolgozók betegállományban eltöltött ideje – emelik ki a közlekedés eme formájának egyik legfőbb előnyét az akció szervezői. Az SZTE is teker az egészségtudatosság érdekében.

Több mint harminc egyetemi egység regisztrált a programba. Az universitas nyereménysorsolással támogatja a BAM! kampányt és SZTE-s résztvevőit. (További információ: www.u-szeged.hu és http:// kerekparosklub.hu/bam.)

A felsőoktatási intézmény újabb beruházásaihoz egyébként hozzátartozik a kerékpártárolók kiépítése, mint például a József Attila Tanulmányi és Információs Központnál vagy az Állam- és Jogtudományi Kar épületénél is. A Gazdaságtudományi Kar oktatóinak és hallgatóinak is jelentős százaléka közlekedik kerékpárral, ezért is alakítottak ki zárt tárolókat, s biztosítanak alapvető szerszámokat is a bicikliseknek a karbantartáshoz. Az SZTE igyekszik támogatni, hogy diákjai a tömegközlekedés helyett a kerékpárt válasszák, hiszen aki nyeregbe pattan, máris adózik a mindennapi testmozgásnak, egészségtudatosabban él.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01