logo_zold


BCN_ESO_badge


mamma


facebook-mammamia

A sugárterápia menete

Külső sugárterápia


A külső sugárkezelés legtöbbször lineáris gyorsítónak nevezett berendezéssel történik. A lineáris gyorsító az úgynevezett részecskegyorsító egyik változata, mellyel elektromosan töltött részecskéket egyenes vonalú pályán felgyorsítanak. A kezelés parányi, a sejteknél kisebb részecskékkel, szakszóval elektron részecskékkel történik. Az onkológiában történő alkalmazás ezek sejtpusztító hatásán alapszik. Orvosi használatban meghatározott energiájú elektronokat alkalmaznak, melyeket nagy frekvenciás elektromágneses tér segítségével állítanak elő. A különböző energiákra felgyorsított elektronokat vagy közvetlenül használják fel, vagy wolfram céltárgyba ütköztetik, és az így keletkező fékezési röntgensugárzással végzik a sugárkezelést.


A szimuláció és a kezeléssel kapcsolatos felvilágosítás után a szimulátorban meghatározott időponttól kezdve a gyorsító nevezetű helyiség előtt kell várakozni a kezelésre. A kezelési lapját a gyorsító feliratú ajtón lévő postaláda-nyílásba tegye bele. Innen fogják tudni az asszisztensek, hogy megérkezett. A kezelésre sajnos nem lehet előre tudni, hogy mennyit kell várni, ezért hozzon magával olvasnivalót. Ha olyan állandó gyógyszert szed, melynek szedési időpontja esetleg a várakozási időpontra esik, azt is hozza magával. A folyóson van elhelyezve ásványvizes tartály, melyben meleg, hideg és buborékos víz van. Használata INGYENES.


A 04_gyorsito-n gyorsítókban történik a kezelés. Mikrofonon keresztül fogják szólítani. Az üres vetkőző fülkébe kell bemenni, ha szólították. Az ajtót belülről zárja be, hogy a holmiját biztonságban tudhassa. A kezelendő testrészt tegye szabaddá, és személyes holmiját helyezze el a széken vagy a fogason. A második szólításra kell bemenni a szemközti ajtón túl lévő helyiségbe. Csak törölközőjét vigye magával.


Egy asszisztens bekíséri a kezelő helyiségbe. A helyiségben lévő asztal pontosan olyan, mint a szimulátorban lévő asztal. A törölközőt terítse az asztalra maga alá. Pontosan ugyanúgy kell elhelyezkednie rajta, mint ahogy a szimulátorban begyakorolta. Ha elhelyezkedett, akkor a rögzítő maszkot felhelyezik, hogy még pontosabb legyen a testhelyzet rekonstrukciója. A kezelés alatt mozdulatlanul kell maradni.


Ha a kezelés megtörtént, akkor egy asszisztens fog belépni a helyiségbe. Ez jelzi, hogy már megmozdulhat. A helyiségből kiérve a vezérlő-asztal szélén fogja megtalálni a kezelő lapját. Ezt ne felejtse itt, mert minden nap szükség lesz rá. A kezelőlappal együtt menjen a fülkébe. Ha kijött a vetkőző helyiségből, a fülke ajtaját hagyja nyitva, mert ez jelzi a többi beteg számára, hogy melyik a szabad fülke.


A kezelés ideje időnként hosszabb, mert gyakran képfelvétel készül, hogy ellenőrizzük, pontosan megegyezik-e minden a szimulátorban meghatározott adatokkal. Ezek az ellenőrzések is azt a célt szolgálják, hogy minden egyes kezelés a szimulátorban meghatározott módon történjék.


A sugárkezelés úgynevezett kobaltágyú berendezéssel is történhet. A kobaltágyú sugárforrása a besugárzó fejben elhelyezett Co60 izotóp, felezési ideje 5.26 év. A töltet távvezérléssel jut a besugárzásra alkalmas pozícióba. Onkológiai alkalmazása sejtpusztító hatásán alapszik. Leginkább viszonylag felszínhez közeli tumorok kezeléséhez használatos. Klinkánkon egy TERAGAM K-01 típusú kobaltágyút alkalmazunk (SKODA UJP, Csehország).


A cobaltn szimuláció és a kezeléssel kapcsolatos felvilágosítás után a kobalt nevezetű helyiség előtt kell várakozni a kezelésre. Kezelési lapját a "Kobalt" feliratú ajtón lévő postaláda nyílásba tegye bele. Innen fogják tudni az asszisztensek, hogy megérkezett. A kezelésre olykor várakozni kell, ezért hozzon magával olvasnivalót. Ha olyan állandó gyógyszert szed, melynek szedési időpontja esetleg a várakozási időpontra esik, azt is hozza magával. A folyóson van elhelyezve ásványvizes tartály, melyben meleg, hideg és buborékos víz van. Használata INGYENES.


Mikrofonon keresztül fogják szólítani. Az üres vetkőző fülkébe kell bemenni, ha szólították. Az ajtót belülről zárja be, hogy a holmiját biztonságban tudhassa. A kezelendő területet tegye szabaddá, és a személyes holmiját helyezze el a széken vagy a fogason. A második szólításra kell bemenni a fülkén lévő szemközti ajtón túl lévő helyiségbe. Csak törölközőt vigyen magával.


Egy asszisztens bekíséri a kezelő helyiségbe. A helyiségben lévő asztal pontosan olyan, mint a szimulátorban lévő asztal. A törölközőt terítse az asztalra maga alá. Pontosan ugyanúgy kell elhelyezkedni rajta, mint ahogy a szimulátorban begyakorolta. Ha elhelyezkedett, akkor a rögzítő maszkot felhelyezik, hogy még pontosabb legyen a szimulátoros rekonstrukció.
A kezelés alatt mozdulatlanul kell maradni.


Ha a kezelés megtörtént, akkor egy asszisztens fog belépni a helyiségbe. Ez jelzi, hogy már nem kell mozdulatlannak lennie. A helyiségből kiérve a vezérlő asztal szélén fogja megtalálni kezelő lapját. Ezt ne felejtse itt, mert mindennapi érkezését ezzel jelzi a postaládában való elhelyezéssel. A kezelő lappal együtt menjen a fülkébe. Ha kijött a vetkőző helyiségből, a fülke ajtaját hagyja nyitva, mert ez jelzi a többi beteg számára, hogy melyik a szabad fülke.


A kezelés ideje időnként hosszabb, mivel olykor képi ellenőrző felvételek készülnek, hogy lássuk, pontosan megegyezik e minden a szimulátorban meghatározott adatokkal. Ezek az ellenőrzések azt a célt szolgálják, hogy minden egyes kezelés a tervezés, illetve a szimulálás során meghatározott módon történjék.


Belső sugárterápia


BRACHYTERÁPIA: GAMMAMED 12i típusú HDR afterloading készülékkel. Intracavitalis (üregi) és intersticialis (tűzdeléses) kezelésekre alkalmas, speciális applikátorok, tűk alkalmazásával. Ir192 izotópot alkalmaz, melynek felezési ideje 74 nap. A sugárzás energiája 1,3 MV. Az izotóp töltetet külsõ vezérléssel juttatjuk a betegbe helyezett applikátorokba a sugárterápiás tervezõ program szerint kiszámított néhány perces idõtartamra. Elsõsorban nõgyógyászati daganatok, ritkábban tüdõ (bronchus), nyelõcsõ, végbél vagy fej-nyaki daganatok kezelésében alkalmazható.